Artikel opslaan

Leven zónder knoop in je maag

Precies, zonder die constante spanning in je lijf. Wat je op dit moment ook stress geeft, je kunt de spanning in je lichaam verminderen. En dat voelt een stuk lekkerder.

Met minder stress wordt je leven leuker en luchtiger. En het wordt een stuk makkelijker om gelukkig te zijn en lekker in je vel te zitten. Dus ga aan de slag met de onderstaande tips en gun jezelf een lekker stressloos leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Vertraag de tijd

Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Weet je nog hoe lang de zomervakantie leek te duren als kind? Al je vriendjes op vakantie, je verveelde je te pletter en die zes weken duurde voor je gevoel minimaal een jaar. Bedenk eens hoe snel die weken nu voorbij razen.

Sneller leven vanwege tijdgebrek brengt je in een neerwaartse spiraal. Het lijkt of de tijd sneller en sneller gaat. Dit geeft je het gevoel dat je steeds sneller moet leven. Terwijl het antwoord op het probleem juist het tegenovergestelde is.

Leef langzamer. Vertraag de tijd. Doe een paar minuten niets. Laat je mobiel in je zak. Pak niets te lezen, niets om je overactieve brein bezig te houden. Doe niets, en ervaar hoe je hersenen langzaam – al tegenstribbelend – wennen aan het natuurlijke tempo waar het voor gemaakt is.

Je hoeft niet iedere seconde op te vullen. Je mag niets doen. Je mag je vervelen. Het zal je goed doen. Ons brein is niet ontworpen om altijd bezig te zijn. Het gewend aan verveling. Er waren geen iPads op de Afrikaanse savannes.

2. Kom terug naar ‘zero’

Zero is het nulpunt waarnaar je iedere dag zou kunnen terugkeren om rust en een gevoel van controle te bewaren. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je alle informatie die je leven in komt opvangt in een paar ‘inboxen’. Niet alleen je email, maar ook je post, je notities, je social media meldingen en je tijdschriftscheursels.

Om naar zero te komen neem je even de tijd om al je inboxen leeg te maken.

  • Werk al je mailtjes weg. Verwijder, spam, archiveer of beantwoord en archiveer ze. Zorg dat je mailbox leeg is. Alleen wanneer het helemaal leeg is bereik je ‘zero’ en zul je de rust ervaren die je verlangt.
  • Werk al je post weg. Als er dingen zijn die je moet doen, doe ze dan direct als het minder dan een paar minuten kost.
  • Check je notitieboekje en verwerk je notities.
  • Etc.

Het nulpunt is een plek waarin je alles onder controle hebt. Waarin je je niet langer overweldigd voelt. Door het nulpunt regelmatig op te zoeken zul je je stress makkelijker in de hand houden.

3. Maak tijd voor sport

Sport verbrandt niet alleen calorieën. Sport vermindert ook het aantal stress hormonen in je lijf. Goed nieuws dus. En voor het beste resultaat sport je lekker in de buitenlucht. Verhoog je hartslag minimaal veertig minuten, en merk hoe geweldig je je na afloopt zult voelt.

Ga niet helemaal los. Probeer je niet volledig uit te putten. Door te hard te sporten bezorg je je lijf juist weer stress. Gewoon lekker een uurtje fietsen, een paar kilometer hardlopen, een flinke wandeling maken of lekker skaten.

4. Maak een ‘dit-wil-ik-niet’ lijstje

Als je het voor het zeggen had, waar zou jij dan minder van willen ervaren in je leven? Volg je onderbuikgevoel, dan kom je vanzelf terecht bij de zaken die je op dit moment stress geven. Schrijf deze stressbronnen op voor jezelf.

5. Maak een ‘ik-ben-er-klaar-mee’ stappenplan

Pak je dit-wil-ik-niet lijstje erbij en maak jezelf klaar om een stappenplan te maken. Loop de punten op je lijstje één voor één na en vraag jezelf af: “Welke stappen kan ik zetten om deze stressbron te verminderen?” Voor je het weet heb je een ik-ben-er-klaar-mee stappenplan voor jezelf gemaakt.

Deze stappen kun je gebruiken om je leven stukje bij beetje leuker te maken.

6. Ga wandelen

Doe het. En laat je mobiel thuis. Naar buiten en lopen maar. Een geweldige manier om de tijd te vertragen, wat beweging te pakken, frisse buitenlucht in de ademen en rustig na te denken. Gewoon lopen, meer niet.

7. Doe een decompressie sessie

Echte vrienden willen graag dat jij gelukkig bent. En ze willen je dolgraag helpen. Dus nu je met die knoop in je maag loopt is het een uitgelezen moment om hier gebruik van te maken. Tijd voor een decompressie sessie. Ga iets doen met een goede vriend of vriendin. Of hang samen op de bank.

Praat over je problemen. Praat over je gevoelens. Geef jezelf bloot. Het zal je vriend of vriendin de gereedschappen geven om je beter te helpen. En bovendien zul je hierdoor jullie band versterken. En dat is – inderdaad – een opwaartse spiraal. Daar zijn we dol op.

8. Maak tijd voor een siësta

Een overactief brein wil slapen. En soms doen tien of twintig minuten al wonderen. Pak dus de kans om even je ogen te sluiten halverwege de dag. Het zal je helpen je stressniveau te verlagen, je alertheid te vergroten en je hersenen scherp en gezond te houden.

Dus pak je iPhone, geef Siri de volgende opdracht: “Wake me up in 20 minutes” En doe je oogjes toe. Lekker.

9. Mediteer een paar minuten

Een korte meditatie die je snel vooruit kan helpen. Ga zitten. Richt je op je ademhaling. Kom tot rust.

Breng vervolgens je aandacht naar die knoop in je buik, of waar je de stress ook voelt zitten in je lichaam. Maak in gedachten de knoop groter en groter. Maak het gevoel zo sterk als je kunt. En visualiseer vervolgens hoe je die knoop beetpakt en weggooit. Hoppa, weg met dat ding.

Deze simpele meditatie kan je helpen om je onderbewuste te laten zien dat de stress weg is. Dat alles weer oké is.

10. Eet een banaan

Soms wil je gewoon even iets praktisch te doen hebben. Een banaan is dan je oplossing. Bananen bevatten tryptofaan, een aminozuur dat in je lichaam kan worden omgezet in het hormoon serotonine. Hetzelfde effect als wanneer je een beker warme melk drinkt.

Met andere woorden: een banaan zou je kalm en rustig maken. Bovendien is het lekker, voedzaam, gezond en handzaam. En al doet het helemaal niets met je stressniveau, dan is er nog altijd het placebo-effect. Aangezien stress psychisch van aard is, kun je door simpelweg te gelóven in de kracht van je banaan daadwerkelijk meer ontspannen worden.

Mooi spul toch?

11. Plan afspraken in met jezelf

Natuur heeft een hekel aan vacuüms. En als je een druk leven hebt, dan vormen de lege plekken in je agenda een aantrekkelijke leegte die bijna automatisch wordt opgevuld.

Als je moeite hebt om je agenda vrij te houden, plan dan gewoon afspraken met jezelf. Het lijkt te stom voor woorden, maar het zou zomaar kunnen dat het voor jou werkt. Geef jezelf gewoon een afspraakvrije dag, of een avond voor jezelf. Je zult jezelf dankbaar zijn als die magische avond aanbreekt.

Tijd voor je favoriete serie en chocolade.

12. Zet je leven even in perspectief

Over tweehonderd jaar is iedereen je alweer vergeten. Misschien dat je naam nog voortleeft. Maar hoe lang sta jij stil bij de mensen achter de straatnamen, de standbeelden en de parken? Precies, vrijwel nooit.

Je leven draait om het hier en nu. Om dit moment. Deze seconde.

Zie er de humor van in. Wij maken ons altijd zo ontzettend druk om van alles en nog wat, om veel later pas te beseffen dat het vrij onnodig was. Dus lach, maak plezier, maak je niet zo druk. Je weet al welke dingen echt belangrijk zijn in het leven. Richt je aandacht op die dingen. Je zult niet alleen kalmer worden, maar ook veel gelukkiger. En dat is een perfecte combi dacht ik zo.

13. Geniet van de kleine dingen

Je werkt hard, je werkt jezelf bijna de burn-out in. Maar waarvoor? Voor een ‘grote beloning’ die je op een dag zult ontvangen? Of geloof je werkelijk dat je ‘eindelijk gelukkig’ zult zijn als je een of ander doel hebt bereikt?

Dingen bereiken is geweldig. Het is fijn om te bouwen aan een beter leven. Maar dat wil niet zeggen dat je je geluk moet uitstellen. Dat is zonde van je leven.

Geniet van de rit. Van iedere minuut. Geniet van het werk, van het bouwen, van de strubbelingen, de tegenslagen en de levenslessen. Het is waar je hiervoor bent. Het is de reis waar het om draait.

Dus laat de magie van alledag je niet ontgaan. Geniet en wees dankbaar. Voor die heerlijke koffie, voor de glimlach van je dochter, voor de fijne mensen in je leven, de zonnestralen, de regendruppels, de frisse wind.

Beweeg weg van die eeuwige staat van angst. En beweeg naar liefde. Dat is uiteindelijk alles wat je hoeft te doen.

Nog meer tips tegen stress

De onderstaande boeken staan vol met tips om ontspannen door het leven te gaan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test