Artikel opslaan

De quarter-life crisis vraag: wat wil ik met mijn leven?

Waarom is het zo lastig om het antwoord op die vraag te vinden? Simpel. Als je 150 jaar geleden geboren was, en je vader was boer, dan werd jij boer. Of als je moeder het huishouden runde, dan werd jij huisvrouw. Makkelijk zat.

Maar nu is het niet zo makkelijk, vandaar die quarter-life crisis van je.

  • Er zijn duizenden beroepen die je kunt uitoefenen. Probeer daar maar eens een keuze in te maken.
  • Er is een heel internet vol met mogelijkheden. Je wordt continu geconfronteerd met al die mogelijkheden. En je kunt hier vrijwel alles leren.
  • We zijn individualistischer, we zijn op zoek naar iets dat echt bij ons past.
  • We zoeken werk dat ons niet alleen voorziet van inkomen, maar ook van voldoening.
  • We willen ook tijd, ruimte en energie hebben om onszelf te ontplooien. Tijd voor bezinning, sport, gezond eten, mediteren, hobbies, etc.

Zoveel keuze. Geen wonder dat zoveel mensen rond de 20-30 in de war raken en een quarter-life crisis krijgen. Ik heb zelf een kleine quarter-life crisis gehad een paar jaar geleden. En ik zie dat veel mensen van mijn leeftijd worstelen met hun eigen quarter-life crisis. Het is keuzestress.

Als je bent zoals ik, dan heb je al moeite met knopen doorhakken in de supermarkt. Laat staan met dit soort levensbepalende keuzes. Dus hoe kom je sneller vooruit? Hoe laat je die irritante quarter-life crisis achter je?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maak het simpel voor jezelf

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Want hoewel er veel mogelijkheden zijn, vallen de meeste mogelijkheden direct af.

Ik ben dol op schrijven, technologie en persoonlijke ontwikkeling. Dus ik ga niet in de bouw werken. Of in de zorg. Of op een offshore platform. Dus dat valt af. Dat scheelt een hoop keuzestress.

En verder?

Stel jezelf eens de volgende twee vragen:

  1. Waar ben ik goed in?
  2. Wat vind ik leuk om te doen?

Maak gewoon twee ‘anti quarter-life crisis lijsten’. En laat ze niet van elkaar afhankelijk zijn. Misschien ben je goed in hout bewerken maar ben je dol op trampoline springen (je bent niet de enige). Schrijf dat dan gerust allebei op.

Maak het minder over jezelf

En nu pak je je twee ‘anti quarter-life crisis lijsten’ erbij en ga je een stap verder.

Het hele ‘wat wil ik met mijn leven’-dilemma wordt een stuk makkelijker en lichter als je het anders formuleert. Als je het minder laat draaien om jou, en meer om de mensen om je heen.

Vraag jezelf af hoe je kunt bijdragen. Hoe je mensen kunt helpen. En kijk eens wat voor antwoorden er naar boven komen.

Hoe kun jij anderen tot dienst zijn? Hoe kun je jouw goede eigenschappen (lijst 1) en interesses (lijst 2) combineren om levens te verbeteren? Om de wereld een betere plek te maken, op kleine of grote schaal?

Bijdragen maakt je leven mooier

Helpen en bijdragen zijn per definitie zinvolle activiteiten. Niet alleen geeft het je een gevoel van voldoening, het helpt je ook je ego te verkleinen. Je zet jouw capaciteiten in dienst van anderen. Daardoor kom je jezelf tegen, en word je nederiger en wijzer.

Hoe meer ik besloot dat ik schrijf om mensen te helpen, des te leuker het werd. Des te meer voldoening ik eruit haalde en des te minder diep mijn quarter-life crisis werd. Het is leuk om anderen te helpen – altijd maar jezelf helpen verveelt snel.

Helpen hoeft trouwens niet te betekenen dat je voor niets werkt. Sterker nog, de meeste mensen helpen in ruil voor een inkomen. Als jij mensen kunt helpen met geweldige dienstverlening, een goed product of een prachtig kunstwerk, dan kun je daar gewoon voor vergoed worden. Mensen betalen graag voor oplossingen.

En wees niet bang om dingen te doen voor jezelf. Je kunt mensen beter van dienst zijn als je goed in je vel zit. Het draait niet om offeren, het draait om bijdragen. Dus als je eerst op reis moet om jezelf beter te leren kennen, doe dat dan. Als dat je helpt om een betere bijdrage te leveren aan levens van anderen, go for it.

Stop dus met jezelf af te vragen wat je wil met je leven. En bedenk hoe jij de wereld tot dienst kunt zijn. En begin gewoon ergens. Begin met dat wat je het leukste lijkt, en test het uit. Je weet pas of het iets voor je is als je het probeert.

Door je te richten op bijdragen maak je het vraagstuk makkelijker voor jezelf en is de kans groter dat er een bevredigend antwoord uit komt. En zo reken je sneller af met je quarter-life crisis.

Dus, hoe kun jij helpen?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test