Je krijgt er de kriebels van

Dit jaar heb ik de winter ‘overgeslagen’. Wanneer ik dit schrijf (begin 2015) ben ik net terug van een rondreis door Tokyo, Thailand en Myanmar. Ja, in Tokyo was het bibberen. Maar vanaf daar heb ik samen met Billy van half januari tot begin maart kunnen baden in zomerse temperaturen.

Kijk maar, hieronder zie je me zelfs een cliché jumppose doen. Want dat doen mensen als ze worden geconfronteerd met adembenemende zonsondergangen.

jelle-hermus-thailand

Maar goed. Nu zijn we dus terug in Nederland, en ik mis de warmte eerlijk gezegd voor geen meter. Waarom niet? Omdat hier de lente in de lucht hangt. En wat mij betreft gaat er niets boven de subtiele warmte van een verlegen lentezonnetje.

De lente is een periode van frisheid, van een nieuw fris begin. Dingen waar ik gek op ben. De afgelopen weken ben ik behoorlijk met mijn lentekriebels aan de slag gegaan, en met dit artikel ga ik je besmetten met dit kriebelige gevoel.

Maar pas op, want als je klaar bent met dit artikel heb je zin om álles onder handen te nemen.

1. Neem afscheid van meuk

Wie had gedacht dat ik een halve vuilniszak met meuk uit ons badkamerkastje zou halen? Ik zeker niet. Mijn opruim-furie begon in deze twee IKEA lades. En toen ik ontdekte hoeveel overbodige spullen zich schuil hielden op de meest rare plekken, ben ik een kruistocht begonnen. Een kruistocht tegen meuk.

Begrijp me niet verkeerd: mijn huis bevat vrij weinig spullen. Ik ben al jaren bezig met ontspullen. Maar toch, in twee onschuldige lades: drie tubes zonnebrandcreme (over datum), twee flessen bodylotion (over datum), half verbruikte zeepjes, oude tandenborstels, flesjes, potjes, bergen pleisters (ongebruikt, dat wel)… allemaal meuk.

Drie maanden geleden hebben Billy en ik onze kleding uitgezocht. Maar nu besloot ik om naast de kledingkast ook alle schoenen, jassen, sjaals, kleedjes voor op de bank, riemen en andere accessoires uit te zoeken. Alles op één hoop, en één voor één besloten wat mocht blijven.

Er konden zes vuilniszakken richting de kledingbak.

Het komt omdat ik mezelf een andere vraag stel. Ik vraag mezelf niet meer af of ik iets wil houden (het antwoord is dan vaak ‘ja’). Ik vraag mezelf af of het me blij maakt. Het antwoord daarop is vaak ‘nee’.

De boekenkast is uitgedund, er is nog een derde van over. Stuk voor stuk boeken die me blij maken. En ik ben nog niet klaar. De volgende slachtoffers zijn de keukenspullen, het servies, de inhoud van mijn externe harde schijf, de iPhoto collectie, ons klusgereedschap en de onaangename stapel willekeurigheid in onze kantoorkasten.

En het voelt heerlijk. Wat er overblijft zijn alleen de spullen die ons blij maken. En een heleboel luchtigheid.

2. Neem tijd voor een ‘lente-afmaak’

Afgelopen najaar hebben we onze keuken verbouwd. Ja, we hebben het zelf gedaan. Achteraf niet zo slim, aangezien we het project enorm hebben onderschat, en we weken in de rotzooi hebben geleefd voordat we op reis gingen.

Maar, het is af. Zo goed als. En dat ‘zo goed als’ voelt irritant. Een lente-schoonmaak voelt fijn (en is zeker aan te raden), maar een lente-afmaak voelt geweldig.

Wat houdt een lente-afmaak in? Simpel: schrijf op waar je je allemaal aan ergert rondom je huis en in je leven en pak die zaken aan. Denk aan dat kapotte lichtknopje, de losse deurknop, het kozijn dat geschilderd moet worden, de vaatwasser die gerepareerd moet worden, de auto die naar de keuring moet, het fietslampje dat vervangen moet worden. Die irritante storing op je smartphone, die batterijen die je nog steeds moet kopen voor die stilstaande klok, de kapotte rits in je tas, het abonnement dat je nog steeds wilt opzeggen.

Schrijf het allemaal op, en ga ermee aan de slag. Pak al die kleine irritaties één voor één aan. Blokkeer een weekend en repareer, pleeg telefoontjes, draai schroefjes aan, regel zaken, schakel hulp in, verricht achterstallig onderhoud en voel hoe je je bij iedere stap lichter en luchtiger gaat voelen.

Onze keuken is inmiddels iets meer af, we hebben de voordeur zijn laatste laag verf gegeven, ik heb ons slome WiFi gefixt (was een enórme ergernis), we hebben zelfs een boompje voor de deur geplant. Iets wat we al van plan waren sinds het vorige boompje de geest gaf anderhalf jaar geleden.

Een leven zonder kleine ergernissen voelt als een upgrade. En dat voelt heerlijk rustig.

3. Maak ruimte voor vernieuwing

Als de lente-afmaak in volle gang is voelt je huis (en daardoor je hele leven) weer ‘als nieuw’. Maar je kunt nog een stapje verder gaan en de boel doelgericht een beetje opfrissen.

Dan kun je denken aan hele simpele dingen, zoals het achtergrondje op je smartphone veranderen (het is verrassend hoe je smartphone ineens weer ‘als nieuw’ voelt met een nieuw achtergrondkleurtje), een bloemetje in huis zetten of wat vrolijke accessoires van zolder halen. Maar ook aan wat meer ingrijpende zaken, zoals een muur een nieuwe kleur geven, een paar mooie planten in huis halen, iets aan de muur hangen of leuke foto’s laten afdrukken voor aan de wand.

Maar wees kritisch. Koop niet gedachteloos de Action leeg. Dat doen andere mensen al voor je. Vraag je af of de zaken die je koopt je écht blij maken. Geef het een score van 0 tot 100. Scoort de potentiële aankoop onder de 90? Laat het dan staan in de winkel. Het doel is niet om de oude meuk te vervangen door nieuwe. Het doel is om enkel te leven met spullen die je echt blij maken. Dus wees kritisch, anders blijf je bezig.

Wij zijn nu vooral bezig de tuin een beetje op te knappen, met wat nieuwe potten (de oude plantenbak is weggerot) en wat planten die de tuin een frisse nieuwe uitstraling geven.

En dat boompje voor de deur natuurlijk. Het haalt de hele straat op, al zeg ik het zelf. ;)

4. Maak meer tijd voor het buitenleven

Precies, tijd om naar buiten te gaan. Daglicht en buitenlucht zijn gezond, en nu het weer zachter wordt is het tijd om ervan te profiteren.

Zelf ga ik zo vaak mogelijk met Snuffel naar het park en loop ik regelmatig hard in de zakkende lentezon. Blijf niet voor je tv of laptop hangen. De dagen worden langer, tijd om ervan te genieten.

Werk in de tuin of op je balkon, maak een wandeling tijdens je lunchpauze, ga met een vriend(in) een stukje lopen of fietsen in plaats van op de bank zitten. Lees een boek in de lentezon op een bankje in het park, bezoek een leuke stad in het weekend of ga juist naar een mooi natuurgebied.

Door meer tijd in de buitenlucht door te brengen ga je lekkerder in je vel zitten. Daglicht is goed voor je humeur en je krijgt er al snel te weinig van.

Dus pak je kans en geniet van die heerlijke lentegeuren. Schuif het niet voor je uit. Voor je het weet is de lente alweer voorbij!

En oké, nog één foto dan. Omdat je er niet om vroeg.

jelle-hermus-Nay Pyi Taw

Voor een lege weg in de splinternieuwe bizar saaie spook-hoofdstad van Myanmar, Nay Pyi Taw. Waar ze een 20-baans snelweg voor het parlementsgebouw hebben gelegd. Zonder verkeer. Gewoon omdat het kan. Lekker minimalistisch.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test