Artikel opslaan

“As you simplify your life,
the laws of the universe will be simpler.”

Henry David Thoreau

Simpel leven in de drukke stad

Ik snak naar eenvoud in mijn leven.

Misschien zijn het de tropenjaren, het leven is nu eenmaal chaotisch met twee jonge kinderen. Wellicht ligt het aan de wereldproblematiek die me vaak behoorlijk bezighoudt. Of misschien hoort het bij de leeftijd.

Hoe dan ook – er moet iets gebeuren, want ik voel een sterke drang naar een simpeler leven. Daarom maakte ik in januari ‘eenvoud’ mijn thema voor het jaar.

Tegelijkertijd ga ik absoluut niet verhuizen naar een hutje op de hei. Ik hoef niet ‘off-grid’ en – hoe romantisch het ook klinkt – ik ga nu ook niet mijn eigen eten verbouwen. Lekker ‘on-grid’, direct naast de Delftse binnenstad, werkt prima voor mij op dit moment.

In dit artikel deel ik wat lessen en inzichten die ik opdeed in mijn zoektocht naar meer eenvoud in chaotische tijden. Lees je mee?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. De ballast overboord

Ik ben niet vreemd van een simpel leven. Mijn leven wás ooit behoorlijk simpel.

Samen met Billy woonde ik in een klein, oud huisje. We hadden weinig spullen, we hadden zelfs een paar lege kasten! Mijn dagen waren simpel, op reis gaan was simpel, voldoende nachtrust krijgen was simpel.

Allemaal leuk en aardig. En toen werden we plotseling pappa’s van Jake.

Zodra we vader werden galoppeerde al deze eenvoud linea-recta ons leven uit. De eenvoud maakte plaats voor een – naar mijn gevoel – doorlopende stroom van chaos. Nu hielp het niet dat Jake in ons leven kwam op de meest chaotische en overweldigende manier (zie hier).

Maar ik denk dat alle jonge ouders zich herkennen in deze situatie:

 • Bergen spullen die ongevraagd je huis in komen.
 • Weinig (nacht)rust en weinig tijd voor jezelf.
 • Geen energie om te ontspullen, waardoor de zooi opstapelt.

Jake werd ouder, COVID kwam, ik raakte overspannen, verhuizen naar een groter huis met een enórme verbouwing en toen POEF! – kwam Sophie in ons leven en begon de spullen-molen van voor af aan:

Speelgoed, kleding, baby-toebehoren, knutselspullen – maar ook steeds meer zooi van mezelf omdat ik te lui was om te ontspullen maar niet te lui om op het ‘koop nu’ knopje te drukken vanaf de bank.

Tot ik in december om me heen keek en dacht: nu is het klaar. Dus ik sloeg aan het ontspullen en doos na doos vertrok richting de kringloopwinkel.

Heerlijk.

We zijn nog niet waar ik wil zijn, maar het resultaat is al merkbaar. Meer lucht, meer ruimte, minder troep in huis, meer rust in mijn hoofd. Dit gaat weer de goede kant op. 🙌

2. Focus

Kunnen focussen op wat ik echt waardevol vind is een ander belangrijk aspect van een simpeler leven.

Ik wil niet het gevoel hebben dat mijn tijd en energie wordt gekaapt door allerlei – voor mij – onbelangrijke zaken.

Ik wil mijn leven besteden aan een paar dingen:

 1. Ik wil meer dan genoeg tijd en aandacht schenken aan mijn gezin, familie en vrienden.
 2. Ik wil kunnen investeren in mijn lichamelijke en mentale gezondheid. Dat betekent dat er ruimte is om te sporten, gezond te koken, voldoende te slapen, goed te rusten én te mediteren.
 3. Ik wil een doorlopende positieve impact hebben met mijn werk. Ik wil werk creëren dat onze samenleving liefdevoller en positiever maakt.

De meeste dingen doen er niet toe, toch zijn het vaak die minder belangrijke zaken die me verrassend veel tijd kosten: filmpjes kijken op YouTube, scrollen op Reddit, gedachteloos Below Deck kijken met Billy – je kent het wel.

Een paar dingen die me helpen dit jaar:

 • Ik ben (nog steeds) op een streng en succesvol smartphone dieet. Digitaal minimalisme is als een boom die vruchten blijft geven.
 • Billy en ik zeggen steeds vaker ‘nee’ tegen sociale evenementen die aan de ene kant ‘leuk’ zijn, maar aan de andere kant het leven te ‘vol’ maken. We merken dat we – met twee kids – niet alle relaties kunnen onderhouden zoals we dat ooit deden, dus we kiezen ervoor om meer tijd door te brengen met familie en een paar dierbare vrienden.
 • We houden bijvoorbeeld bewust weekenddagen vrij, zodat we als gezin een beetje kunnen lanterfanten. Vaak ontstaan er op zulke dagen spontane activiteiten die perfect passen bij ons humeur en energieniveau op dat moment.
 • Ik focus me met mijn werk nu op één tof project waar ik binnenkort meer over ga delen. Dit geeft mij rust en duidelijkheid, waardoor mijn werk eenvoudiger voelt.
 • Ik plan mijn werkdagen minder vol, zodat er ruimte overblijft om bijvoorbeeld een rondje hard te lopen in de namiddag.
 • Billy en ik houden nu regelmatig een schermvrije avond, waarop we kletsen, lezen of kleine klussen in huis oppakken.
 • Ik ben alert op tijdrovende ‘pijn- of stresspunten’ in het leven, en probeer deze weg te nemen. Bijvoorbeeld door extra te koken en een maaltijd in te vriezen die ik kan opwarmen op de chaotische dagen waarop Jake zwemles heeft.

Door mijn aandacht te verplaatsen naar de paar dingen die echt belangrijk voor me zijn, lukt het steeds beter om het leven eenvoudiger te maken.

3. Maak het kleiner

De tijd dat ik in één weekend het hele huis ‘Marie Kondo stijl’ minimaliseerde ligt achter me. Hetzelfde geldt voor veel andere optimalisaties die ik wil uitvoeren.

Versimpelen is belangrijk voor me, maar niet belangrijker dan de kinderen te eten geven of artikelen schrijven.

En zelfs wanneer ik technisch gezien tijd heb, bijvoorbeeld wanneer de kinderen op bed liggen, heb ik er vaak geen energie meer voor. Soms is Below Deck kijken met Billy het enige dat ik nog kan opbrengen. Kenmerkend aan de tropenjaren!

Dus? Ik zet elke dag kleine stappen.

Een uurtje rommelen op zolder, afmelden voor een nieuwsbrief, alvast één doos naar de kringloopwinkel brengen, één lade uitzoeken, één keukenkastje organiseren, een onnodige dienst opzeggen.

Kleine stapjes richting meer eenvoud, elke dag opnieuw. Als ik meer energie heb doe ik meer. En als ik weinig energie heb laat ik het een dagje rusten.

Zo kom ik toch vooruit richting een simpeler leven. En wat fijn is: hoe verder ik kom, des te meer energie ik overhoud omdat het leven minder chaotisch aanvoelt.

4. Bewust vertragen

Hoe verder ik kom, des te sterker ik me realiseer dat al die praktische aanpassingen slechts het startpunt zijn van een eenvoudiger leven.

Mijn leefomgeving en tijdsbesteding heeft uiteraard invloed op hoe chaotisch mijn leven aanvoelt. Maar de grootste stappen maak ik vanbinnen:

 • Ik kies er steeds vaker voor om – wanneer ik ga wandelen – géén muziek, luisterboek of podcast aan te zetten. In plaats daarvan breng ik mijn aandacht naar de stadsgeluiden.
 • Als ik ’s avonds geen schermen inschakel voelt mijn avond véél langer. Ik voel me ook veel kalmer.
 • Ik drink weinig koffie en neem regelmatig een volledige pauze, waardoor ik me niet opgejaagd voel door de cafeïne.
 • Ik drink ook veel minder alcohol en neem regelmatig een paar weken pauze, omdat ik merk dat alcohol me de volgende dag vaak een onrustig gevoel bezorgt.
 • Ik maak er een punt van om te ‘single-tasken’ in mijn werk. Pas als de ene taak af is, ga ik door naar de volgende. Tussendoor check ik geen mail, geen sociale media en geen nieuws.
 • Steeds vaker merk ik op hoe ik onnodig door het leven haast. In huis, op de fiets en in de auto. Als ik dat opmerk haal ik even diep adem, ontspan ik mijn lichaam en neem ik een beter tempo aan. Ik kan rustig fietsen en genieten van de omgeving, of op de snelweg rustig rechts blijven rijden en twee minuten later kalm aankomen op mijn bestemming.
 • Ik zoek vaker de natuur op.
 • Ik mediteer bijna elke dag, soms lang en soms kort.
 • Ik neem meer momenten om doelloos voor me uit te staren.
 • Het lukt me vaker om echt te genieten van alle sensaties in het moment, zoals de wind langs mijn wangen of de fluitende vogels.

Bewust vertragen maakt het leven gevoelsmatig simpeler. Het voelt alsof er meer tijd en ruimte is, alsof de chaos naar de achtergrond verdwijnt.

Ik voel me steeds vaker zoals ik me weleens kon voelen toen ik een jaar of zes was. Kalm, onbezorgd en verwonderd. Het is best lekker. ☀️

Elke dag een stukje eenvoudiger

Hoe eenvoudiger ik mijn leven maak, des te kalmer en krachtiger ik me voel. Ik kan meer tijd en energie steken in die paar dingen die ik echt belangrijk vind, waardoor ik me positief en voldaan voel.

Er zijn nog meer dan genoeg chaotische momenten in mijn dag, en dat is oké. Door mijn leven bewust te versimpelen op andere gebieden, ontstaat er automatisch meer ruimte voor peuter-meltdowns en gebroken nachten.

Snak jij ook naar een simpeler leven?

De onderstaande Bundel helpt je op weg. En ik ben daarnaast ook benieuwd: welke stappen zet jij om je leven eenvoudiger te maken? Laat gerust een reactie achter, wellicht kunnen we elkaar inspireren om samen een eenvoudiger leven te leiden in deze chaotische wereld. 💛

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test