Vergeven en loslaten maakt alles beter

Echt waar. En de grap is, we denken vaak dat vergeven een soort gunst is aan de ander. Maar in werkelijkheid is het vooral een gunst aan jezelf.

Je staat jezelf toe om door te gaan. Om de giftige gedachten, angsten, teleurstellingen, twijfels en frustraties los te laten. En de situatie, de ander en jezelf volledig te accepteren.

Het is een geweldige vorm van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk. Je laat heel bewust de slachtofferrol achter je, en kiest voor een betere toekomst. Eentje waarin je kiest voor positieve gevoelens.

En daarmee win je heel veel rust, vrijheid en liefde terug. Dus hoe raar het soms ook lijkt – leren vergeven doe je voor jezelf. Zodat jij verder kan.

Hieronder vind je een oefening die je nu kunt uitvoeren om iemand in je leven te vergeven. En het leuke is, de ander hoeft er niet eens van te weten.

Doordat jij besluit de ander te vergeven, kun jij verder. En kun jij op een bewuste, liefdevolle en kalme manier omgaan met deze persoon. Zelfs als je er geen woord over wisselt.

Stap 1 – Schrijf een brief waarin je de ander vergeeft

Heel simpel. Open een tekstverwerker of pak je notitieboek. En schrijf een brief aan degene die je wilt vergeven.

Dit zijn enkele dingen die je in de brief wilt bespreken:

  • Waarom je deze brief schrijft.
  • Welke gebeurtenis of eigenschap je dwars zit.
  • “Ik vergeef je hiervoor”“Ik kies ervoor om je te accepteren zoals je bent”

Wees specifiek. Neem zoveel woorden als je nodig hebt. Eindig positief en liefdevol.

En probeer echt te voelen hoe het is om deze woorden te schrijven. Hoe voelt het om te schrijven dat je deze persoon vergeeft en accepteert? Wat doet het met je?

Voel hoe jij er lichter van wordt. Hoe lekker het is om je frustraties los te laten en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geluk. Als je je brief af hebt, is het tijd om het nog ietsje echter te maken.

Stap 2 – Zie hoe je de ander vergeeft

Sluit je ogen. Adem een paar keer in en uit, ontspan.

Visualiseer hoe de betreffende persoon voor je staat. Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Waar ben je? Wat heeft de ander aan? Hoe voel je je?

Visualiseer nu hoe je deze brief voorleest aan deze persoon. En voel hoe je de ander echt volledig vergeeft en accepteert. Knuffel elkaar, en probeer liefde te voelen voor de ander.

Eindig je visualisatie met positieve liefdevolle gevoelens.

Open je ogen – verwijder het bestand of vernietig het papier. En ga verder met je dag. Niemand hoeft dit te lezen als je dat niet wilt.

Vergeven doe je écht voor jezelf

Je kunt deze oefening herhalen met zoveel mensen als je wilt. Je kunt het ook toepassen op jezelf. Zodat je jezelf stapje voor stapje leert accepteren zoals je bent, en jezelf kunt vergeven voor de dingen die je anders had willen doen.

Leren vergeven is een eenvoudig en tegelijkertijd krachtig gereedschap om je leven mooier te maken. Je doet het vooral voor jezelf. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid. En door te vergeven en accepteren neem je deze verantwoordelijkheid voor de volle 100%.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test