Artikel opslaan

Ik ben gek op extremen

Extremen zijn ontzettend leerzaam. Als ik wil leren over minimalisme, houd ik me bezig met mensen die al hun bezittingen in een Tiny House, een camperbusje of een rugzak hebben gepropt. Of ik bewonder de Japanse minimalisten met hun vrijwel lege appartementjes.

Als ik me bezighoud met financiële onafhankelijkheid, zoek ik naar mensen die simpel leven op 50% van hun inkomen en tóch een goed leven hebben.

Als ik onderzoek doe naar gezond leven, zoek ik uit hoe perfectie eruit ziet. En als ik wil leren over productiviteit, leer ik graag van work-o-holics.

Heerlijk.

Niet omdat ik van plan ben om de extremen in mijn leven op te nemen. Maar heerlijk omdat ik er snel van leer. Zelf ben ik vrij gematigd in alles wat ik doe, maar ik leer van de extremen.

Maar waarom leef ik zelf dan zo gematigd? Simpel: de extremen kosten veel te veel energie.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je hele leven gaat erom draaien

Stel je voor dat je jezelf hebt voorgenomen om niet meer dan 100 spullen te bezitten. Een extreme minimalist. Super cool, totdat het niet cool meer wordt.

Waarom? Omdat je vanaf nu altijd met spullen bezig bent. Misschien was je vroeger altijd bezig met spullen kopen, nu ben je constant in de weer met spullen wegdoen. En dat is neurotisch op zichzelf.

Of stel dat je hebt besloten dat je – om perfect gezond te zijn – jezelf een whole foods plant based eetpatroon aanmeet. Best te doen en heel gezond. Maar ook uitdagend. Als je het perfect wilt doen – en nooit meer pizza wilt eten – dan gaat het je hele leven domineren. Feestjes, een wijntje, uit eten met vrienden, naar de bioscoop – alles wordt ingewikkelder.

Prima, maar het heeft zijn prijs. En ik ben meestal niet bereid om die prijs te betalen. Want er is meer in het leven dan die ene obsessie. Hartstikke leuk dat ik zo lekker gezond word, maar als ik ondertussen geen energie en wilskracht meer overhoud voor andere dingen, dan gaat het mis.

De charme van de middenweg

De middenweg is niet romantisch. Er wordt weinig over geschreven en het werkt matig op Instagram. En dat is logisch, want extremen zijn leuker. Ze zijn interessanter, vernieuwender en – zoals ik zelf doe – geweldige inspiratiebronnen.

Maar de middenweg heeft zijn eigen charme. In het midden is er balans. Balans tussen twee extremen die even hard aan je trekken. En doordat er aan beide kanten even hard wordt getrokken, kost het geen moeite om te doen wat je doet.

Bijvoorbeeld: voor mij kost het nauwelijks moeite om ruim 85% gezond te eten. Dus dat is wat ik doe. Ik eet lekker gezond – plantaardig, onbewerkt, veel groente en fruit. En soms eet ik minder gezond. Taart, borrelhapjes, wijn en andere rotzooi.

Ik leef minimalistisch in de zin dat ik weinig overbodige spullen heb. Maar ik héb nog wel wat overbodige spullen en ik maak me er niet te druk over. En ik leef simpel, maar ik heb wel een spelcomputer, want ik ben ook gek op gamen.

Ik sport, want een fit lichaam ondersteunt mijn geluk. Maar ik push mezelf niet om ontzettend vaak te sporten. Want een nóg fitter lichaam maakt me niet veel gelukkiger, maar kost wel onwijs veel tijd en energie.

Ik mediteer elke dag maar ik maak er geen toestand van. Ik ga geen uren zitten en ik neem het serieus maar niet overdreven serieus. Ik zie de meditatie als training voor de rest van de dag en doe het 20-30 minuten per keer.

Kies een richting, maar blijf in het midden

Zie je hoe het werkt? Door in het midden te blijven maak je alles eenvoudiger. Het is wat ik in mijn boek omschrijf als de tweede stap van de Broednestmethode.

Broed alleen op de eieren die je de meeste profijt opleveren met de minste moeite. Schiet niet op de extremen, op perfectie. Ga voor goed genoeg. Gebruik de extremen als inspiratie, als een richting om in te bewegen. Maar maak het niet je doel om perfect te zijn. Maak het je doel om een goed leven te hebben. En gebruik de extremen als gids, niet als bestemming.

De reisgids geeft me de inspiratie om naar een toffe stad te gaan. Eenmaal daar aangekomen haal ik nog inspiratie uit de gids, maar ik volg ook mijn eigen weg. Als ik alleen maar de gids wil volgen, dan ben ik neurotisch. Als ik mijn eigen gevoel volg en inspiratie uit de gids gebruik, dan zit ik op de middenweg.

Kost minder moeite, geeft meer plezier. En laat veel meer ruimte om te ontspannen, te glimlachen, koffie te drinken, te spelen en te genieten van het moment.

Wat vind jij? Op welke gebieden in je leven heb je de neiging om extreem te worden? En welke voordelen zou jij kunnen behalen door terug te komen in het moeiteloze midden?

Er is trouwens één gebied waarin ik vrij extreem benultra light backpacking. Kijk, dit is alles wat ik meenam op mijn reis naar Thailand in 2016. Hier zie je de uitpakvideo!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test