Onderschat die kleine taken niet

Oké, dus ik beweer dat je grote resultaten kunt boeken door kleine taken uit de weg te ruimen. Dat zou een mooi verhaal zijn, aangezien kleine taken… klein zijn. En dus makkelijk te regelen. En we willen allemaal grote resultaten boeken. Het liefst met weinig moeite. Dus, hoe gaat dat in zijn werk?

Simpel. Kleine taken staan aan de basis van een succesvol leven. Het zijn de korte, kleine taken die dingen in beweging zetten. Ze nemen niet veel tijd in beslag, maar ze bepalen vaak hoe snel je je doelen bereikt.

 • Een offerte aanvragen is een kleine taak maar het is de eerste stap naar een verbouwing die je al lang wilt laten doen.
 • Een inschrijfformulier voor een nieuwe opleiding invullen en opsturen kost weinig tijd en mogelijk is de start van een nieuw leven.
 • Het boeken van die vliegtickets is zo gedaan, maar het maakt je wereldreis plotseling heel definitief.
 • Een middag opruimen kan het verschil maken tussen prettig wonen en leven in chaos.
 • Een afspraak maken met een collega vormt de basis voor dat moeilijke gesprek dat je moet voeren.
 • Je bedrijf aanmelden bij de KvK is zo gebeurd, en het kan je leven voor altijd veranderen.

In ieder leven zijn er tientallen kleine, schijnbaar onbelangrijke taken die grote veranderingen teweeg kunnen brengen als ze uit de weg worden geruimd. Dingen die je moet regelen, dingen waarover je nog een beslissing moet nemen, dingen die je lang voor je uit hebt geschoven. Door ze te regelen word je niet alleen een stuk rustiger, je wordt ook direct succesvoller.

Alles krijgt vorm door kleine taken

Goed. Kleine taken moeten dus niet onderschat worden. Sterker nog, alles wat je doet is opgebouwd uit kleine taken. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat succes een ‘serie’ van kleine taken is. Een boek schrijven is (naast het creatieve gedeelte) een serie van kleine taken.

 1. Ga zitten in rustige ruimte.
 2. Zet computer aan.
 3. Start schrijfsoftware op.
 4. Schrijf alinea.
 5. Schrijf alinea.
 6. etc.

De Eiffeltoren stond er niet plotseling. Dat boek is niet uit de lucht komen vallen. Het krijgt allemaal vorm door het uitvoeren van kleine taken.

De magie van kleine taken

Wat maakt het uitvoeren van kleine taken nu zo krachtig?

 • Ze zijn snel en eenvoudig uit te voeren. Soms moet je even nadenken over een besluit, maar zodra je de beslissing genomen hebt komen dingen vaak in een stroomversnelling.
 • Ze geven je een direct gevoel van succes. Je hebt iets bereikt, je kunt iets wegstrepen!
 • Ze zetten je op de sneltrein naar succes. Het zijn vaak de kleine taken die worden uitgesteld, en het uitstellen van deze kleine taken zet een rem op je vooruitgang. Haal de rem er vanaf en je vliegt vooruit!
 • De kleine taken vervullen vaak essentiële rollen in grotere projecten. Er moeten altijd ‘dingetjes’ geregeld worden.
 • Kleine taken nemen veel ‘ruimte’ in beslag in je hoofd. Door ze uit de weg te ruimen komt er creatieve ruimte vrij voor de grotere, belangrijkere taken.
 • Kleine taken zijn goed te gebruiken als ‘opvulling’ op de momenten dat je niet zo productief bent. Je merkt dat je het schrijven van dat rapport uitgesteld, dan doe je even wat kleine dingen, zoals het nalezen en goedkeuren van een contract. Kleine, makkelijke taken geven je snel een succesvol gevoel, waardoor je weer in de productieve spiraal terecht komt.

Hoe kleiner de taken, des te minder uitdagend ze lijken. Hoe minder uitdagend ze lijken, des te minder ze worden uitgesteld. Hoe minder er wordt uitgesteld, des te meer er wordt gedaan. Hoe meer er wordt gedaan, des te sneller je je doelen bereikt.

Maar weet je wat het ‘uit de weg ruimen’ van kleine taken helemaal fantastisch maakt? Het zijn vaak de vele kleine dingen in ons leven die ons een overweldigend gevoel bezorgen. We maken ons zorgen om al die kleine dingen, omdat het er zo veel zijn. Je moet nog dit, je moet nog dat, nog zus en zo, en voor je het weet slaan de stoppen door. Nog zo veel te doen!

Inderdaad. Je hebt waarschijnlijk veel te doen. Maar het is aardig om te bekijken hoeveel van deze todo’s nu echt veel tijd kosten. De meeste zaken waar je je zorgen over maakt zijn binnen een paar uur uit de weg geruimd. En je begrijpt al wat dat betekent. Het betekent dat er binnen een paar dagen een enorme last van je schouders kan vallen. Dat je tot rust kunt komen. Dat je het gevoel hebt dat je leven lekker vooruit komt. En dat is een ontzettend waardevol gevoel.

Regel die kleine taken en voel je geweldig

Oké. Dat klinkt allemaal logisch. De vraag is dus, welke kleine taken heb jij rondslingeren in je leven? Het wegwerken van de post, het opruimen van je bureau, het regelen van een peuterspeelzaal voor je peuter, je moeder bellen, dat pakketje opsturen, die tickets boeken en die lade uitmesten. Het witten van het plafond, het ophangen van die fotolijst, het sturen van die open sollicitaties, het te koop zetten van je oude laptop en het opruimen van de zolder.

Schrijf alles eens op voor jezelf. Wat heb je allemaal te doen? Waarschijnlijk veel. En waarschijnlijk een héleboel dingen die je vandaag nog kunt afronden. Dus neem de moeite. Maak de lijst, en kijk er eens goed naar.

Plan een zaterdag in om de schuur op te ruimen, en de zooi direct af te voeren. Ga zitten om nu eens een paar beslissingen te maken rondom je vakantie. Maak een rondje door de stad en koop alle spulletjes die je nodig hebt. Investeer een uurtje of twee in al je achterstallige papierwerk. Lekker. Voor je het weet zijn er een heleboel taken van je lijst, en voel je je geweldig!

Stop met het uitstellen van je taken!

Heb je vaker last van uitstelgedrag? Welkom bij de club. Iedereen stelt weleens uit. Als je merkt dat je uitstelgedrag je succes belemmert, dan heb ik een super effectieve cursus voor je ontwikkeld die je echt vooruit zal helpen. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test