Artikel opslaan

“Perfect is the enemy of good.”
Voltaire

Een hoge lat heeft ook een hoge prijs

Een beetje ongemakkelijk word ik ervan, wanneer ik nadenk over de tijd, energie en kansen die ik heb verspild aan perfectionisme.

Het ironische aan perfectionisme is dat die chronische zoektocht naar perfectie regelmatig leidt tot minder goed werk of helemaal niets. Perfectionisme is namelijk niet hetzelfde als streven naar kwaliteit. Perfectionisme wordt gedreven door de angst om niet goed genoeg te zijn.

En wat betekent dat in de praktijk? Simpel: als ik niet zou worstelen met perfectionisme had ik wellicht al 1-2 extra boeken gepubliceerd of lukte het me wél om elke maand nieuwe video’s of podcasts te publiceren.

Perfectionisme werkt meestal niet motiverend. Het werkt eerder verlammend. Dan leidt het tot allerlei vormen van zelfsabotage. En het is ook niet zo vreemd: als je je eigenwaarde te sterk laat afhangen van de kwaliteit van je werk, dan is het logisch dat je op je hoede bent.

Want als mensen je werk niet waarderen, voelt het alsof ze jou als mens afwijzen.

Dat gevoel willen we koste wat kost voorkomen. Dus doen we alles wat we kunnen om perfectie af te leveren. En als dat niet lukt, doen we liever niets. Want zolang je niets in de wereld zet, kun je ook niet afgewezen worden.

Gelukkig kan dat ook anders.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Lagere lat, leuker leven – hoe zit dat?

Om vooruit te komen is het belangrijk dat je je richt op twee zaken:

 1. Je wilt je eigenwaarde loskoppelen van je werk. Als mensen je werk afkeuren, zegt dit niets over jou als persoon. Je kunt slecht werk leveren en nog steeds een waardevol persoon zijn!
 2. Je wilt leren om de lat lager te leggen. Van het moet absoluut perfect naar goed genoeg is goed genoeg voor mij.

De lat lager leggen heeft een paar voordelen:

 • Je bespaart bergen tijd en energie.
 • Je vermindert zelfsabotage.
 • Je krijgt véél meer voor elkaar.
 • Hierdoor leer je sneller en kun je meer experimenteren en bijsturen.
 • Je voelt je véél beter over jezelf.
 • Je bereikt je doelen sneller en met minder moeite.

Het idee is niet dat je pulp produceert. Je streeft nog steeds naar perfectie, maar je realiseert je dat je moet stoppen bij goed genoeg. Het is belangrijk dat je kwaliteit produceert. Maar het is minstens zo belangrijk dat je iets in de wereld zet.

Maak het goed genoeg en gooi het in de wereld. Leer ervan, en maak iets beters.

Durf slecht werk te produceren

Je kunt niet in één keer fantastisch werk afleveren.

Weet je hoe ik als worstelende perfectionist uiteindelijk twee bestsellers heb kunnen schrijven? Ik stond mezelf toe om absoluut waardeloos materiaal te produceren.

Het voelde oncomfortabel, maar ik hield vol. Elke dag produceerde ik rotzooi die ik aan niemand durfde te tonen. Maar gaandeweg, stukje bij beetje, maakte ik de teksten steeds beter en beter.

Zodra ik vond dat de teksten enigszins toonbaar waren, zette ik ze door naar de redactrice. Ook dat was oncomfortabel, want ik deelde werk dat ver beneden mijn standaarden lag.

Gaandeweg bleven we poetsen. En langzaam maar zeker kwam er iets moois tevoorschijn. Uit de waardeloze, slechte teksten begon een heus boek te ontstaan! Het boek ging richting de drukker toen ik er redelijk tevreden mee was.

Als mijn perfectionisme het voor het zeggen had, was ik nog maanden doorgegaan met poetsen. Maar daar was geen tijd voor – en gelukkig maar! Anders had ik mezelf eindeloos gesaboteerd, en was dat boek nooit gepubliceerd.

 • Beginnen is belangrijker dan perfectie. Je kunt je werk later altijd nog verbeteren. Dus begin gewoon en sta jezelf toe om ‘slecht’ werk te produceren.
 • Deel je werk eerder met mensen die je vertrouwt voor constructieve feedback. Dit voorkomt onnodig lang polijsten en geeft je een beter beeld van hoe goed je werk is en wat je nog kunt verbeteren.
 • Gebruik objectieve kwaliteitscontrole. Als ik van verschillende professionals hoor dat een hoofdstuk heel goed is, dan vertrouw ik op hun oordeel en kan ik mijn perfectionisme makkelijker loslaten. Je kunt ook gebruik maken van checklists of andere objectieve kwaliteitscontroles. Als blijkt dat je werk goed en functioneel is, wordt het tijd om af te ronden.

Als ik mezelf niet de ruimte had gegeven om iets slechts te maken, zouden die boeken er nooit zijn gekomen.

Hoe je je lat eenvoudig verlaagt

Door je perfectionisme recht in de ogen aan te kijken, kun je stap voor stap bewegen van ‘het moet perfect’ naar ‘goed genoeg is perfect voor mij’.

Perfectionisme is angst voor afwijzing. Die angst zelf kan je geen kwaad doen, het is gewoon een sensatie in je lichaam. Je kunt de angst wel observeren, toelaten en voelen. Je hoeft er niets mee. Je kunt angst voelen en tóch gewoon de volgende stap zetten.

 • Herinner jezelf aan de nadelen van perfectionisme. Hoeveel tijd, energie en kansen ga jij nog verspillen aan deze angst?
 • Besef dat je angst niet reëel is. Niemand is perfect, niemand doet alles perfect. En niemand verwacht dat van jou! We moeten leren en experimenten om beter te worden. Zonder wrijving kun je niet polijsten.
 • Als iemand je werk afkeurt, betekent dit niet dat jij wordt afgekeurd. Jij bent goed zoals je bent. Ook als je waardeloos werk levert. Ook als je business flopt. Ook als je flink onderuit gaat.
 • Goed genoeg is meestal optimaal. Je ervaart op deze manier meestal 80% van de positieve resultaten met 20% van de moeite. Nu kun je door naar het volgende!
 • Angst is gewoon een sensatie in je lichaam. Je hoeft er niets mee, je kunt je perfectionisme recht in de ogen kijken en jezelf toch vooruit blijven duwen.

Een lagere lat maakt je leven leuker als perfectionist – echt waar. ☀️

Wil je nu eindelijk weleens af van de nadelen van perfectionisme? In onderstaande Bundel deel ik praktische tips, inzichten en oefeningen die je helpen de negatieve invloed van perfectionisme te verminderen in je leven.

Deze tips helpen mij elke dag werk in de wereld te zetten, en ze kunnen jou ook helpen om meer van jezelf te laten zien. 💪

Dit zeggen deelnemers:

 • Jose zei: “Heel waardevol! Na 2e x doorlopen merk ik dat ik al veel toegepast heb waardoor nu meer zelfvertrouwen. Dank!”
 • Nienke zei: “Super fijn! Veel dingen komen bij mij overheen, en daardoor zie je dat je niet gek bent. Ook opdrachten die je helpen verder te komen. Top bundel dit!”
 • Jos zei: “Ik verwachtte het voor de start van deze bundel niet maar hij helpt mij enorm de drempel over te stappen om kleine stappen te blijven zetten.”

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test