Je wilt mensen zo graag helpen

Geloof me, ik ken het gevoel. Je ziet hoe een goede vriend of familielid tegen een probleem aan loopt dat jij voor jezelf al eens hebt opgelost. En je handen jeuken. Je wilt zo graag helpen!

Maar er gebeurt iets vreemds. Want terwijl jij het verlossende antwoord komt brengen, blijkt de ander er totaal geen interesse in te hebben. Jouw hulp is niet gewenst, en de ander blijft hangen in zijn of haar problemen.

Vervelend, want je ziet de mensen om je heen graag gelukkig. Maar blijkbaar is hier een les te leren. En die les is erg moeilijk, maar ook erg bevrijdend.

Je kunt mensen niet veranderen

Nu is dat Natuurlijk niet helemaal waar. Ik kan jou een stomp in je gezicht geven, en dan heb ik plotseling je gezicht veranderd. Je hebt er een blauwe plek bij.

Geen zorgen, ik zal je niet slaan. Maar toch is er niet veel meer dat ik kan doen om jou te veranderen. Mensen veranderen alleen als zij zelf willen veranderen. Je kunt ze alleen helpen als ze geholpen willen worden.

Sommige mensen willen niet geholpen worden. Omdat ze er niet klaar voor zijn, omdat ze er niet in geloven, omdat jij onzin uitkraamt, omdat ze jouw hulp niet zien zitten of simpelweg omdat ze houden van het drama.

Prima. Ieder mens bewandelt zijn eigen pad. Ieder mens is anders. En het enige dat jij kunt doen is de mensen om je heen accepteren zoals ze zijn. Sterker nog, dat is waarschijnlijk de enige manier waarop je mensen écht kunt helpen. Door te stoppen ze te willen veranderen, en ze te waarderen voor wie ze zijn.

Laat anderen zichzelf zijn.

Laat anderen zichzelf zijn. Deel op Pinterest

Zo stop je de frustratie

Leuk, en hoe doe je dat? Hoe kun je die verschrikkelijke zwager leren waarderen? Hoe kun je leren genieten van je duivelse schoonmoeder of die arrogante buurvrouw?

Tja, door te accepteren dat je er weinig aan kunt veranderen. Het enige dat jij in de hand hebt is jouw houding ten opzichte van anderen. Door je houding te veranderen, kun je de frustratie stoppen.

  • Besef dat ieder mens zijn of jaar eigen pad bewandelt. De een ontwikkelt zich richting meer rust, de ander is druk bezig om meer geld te verdienen. Andere mensen blijven liever waar ze zijn. Dat is allemaal prima.
  • Niemand moet iets. Jij niet, en ook andere mensen niet. Jij bepaalt niet wat goed of slecht is, of wat ’de bedoeling’ is. En zéker niet wat normaal is. Het enige dat jij bepaalt is je eigen mening.
  • Jouw manier is niet de beste manier. Jouw manier is slechts een manier.
  • Luister naar mensen. Praat minder en luister meer.
  • Verstrek voortaan alleen maar advies wanneer mensen erom vragen. En zelfs als ze dat doen, probeer dan vooral te luisteren en vragen te stellen.
  • Neem liefde als uitgangspunt. Doe je best om van ieder mens te houden, ongeacht zijn of haar gedrag.
  • Als je mensen wilt helpen, help ze dan door een geweldig voorbeeld te zijn. Wees de verandering die je wilt zien bij anderen. Je hoeft niet te praten of te preken. Wees de beste persoon die je kunt zijn. Dan zul je meer bereiken dan je ooit met woorden zult bereiken.
  • Voel je je gefrustreerd? Besef dan dat dit je eigen probleem is. Het is jouw reactie op de situatie. Het staat los van de ander. Jij kiest ervoor om je zo te voelen. Jouw jeukende handen, jouw frustratie is jouw probleem.
  • Probeer mensen niet te manipuleren. Probeer ze te inspireren.
  • Heb geduld met de mensen om je heen.

Voel je je toch gefrustreerd vanwege de mensen in je leven? Adem dan rustig in en uit. Trek je even terug. Haal jezelf terug naar het moment, herinner jezelf eraan dat je liefdevol wilt zijn. En ga dan weer terug.

Communiceer niet vanuit je frustratie, maar vanuit liefde. Dan zul jij je een stuk beter voelen. En je voorbeeld zal de mensen om je heen inspireren om liefdevoller te worden. En zo niet, even goede vrienden (of vijanden).

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛