âAs you simplify your life,
the laws of the universe will be simpler.â
Henry David Thoreau
Simpel leven in de drukke stad
Ik snak naar eenvoud in mijn leven.
Misschien zijn het de tropenjaren, het leven is nu eenmaal chaotisch met twee jonge kinderen. Wellicht ligt het aan de wereldproblematiek die me vaak behoorlijk bezighoudt. Of misschien hoort het bij de leeftijd.
Hoe dan ook – er moet iets gebeuren, want ik voel een sterke drang naar een simpeler leven. Daarom maakte ik in januari âeenvoudâ mijn thema voor het jaar.
Tegelijkertijd ga ik absoluut niet verhuizen naar een hutje op de hei. Ik hoef niet âoff-gridâ en – hoe romantisch het ook klinkt – ik ga nu ook niet mijn eigen eten verbouwen. Lekker âon-gridâ, direct naast de Delftse binnenstad, werkt prima voor mij op dit moment.
In dit artikel deel ik wat lessen en inzichten die ik opdeed in mijn zoektocht naar meer eenvoud in chaotische tijden. Lees je mee?
1. De ballast overboord
Ik ben niet vreemd van een simpel leven. Mijn leven wĂĄs ooit behoorlijk simpel.
Samen met Billy woonde ik in een klein, oud huisje. We hadden weinig spullen, we hadden zelfs een paar lege kasten! Mijn dagen waren simpel, op reis gaan was simpel, voldoende nachtrust krijgen was simpel.
Allemaal leuk en aardig. En toen werden we plotseling pappaâs van Jake.
Zodra we vader werden galoppeerde al deze eenvoud linea-recta ons leven uit. De eenvoud maakte plaats voor een – naar mijn gevoel – doorlopende stroom van chaos. Nu hielp het niet dat Jake in ons leven kwam op de meest chaotische en overweldigende manier (zie hier).
Maar ik denk dat alle jonge ouders zich herkennen in deze situatie:
- Bergen spullen die ongevraagd je huis in komen.
- Weinig (nacht)rust en weinig tijd voor jezelf.
- Geen energie om te ontspullen, waardoor de zooi opstapelt.
Jake werd ouder, COVID kwam, ik raakte overspannen, verhuizen naar een groter huis met een enĂłrme verbouwing en toen POEF! – kwam Sophie in ons leven en begon de spullen-molen van voor af aan:
Speelgoed, kleding, baby-toebehoren, knutselspullen – maar ook steeds meer zooi van mezelf omdat ik te lui was om te ontspullen maar niet te lui om op het âkoop nuâ knopje te drukken vanaf de bank.
Tot ik in december om me heen keek en dacht: nu is het klaar. Dus ik sloeg aan het ontspullen en doos na doos vertrok richting de kringloopwinkel.
Heerlijk.
We zijn nog niet waar ik wil zijn, maar het resultaat is al merkbaar. Meer lucht, meer ruimte, minder troep in huis, meer rust in mijn hoofd. Dit gaat weer de goede kant op. đ
2. Focus
Kunnen focussen op wat ik echt waardevol vind is een ander belangrijk aspect van een simpeler leven.
Ik wil niet het gevoel hebben dat mijn tijd en energie wordt gekaapt door allerlei – voor mij – onbelangrijke zaken.
Ik wil mijn leven besteden aan een paar dingen:
- Ik wil meer dan genoeg tijd en aandacht schenken aan mijn gezin, familie en vrienden.
- Ik wil kunnen investeren in mijn lichamelijke en mentale gezondheid. Dat betekent dat er ruimte is om te sporten, gezond te koken, voldoende te slapen, goed te rusten Ă©n te mediteren.
- Ik wil een doorlopende positieve impact hebben met mijn werk. Ik wil werk creëren dat onze samenleving liefdevoller en positiever maakt.
De meeste dingen doen er niet toe, toch zijn het vaak die minder belangrijke zaken die me verrassend veel tijd kosten: filmpjes kijken op YouTube, scrollen op Reddit, gedachteloos Below Deck kijken met Billy – je kent het wel.
Een paar dingen die me helpen dit jaar:
- Ik ben (nog steeds) op een streng en succesvol smartphone dieet. Digitaal minimalisme is als een boom die vruchten blijft geven.
- Billy en ik zeggen steeds vaker âneeâ tegen sociale evenementen die aan de ene kant âleukâ zijn, maar aan de andere kant het leven te âvolâ maken. We merken dat we – met twee kids – niet alle relaties kunnen onderhouden zoals we dat ooit deden, dus we kiezen ervoor om meer tijd door te brengen met familie en een paar dierbare vrienden.
- We houden bijvoorbeeld bewust weekenddagen vrij, zodat we als gezin een beetje kunnen lanterfanten. Vaak ontstaan er op zulke dagen spontane activiteiten die perfect passen bij ons humeur en energieniveau op dat moment.
- Ik focus me met mijn werk nu op Ă©Ă©n tof project waar ik binnenkort meer over ga delen. Dit geeft mij rust en duidelijkheid, waardoor mijn werk eenvoudiger voelt.
- Ik plan mijn werkdagen minder vol, zodat er ruimte overblijft om bijvoorbeeld een rondje hard te lopen in de namiddag.
- Billy en ik houden nu regelmatig een schermvrije avond, waarop we kletsen, lezen of kleine klussen in huis oppakken.
- Ik ben alert op tijdrovende âpijn- of stresspuntenâ in het leven, en probeer deze weg te nemen. Bijvoorbeeld door extra te koken en een maaltijd in te vriezen die ik kan opwarmen op de chaotische dagen waarop Jake zwemles heeft.
Door mijn aandacht te verplaatsen naar de paar dingen die echt belangrijk voor me zijn, lukt het steeds beter om het leven eenvoudiger te maken.
3. Maak het kleiner
De tijd dat ik in Ă©Ă©n weekend het hele huis âMarie Kondo stijlâ minimaliseerde ligt achter me. Hetzelfde geldt voor veel andere optimalisaties die ik wil uitvoeren.
Versimpelen is belangrijk voor me, maar niet belangrijker dan de kinderen te eten geven of artikelen schrijven.
En zelfs wanneer ik technisch gezien tijd heb, bijvoorbeeld wanneer de kinderen op bed liggen, heb ik er vaak geen energie meer voor. Soms is Below Deck kijken met Billy het enige dat ik nog kan opbrengen. Kenmerkend aan de tropenjaren!
Dus? Ik zet elke dag kleine stappen.
Een uurtje rommelen op zolder, afmelden voor een nieuwsbrief, alvast Ă©Ă©n doos naar de kringloopwinkel brengen, Ă©Ă©n lade uitzoeken, Ă©Ă©n keukenkastje organiseren, een onnodige dienst opzeggen.
Kleine stapjes richting meer eenvoud, elke dag opnieuw. Als ik meer energie heb doe ik meer. En als ik weinig energie heb laat ik het een dagje rusten.
Zo kom ik toch vooruit richting een simpeler leven. En wat fijn is: hoe verder ik kom, des te meer energie ik overhoud omdat het leven minder chaotisch aanvoelt.
4. Bewust vertragen
Hoe verder ik kom, des te sterker ik me realiseer dat al die praktische aanpassingen slechts het startpunt zijn van een eenvoudiger leven.
Mijn leefomgeving en tijdsbesteding heeft uiteraard invloed op hoe chaotisch mijn leven aanvoelt. Maar de grootste stappen maak ik vanbinnen:
- Ik kies er steeds vaker voor om – wanneer ik ga wandelen – gĂ©Ă©n muziek, luisterboek of podcast aan te zetten. In plaats daarvan breng ik mijn aandacht naar de stadsgeluiden.
- Als ik âs avonds geen schermen inschakel voelt mijn avond vĂ©Ă©l langer. Ik voel me ook veel kalmer.
- Ik drink weinig koffie en neem regelmatig een volledige pauze, waardoor ik me niet opgejaagd voel door de cafeĂŻne.
- Ik drink ook veel minder alcohol en neem regelmatig een paar weken pauze, omdat ik merk dat alcohol me de volgende dag vaak een onrustig gevoel bezorgt.
- Ik maak er een punt van om te âsingle-taskenâ in mijn werk. Pas als de ene taak af is, ga ik door naar de volgende. Tussendoor check ik geen mail, geen sociale media en geen nieuws.
- Steeds vaker merk ik op hoe ik onnodig door het leven haast. In huis, op de fiets en in de auto. Als ik dat opmerk haal ik even diep adem, ontspan ik mijn lichaam en neem ik een beter tempo aan. Ik kan rustig fietsen en genieten van de omgeving, of op de snelweg rustig rechts blijven rijden en twee minuten later kalm aankomen op mijn bestemming.
- Ik zoek vaker de natuur op.
- Ik mediteer bijna elke dag, soms lang en soms kort.
- Ik neem meer momenten om doelloos voor me uit te staren.
- Het lukt me vaker om echt te genieten van alle sensaties in het moment, zoals de wind langs mijn wangen of de fluitende vogels.
Bewust vertragen maakt het leven gevoelsmatig simpeler. Het voelt alsof er meer tijd en ruimte is, alsof de chaos naar de achtergrond verdwijnt.
Ik voel me steeds vaker zoals ik me weleens kon voelen toen ik een jaar of zes was. Kalm, onbezorgd en verwonderd. Het is best lekker. âïž
Elke dag een stukje eenvoudiger
Hoe eenvoudiger ik mijn leven maak, des te kalmer en krachtiger ik me voel. Ik kan meer tijd en energie steken in die paar dingen die ik echt belangrijk vind, waardoor ik me positief en voldaan voel.
Er zijn nog meer dan genoeg chaotische momenten in mijn dag, en dat is oké. Door mijn leven bewust te versimpelen op andere gebieden, ontstaat er automatisch meer ruimte voor peuter-meltdowns en gebroken nachten.
Snak jij ook naar een simpeler leven?
De onderstaande Bundel helpt je op weg. En ik ben daarnaast ook benieuwd: welke stappen zet jij om je leven eenvoudiger te maken? Laat gerust een reactie achter, wellicht kunnen we elkaar inspireren om samen een eenvoudiger leven te leiden in deze chaotische wereld. đ
Lekker ontspullen en opruimen
Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.
Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.
In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Het rust pakken als je merkt dat je jakkert sprak mij aan. Tegenwoordig zie ik een rood stoplicht niet meer als irritatie, maar als een zen-momentje: even lekker helemaal niets. Ik mag even stoppen met haasten. Dus even ademhalen en genieten van de stilstand. En daarna weer rustiger verder…
Hi! Ik wil graag reageren op de opmerking dat jullie vaker nee zeggen tegen sociale activiteiten sinds jullie kinderen hebben. De andere zijde is dat de mensen op die sociale activiteiten erg teleurgesteld kunnen zijn dat jullie er niet zijn. Zeker als dat vaker voorkomt. Ik heb het idee dat dat vaak wordt vergeten. Mijn vriend en ik zijn bewust kinderloos en zien de ene na de andere vriendschap verdwijnen, omdat ze kinderen krijgen. Dan kan je zeggen: dan waren het geen echte vrienden, maar daar ben ik het niet mee eens. Vrienden heb je in verschillende gradaties en die zijn allemaal waardevol. Ik vind het heerlijk de mensen te zien die wij vnl zien op sociale activiteiten. En het is een gemis als die er ineens niet meer zijn. Ookal gaat het contact niet super diep. De gezelligheid met die mensen is voor mij op dat moment ook heel waardevol.
Ik vind het jammer dat die kant (meestal) niet belicht wordt bij mensen met kinderen.
Dat is het enige wat ik kwijt wilde :)
Verder wens ik jullie alle geluk in de wereld â€ïž
Hoi Brigitte, bedankt voor je reactie. Het is een mooie toevoeging en absoluut waar. Voordat wij kinderen kregen hebben we dit zelf ook ervaren. Mijn ervaring is dat de vriendschap vaak vooral verandert, en dat dit even tijd nodig heeft.
Een voorbeeld: wij hadden een aantal bevriende stellen die regelmatig kwamen eten en vervolgens gezellig bleven borrelen. Dit was voor ons niet meer houdbaar met twee kinderen. Dus nu spreken we vaker in de namiddag af: eerst borrelen, dan leggen we de kinderen op bed, en daarna eten. Of we spreken nog vroeger af, gaan op stap en eten samen. Vaak wanneer de kinderen naar bed gaan gaat de visite voldaan naar huis.
Verder is het ouderschap dynamisch. Er ontstaan vaak weer nieuwe mogelijkheden zodra de kinderen ouder worden.
Dat vriendschappen veranderen is onvermijdelijk en soms jammer. We zien sommige vrienden minder vaak, maar houden nog steeds erg veel van elkaar en zijn extra blij als we weer ‘ouderwets’ op stap gaan. Ik snap het gemis en de teleurstelling uiteraard volledig. Tegelijkertijd is balans in het gezinsleven is uiteraard prioriteit. đ
Proficiat Jelle en gezin!
Veel geluk, het is mooi om dit te lezen en om er zelf mee aan de slag te gaan.
Een vol leven is plezierig, maar er moeten inderdaad genoeg rustpunten zijn.
Het ontspullen is voor ons beiden het moeilijkste. We moeten ook vaak zoeken naar dingen die we in ‘de chaos van teveel’ niet terugvinden. Maar we kunnen erom lachen.
Bedankt voor de vele ideeën, we wensen jullie succes, het komt goed en we zijn gelukkig.
William en Rosina.