Artikel opslaan

Een hoofd dat altijd maar door ratelt

Werkstress, prikkels, taken, ideeën, inspiratie, informatie en diverse afleidingen zorgen ervoor dat je hoofd nooit uit staat.

Ook in mijn hoofd is het nooit rustig. Er is altijd wel iets om te onthouden, uit te werken, over na te denken of zorgen over te maken. Je bent dus niet alleen.

Zo’n druk hoofd is natuurlijk hartstikke vermoeiend. Je kunt je er slecht door concentreren en je voelt je gespannen of opgejaagd. Hierdoor zit je minder goed in je vel en kun je sneller geïrriteerd raken.

Kleine veranderingen kunnen deze onrust verminderen. Zodat je je weer licht, fris en gefocust voelt. Klinkt goed, toch? Laten we aan de slag gaan!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Accepteer de onrust

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Maar door te accepteren dat jouw hoofd nooit stilstaat, creëer je meer rust voor jezelf.

Er zit nu eenmaal een stemmetje in je hoofd dat zich overal mee bemoeit. Dat is op zich niet zo gek. Iedereen heeft zo’n stemmetje. Alleen is die stem bij de één wat luidruchtiger dan bij de ander.

De truc is niet om die stem te negeren. Je kunt hem beter accepteren. Je zult altijd gedachten hebben over wat er gebeurt in je leven. Dat betekent niet dat je daadwerkelijk iets moet doen met al die gedachten.

Jij bepaalt welke gedachten de moeite waard zijn en welke gedachten vrolijk voorbij mogen drijven als wolken in de lucht.

Klinkt bekend? Dat kan kloppen, want deze tactiek wordt ook toegepast bij meditatie. Mediteren draait niet om je hoofd leegmaken. Dat is namelijk onmogelijk. Mediteren draait om het sturen van je aandacht en je niet laten meeslepen door je gedachten.

Krijg grip op je gedachten

Er is nog iets dat je moet weten over je hersenen: ze kunnen niet tegen losse eindjes. Een e-mail die je nog moet beantwoorden, je zus die op je telefoontje wacht, een woordenwisseling die je dwars zit, een cadeau dat je moet kopen, de oppas die je moet regelen.

Je hersenen blijven hiermee bezig totdat jij actie hebt ondernomen. Handig die dagelijkse pop-ups in je hoofd zou je denken. Of toch niet?

Nou, eigenlijk niet. Het probleem is namelijk dat je die pop-ups krijgt op de meest ongelegen momenten. Jouw brein is geen betrouwbaar systeem dat je op het juiste moment een herinnering stuurt. Bovendien vindt het elk los eindje even belangrijk. Er zit geen prioriteitenfilter op.

Daarom is het veel handiger om regelmatig alle losse eindjes of gedachten te verzamelen en te noteren in een notitieboek of notitie-app. Vervolgens kun je ze op volgorde van belangrijkheid zetten en er concrete acties aan verbinden.

En zaken waar je geen invloed op hebt? Die mag je lekker loslaten. Zoals de mening van een ander of frustraties over iets wat buiten jouw macht ligt.

Op die manier zorg je ervoor dat je hersenen niet constant bezig hoeven zijn met losse eindjes. De ruimte die hierdoor ontstaat kun je gebruiken om creatieve of slimme oplossingen te bedenken voor écht belangrijke vraagstukken.

Doe één ding tegelijk

Multitasken is uit. Singletasken is in. Door je te focussen op één taak tegelijk, werk je effectiever, behaal je betere resultaten en ben je minder gestrest.

Multitasken of snel wisselen tussen verschillende taken kost daarentegen veel energie. Je bent eigenlijk steeds aan het starten en stoppen met een taak, waardoor je telkens opnieuw opstarttijd nodig hebt om er weer lekker in te komen. Bovendien vergroot deze manier van werken de kans op fouten.

Ik merk dit effect zelf bijvoorbeeld in de auto. Als ik in een drukke, onbekende stad rijd waar ik de weg niet ken, dan zet ik automatisch de radio uit zodat ik me op één ding tegelijk kan concentreren.

Raak je snel afgeleid of verveeld? Zet dan een timer op bijvoorbeeld een halfuur. Spreek met jezelf af dat je een half uur werkt en dat je daarna even vijf minuten je mail mag checken of op je telefoon mag kijken. Probeer deze focustijd steeds verder uit te breiden.

Maak je leven minder druk en ingewikkeld

Als je van nature druk in je hoofd bent, dan is het fijn als de rest van je leven simpel en overzichtelijk is. Denk aan: minder spullen, minder verplichtingen, minder stress en minder gedoe.

Een frisse en opgeruimde leef- en werkomgeving helpt je om tot rust te komen. Gooi overbodige meuk de deur uit, ga regelmatig met de virtuele bezem door je digitale bestanden – en geef alles een vaste plek zodat je het makkelijk terugvindt.

Ook is het fijn om vaste routines te hebben waar je niet over hoeft na te denken. Zoals een vaste avond- en ochtendroutine. Dit klinkt misschien saai, maar het helpt je bij het stroomlijnen van je leven waardoor je meer rust ervaart.

Vraag jezelf af welke kleine stappen jij verder nog kunt zetten om je leven minder druk en ingewikkeld te maken. Enkele voorbeelden:

  • Start je dag met de belangrijkste taak.
  • Check je e-mail pas halverwege de ochtend.
  • Stop met veelvuldig het nieuws checken.
  • Meld je af voor nieuwsbrieven en reclame.
  • Maak een weekmenu of kook maaltijden die je invriest voor later.
  • Spreek meningsverschillen direct uit, voordat ze een eigen leven gaan leiden.
  • Stel automatische betalingen en automatisch sparen in.
  • Zeg overbodige verzekeringen of lidmaatschappen op.
  • Stop met verplichtingen die je veel stress en weinig plezier opleveren.
  • Zoek uit of je taken kunt automatiseren of uitbesteden.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test