Artikel opslaan

“Slow down and enjoy life.
It’s not only the scenery you miss
by going too fast – you also miss the
sense of where you are going and why.”

Eddie Cantor

Meer en harder werken blijkt niet altijd effectief

Door hard te werken heb je veel voor elkaar gekregen in je leven. Dus de redenatie is heel logisch: ”Als ik nóg harder werk, kan ik mijn leven nóg beter maken.”

En hoewel het logisch klinkt, is dit niet hoe het werkt in de praktijk. Ja – door nog harder te werken zul je resultaten boeken. Maar tegelijkertijd zul je in andere levensgebieden een hoop drama veroorzaken. Want als je teveel aandacht geeft aan één aspect van je leven, laat je de rest automatisch verwaarlozen.

Ik heb mijn leven heel mooi kunnen maken door hard te werken. Maar ik ben op een punt waar ik zie dat nog harder werken mijn levenskwaliteit zal verlagen. Want soms is langzamer leven juist de richting die de meeste kwaliteit oplevert.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is langzaam leven?

Nee, je hoeft niet ineens een halfuur uit te trekken om een kop koffie te zetten. Je leven vertragen houdt niet in dat vanaf nu alles tijdrovend wordt. Langzaam leven betekent dat je zoveel mogelijk leeft met je aandacht in het hier en nu. Het houdt in dat je vooral je je gedachten vertraagt – minder in je hoofd leeft.

Hierdoor merk je dat je leven rustiger voelt. Minder gehaast. Je ziet duidelijker dat het leven is opgebouwd uit een serie van momenten die elkaar opvolgen. En dat het verleden en de toekomst heel echt lijken in je gedachten, maar nooit daadwerkelijk bestaan.

Hierdoor wordt het leven direct eenvoudiger. Want het enige dat er is, ligt recht voor je. Het is de conversatie met je dochter, de vaatwasser die leeg moet, de salade die je eet, de zonsondergang waar je van geniet. Verder niets.

Langzamer leven maakt je leven kwalitatiever, rustiger en leuker. Dit zijn een aantal praktische tips die mij hielpen om er beter in te worden.

1. Doe één ding tegelijk

Hoe meer je tegelijk wilt doen, des te meer je aandacht in je hoofd terecht komt. Door je aandacht volledig te richten op datgene wat je nu voor je hebt maak je je leven simpeler en beter.

Waarom? Voornamelijk omdat je zo makkelijker met je aandacht in het moment blijft. En hierdoor ervaar je meer rust en blijdschap.

Het ding is: uiteindelijk kun je toch maar één veeleisende taak tegelijk doen. Onze pogingen om te multitasken lopen uit op situaties waarin we ons vooral druk, overweldigd en verstrooid voelen.

Je kunt nog steeds een héleboel voor elkaar krijgen door taken een voor een uit te voeren. Niet alleen wordt je leven zo een stuk overzichtelijker – je ervaart ook veel minder stress en ellende.

2. Zie hoe je jezelf gek maakt

Haast is een reactie op wat er gebeurt in je hoofd. Het heeft weinig te maken met het moment waar je je daadwerkelijk in bevindt.

Hoe drukker het in je bol is – en hoe meer aandacht je eraan schenkt – des te gehaaster je je voelt en des te sneller je gaat leven. Hierdoor gaat het leven aanvoelen als een chronisch noodgeval – alsof je altijd achter de feiten aan loopt.

Door je bewust te worden van je drukke gedachten kun je ze minder serieus nemen. De gedachten zijn er nog steeds, maar je laat ze rustig passeren als wolken aan de lucht. ”Hé, daar ga ik weer – ik heb weer een gedachte-aanval.”

Deze bewustwording helpt je om je aandacht niet meer in je hoofd te laten zuigen en rustig terug te komen naar het moment.

3. Tijdgebrek is gewoon een idee

Je hebt meer dan genoeg tijd. Tijd is niet je probleem, dus haasten is niet nodig. Waar je aan wilt werken is je gevoel van ontevredenheid.

Dat constante knagende gevoel dat je leven nog niet goed genoeg is. Dat je eindelijk gelukkig zult zijn als er iets in je omgeving verandert. Als je nou maar iets meer succes zou hebben, iets mooiere kleding, iets minder rommel, iets meer geld en iets minder vet op je buik – dán zul je eindelijk en voor altijd gelukkig zijn.

Maar weet je wat? Je hebt jezelf al zo vaak wijs gemaakt dat dit zou gebeuren en je hebt al zo vaak in je leven gekregen wat je wilde – en nog steeds ben je niet permanent gelukkig. Het is duidelijk dat het zo gewoon niet werkt.

Tevredenheid heeft niets te maken met wat er om je heen gebeurt. Het heeft te maken met jouw kijk op je omgeving. Wanneer jij beter wordt in accepteren en waarderen van het moment zoals het komt – des te minder haast je zult hebben.

Dan voel je ineens niet langer de drang om constant van alles te veranderen. Geen drang om goedkeuring te krijgen, geen reden om je zo druk te maken om wat anderen van je denken.

Nee – dan voel je je comfortabel in je vel en tevreden met je leven. Dan kun je je aandacht richten op die paar dingen die echt belangrijk voor je zijn. Vanuit liefde, niet vanuit angst om niet genoeg te hebben of niet genoeg te zijn. En dat leeft toch een stuk rustiger.

4. Doe minder, bereik meer

Als je heel druk in je hoofd bent en heel gehaast leeft lijkt het voor de buitenwereld alsof je veel voor elkaar krijgt. In de praktijk valt dat vaak vies tegen.

Waarom? Omdat echt betekenisvol werk focus vereist. En diepe concentratie is lastig op te brengen als je in je hoofd leeft. Dus dan rennen we in het rond, houden we onszelf bezig met allerlei onbelangrijke dingen en máken we ze gewoon belangrijk in ons hoofd zodat we ons goed over onszelf voelen.

Ondertussen levert het vooral een hoop stress op en een berg drama.

Druk zijn en gehaast leven is een vreemd statussymbol in onze cultuur. Drukke mensen zien er belangrijk en succesvol uit. Terwijl al die drukte vooral een hoop problemen veroorzaakt (stress, gezondheidsklachten, angsten, te weinig tijd met dierbaren, etc.).

Wil je écht effectief zijn? Doe dan alleen de dingen die er echt toe doen. Doe die dingen met liefde en aandacht. En schrap de rest zoveel mogelijk uit je werk en uit je leven.

Vraag jezelf constant af: ”Wat is hier echt belangrijk?” Maak daar meer ruimte voor. En laat de rest lekker van je af vallen als een zware rugzak na een lange wandeling.

Langzamer leven – minder stress ervaren

Ben je klaar voor een ongecompliceerd, liefdevol en bewust leven? Ga dan aan de slag met mijn online stappenplan naar meer rust en eenvoud.

Hoe eenvoudiger je je leven maakt, des te meer ruimte er ontstaat voor de dingen die je écht gelukkig maken.

Doe je mee?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test