“A wise man is superior to any insults
which can be put upon him, and the best reply
to unseemly behavior is patience and moderation.”

Molière

Hoe kun je omgaan met beledigingen?

Beledigingen zijn niet leuk om te ontvangen. Maar ze zijn ook niet het einde van de wereld. Een belediging is vooral een inbreuk op je ego, op het beeld dat je van jezelf hebt. En een belediging is voor veel mensen een makkelijke aanleiding om te vervallen in gedrag waar ze niet trots op zijn.

Zoals schelden, een belediging terug plaatsen, jezelf gekwetst voelen of boos worden.

Maar wat zijn manieren om positief om te gaan met beledigingen en kwetsende opmerkingen? Hieronder heb ik een paar tips voor je op een rij gezet die ik al een tijdje toepas, en die werken als een tierelier.

1. Blijf rustig – voeg niet meer ellende toe

Ik wil de wereld graag een beetje liefdevoller maken. En als je soChicken leest, dan is de kans groot dat jij dat ook wilt. Daarom is de standaardreactie van veel mensen niet goed genoeg.

Wanneer je boos wordt, iemand terug beledigt of probeert te kwetsen, dan voeg je meer ellende toe aan de situatie. Het is al vervelend genoeg dat iemand jou pijn probeert te doen – waarom zou jij vervallen in hetzelfde gedrag?

Als iemand je pijn doet is het niet nodig om nog meer leed toe te voegen. Daar bereik je niets mee, behalve een neerwaartse spiraal van ellende. De ellende moet ergens stoppen – en jij kunt ervoor kiezen dat het stopt bij jou.

Als het je doel is om liefdevoller te worden dan is de eerste stap om je kalmte te bewaren. Besef dat mensen anderen beledigen om zich beter te voelen over zichzelf. Vaak heeft de reden dat je beledigd wordt niet zo veel met jou te maken, en alles met het zelfbeeld van de persoon die jou beledigt.

Blijf rustig, adem door. Er is niets aan de hand.

2. Reageer met humor

Zelfspot doet wonderen. Als iemand je beledigt om je naar beneden te halen, laat dan zien dat er geen eer aan te behalen is. Laat zien dat je bereid bent jezelf onderuit te halen voor de grap, waarmee de kracht van de belediging verloren gaat.

Bijvoorbeeld, vroeger kon ik me weleens beledigd voelen als mensen minachtende grapjes maken over mijn werk met soChicken. Dan merkte ik dat m’n ego tegensputterde en dat ik me ongemakkelijk en beledigd voelde.

Tegenwoordig reageer ik standaard met humor en zelfspot. Als mensen hinten dat ze mijn werk niet echt serieus nemen dan gooi ik er met een glimlach op m’n gezicht nog een schepje bovenop: ”Ja joh, je moest eens weten. Ik sla gewoon een beetje met m’n handen op het toetsenbord en druk op publiceren!”

Als een journalist sceptische vragen stelt zoals: ”Maar is het allemaal niet een beetje onzin, al die tips? Die werken toch niet echt?” Dan reageer ik bijvoorbeeld met: ”Klopt – het is allemaal onzin – maar dat is ons geheimpje!”

Vervolgens verandert de dynamiek direct. Er is niets leuks aan om iemand belachelijk te maken die bereid is om zichzelf belachelijk te maken. Samen lachen is bovendien altijd leuk.

Als je wordt beledigd – reageer met humor en zelfspot. Niet alleen wordt de situatie daardoor leuker en lichter. Het wordt simpelweg onmogelijk om je te beledigen.

Je kunt ook reageren met liefde

Is humor niet je ding? Geen zorgen. Je kunt ook reageren zonder grapjes te maken. Bijvoorbeeld door te reageren vanuit kalmte en liefde.

Het is vooral belangrijk dat je oefent om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Dat je inziet dat mensen anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren.

Iemand die leeft vanuit een plek van kalmte, compassie en acceptatie voelt geen noodzaak om anderen naar beneden te halen. Sterker nog – zo iemand zal er moeite mee hebben om een ander pijn te doen op wat voor manier dan ook.

Zoals ik eerder schreef in dit artikel, je kunt reageren met een rake vraag: “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?”

Een andere manier om te reageren met een glimlach: ”Fijn dat je er zo om moet lachen. Het zal je goed doen, lachen is gezond.”

Het belangrijkste is dat je je ego uit de situatie haalt. Dat je beseft dat je je alleen beledigd kunt voelen als je ervoor kiest om je zo te voelen. De ander probeert zichzelf beter te voelen en gebruikt jou als een middel om daar te komen. Allemaal prima, maar dat zegt niets over jou en veel over hen.

Niet terugslaan maar de situatie verbeteren

Ja – soms is het belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Soms moet je laten zien dat het klaar is. En het is aan jou om te bepalen welke aanpak het beste werkt voor elke specifieke situatie.

Maar overweeg het eens – reageer eerst met humor, zelfspot en liefde. Haal de wind uit de zeilen en voorkom dat je meer ellende toevoegt aan de situatie. In de meeste gevallen zal dit je helpen onbeledigbaar te worden. En daarmee verminder je pijn en ellende bij jezelf én mogelijk bij de mensen om je heen.

Mooi spul. 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test