Alles lijkt gewoon tegen te zitten

Alsof er allerlei onzichtbare krachten zijn die er alles aan doen om je een rotgevoel te bezorgen. Je voelt je klote, dingen zitten tegen. Je dromen lijken ver weg, of je hebt niet eens dromen meer.

Je voelt je klein en zwak, waardeloos en neerslachtig. En je hebt geen idee hoe je uit het dal kruipt. Want alles wat je probeert lijkt te mislukken.

Het leven is niet alleen maar feest. Maar gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Je kunt je klote voelen en tegelijkertijd werken aan een beter leven. En dat is wat we hier gaan doen.

1. Begin zo praktisch mogelijk

Precies. Begin niet bij levensdoelen, dromen, traumaverwerking en andere moeilijkheden. Begin praktisch. En als je in de put zit is er maar één ding dat praktisch is en werkt: bewegen.

Stap op de fiets en ga een uur fietsen. Of stap in je hardloopschoenen, je wandelschoenen of je zwembroek. Verhoog je hartslag gedurende minimaal veertig minuten. En doe dat morgen of overmorgen opnieuw.

Cardio workouts als hardlopen werken tegen neerslachtigheid. Heel goed zelfs. Mensen die regelmatig sporten hebben 50% minder kans op depressie en burn-out. En als je er al in zit, dan helpt beweging je er versneld uit te klimmen.

Denk even niet na. Ga het gewoon doen. Heel simpel. Als je niet kunt rennen ga je wandelen. Als je niet kunt zwemmen ga je fietsen. Zolang je maar in beweging komt, liefst in de buitenlucht.

Dat is stap 1. En geloof me – je leven voelt een stuk minder ontspoord na deze stap.

2. Doe je papierwerk

Het is tijd om lijsten te maken. De lijsten die je uit het slop gaan trekken.

Vraag jezelf af ”wat staat mijn geluk in de weg?” Schrijf vervolgens alles op wat in je op komt. Neem er rustig de tijd voor. Deze lijst bevat uiteindelijk alle problemen en obstakels waar je momenteel tegenaan loopt.

Als je dat hebt gedaan, maak dan een lijst met oplossingen voor deze problemen. Vraag je bij ieder punt af welke eerste kleine stap je zou kunnen zetten om ieder probleem op te lossen of minder zwaar te maken.

Misschien kun je je gevoelens over een ruzie in een brief zetten die je al dan niet verstuurt. Of kun je een eerste telefoontje plegen met een schuldhulpverlener. Of kun je een uur werken aan die taak die je moet doen, maar niet wilt doen.

Het overzicht, en de eerste kleine stappen richting herstel, geven je een gevoel van controle. En dat is het begin van de opwaartse spiraal.

3. Besef dat jij niet je problemen bent

Precies. Je hébt problemen – maar je bent ze niet. En dat is een groot verschil. Waarom?

Omdat jezelf veranderen moeilijk is. En als je het gevoel hebt dat jij je problemen bent, dan voelt het alsof ze onoplosbaar zijn.

Maar je problemen staan los van jou. En dat maakt ze automatisch oplosbaar. Zolang je er met frisse ogen naar kunt kijken – en de stappen zet die nodig zijn om het probleem te verminderen – kun je jezelf uiteindelijk bevrijden van je problemen.

4. Voel je dankbaar en tevreden

Maak een lijst met tien dingen waar je vandaag dankbaar voor kunt zijn. Dat voelt als een onzinnige opdracht – totdat je ermee begint.

Schrijf zowel de grote als kleine dingen op. Misschien ben je dankbaar dat je leeft en dat je gezond bent. Maar ook voor de lekkere kop thee, de fijne muziek of de vogels in de tuin.

Probeer het gevoel van dankbaarheid echt te ervaren. Maak er niet alleen een intellectuele optelsom van. Maar voel je echt dankbaar wanneer je het opschrijft.

En nog uitdagender: voel je dankbaar voor je problemen. Stel je voor dat je problemen positieve kanten heeft, hoe zouden die eruit zien? Een voorbeeld:

  • Dit probleem helpt me over mijn belemmeringen of angsten te groeien.
  • Dit probleem helpt me om de band met mijn familie te ontwikkelen.
  • Dit probleem helpt me duidelijk inzien dat ik beter voor mezelf moet zorgen.
  • Dit probleem helpt me sterker worden, zodat ik grotere problemen in de toekomst aankan.

Goed en slecht zijn altijd relatief. Dingen die je als onwenselijk bestempelt kun je net zo goed als wenselijk zien. Je kunt je er zelfs dankbaar voor voelen.

Wanneer je je dankbaar voelt dan ben je even tevreden. En als je je tevreden voelt dan is het leven even helemaal goed zoals het is. Dan hoef je niets te veranderen. Dan voel je je heerlijk.

En dat heerlijke gevoel is precies wat je nu kan gebruiken. En weet je wat fijn is? Je kunt deze oefening elke dag doen, meerdere keren per dag zelfs. Je hoeft het ook niet eens op te schrijven. Je kunt je dankbaar voelen terwijl je op de tram staat te wachten.

Sowieso veel effectiever dan Facebook checken – helemaal als je uit de put probeert te komen.

5. Wees lief voor jezelf

Twee dingen:

Het leven kent eb en vloed. Soms voel je je top, soms voel je je down. Nu voel je je minder, en dat is geen probleem. Besef dat het – net als de getijden van de zee – een tijdje kan duren voordat het weer vloed wordt.

Dus gun jezelf de tijd. Neem de tijd om na te denken, om van je af te schrijven, om te voelen wat er te voelen valt. En leer van deze ervaring. In de put zitten is niet erg – het hoort bij het leven. Het is door dit soort ervaringen dat je groeit en beseft hoe waardevol geluk eigenlijk is.

En ten tweede: zorg goed voor je lichaam. Wees lief voor je lijf. Stop het niet vol met comfort-food vol met vet, suiker, dierlijke eiwitten en smaakversterkers. Juist als je je rot voelt is het belangrijk dat je je lichaam goed behandelt. Slechte voeding schopt je hormoonhuishouding in de war waardoor je extra neerslachtig kunt worden.

Dus beweeg regelmatig (tip 1) en leef gezond. Dan kruip je des te sneller uit het slop.

6. Omschrijf je ideale leven

Dit is een leuke oefening om te doen als je je weer ietsje beter voelt. Als je weer zin hebt om vooruit te kijken. Deze oefening helpt je je leven actief vorm te geven, in plaats van het leven je te laten overkomen.

In de onderstaande video leg ik uit hoe je dit voor elkaar krijgt, maar ik zal het hier ook kort uitleggen.

Maak twee lijsten:

  1. Een lijst met dingen waar je minder van wilt ervaren in je leven.
  2. Een lijst met dingen waar je meer van wilt ervaren in je leven.

En schrijf een simpel opstel voor jezelf waarin je de volgende vraag beantwoord: ”Hoe ziet mijn ideale week eruit?” Voor dit opstel gebruik je de twee lijsten als basis. Je ideale leven bevat weinig tot geen dingen die je niet leuk vindt, en veel dingen die je leuk vindt.

Droom er even lekker op los. En probeer het niet perfect te doen. Schrijf gerust meerdere versies. Wanneer je begint met schrijven dan beginnen de ideeën vanzelf te stromen.

Praat er ook over met vrienden. Vraag hen hoe hun ideale week eruit ziet. Misschien haal je er inspiratie uit. Neem ook hier de tijd voor. Misschien duurt het een paar dagen voordat je iets zinnigs op papier hebt staan.

Het gaat erom dat je begint na te denken over een betere toekomst. Dat je inziet dat je zelf invloed hebt op die toekomst. Dan volgen de stappen vaak vanzelf.

7. Ontwikkel een droomleven stappenplan

En nu gebruik je je lijsten plus opstel en ga je een stappenplan maken.

In plaats van een stappenplan om je problemen op te lossen, maak je nu een stappenplan om je droomleven realiteit te maken.

Welke kleine (of grote) stappen kun je nu zetten om iets dichter bij dit droomleven te komen?

  • Stel dat je wilt afvallen, dan kun je ervoor zorgen dat je diner vandaag gezond is en dat je niet snoept.
  • Stel dat je meer spaargeld wilt, dan kun je vandaag je geldzaken op orde brengen en onze bespaar checklist aflopen.
  • Stel dat je ander werk wilt vinden, lees een boek over hoe je beter wordt in solliciteren.

Er zijn altijd kleine dingen die je kunt doen. En veel kleine dingen bij elkaar zorgen samen al snel voor een groot resultaat.

8. Beweeg richting liefde

Voel je minder bang. Maak je minder zorgen. Probeer de situatie waarin je je bevindt te beschouwen als een leerzame periode. Een fase in je leven die je sterker maakt.

Er komen betere tijden. En er komt een tijd je terug kijkt op deze periode en denkt ”wauw, ik ben blij dat ik me nu zoveel beter voel”. Laat al die oordelen over jezelf varen. Je bent geen loser, je bent niet minderwaardig.

Je bent een geweldig persoon die momenteel worstelt met het leven. Die worsteling hoort erbij. De pijn mag gevoeld worden. Daar is niets mis mee. De vraag is wel: hoe lang blijf je erin hangen?

Probeer een positieve, liefdevolle houding aan te nemen. Richting jezelf, richting je omgeving en richting de rest van de wereld. Oordeel minder, heb meer lief. Glimlach, voel je dankbaar voor de kleine mooie dingen en deel je liefde met de mensen in je leven.

Een liefdevolle houding helpt je snel richting de opwaartse spiraal. Het doorbreekt de angst en negativiteit die je hier hebben gebracht.

En mocht je op zoek zijn naar inspiratie, in dit artikel vind je tips hoe je elke dag liefdevoller kunt leven.

Gebruik bovenstaande tips om je leven weer in de opwaartse spiraal te brengen. Voor je het weet staat je leven weer op de rails, en kun je weer rijden volgens dienstregeling. Maar dan als een sterker, wijzer en veerkrachtiger persoon.

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test