Artikel opslaan

Een geweldig leven bouwen

Een geweldig leven betekent voor iedereen iets anders.

Ik vind mijn leven geweldig als ik me vrij, gelukkig, liefdevol, kalm en voldaan voel. Als ik kan doen wat ik wil doen, en gaandeweg mezelf en mijn omgeving kan helpen bewegen richting liefdevolle gedachten en acties.

Ik ken ook mensen die hun leven geweldig vinden als ze ingewikkelde formules kunnen oplossen. Of als ze zichzelf tot hun hoogste potentie kunnen duwen.

Wat jouw definitie van een geweldig leven ook is (en het is onwijs waardevol om dat voor jezelf uit te zoeken – hier lees je hoe je dat doet), het bouwen van een geweldig leven wordt een stuk eenvoudiger met dit simpele inzicht.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De bouwstenen van ieder geweldig leven

Wat is een geweldig leven? Een leven waarin je je vervuld en blij voelt. Waarin je betekenis en voldoening ervaart. Een leven waar je gelukkig mee bent.

Waar is een geweldig leven uit opgebouwd? Uit geweldige dagen. Dagen waarin je je voelt hoe je je wilt voelen. Die je vervullen met voldoening en dankbaarheid.

En dan komen we op de vraag: waar is een geweldige dag uit opgebouwd? Simpel. Een geweldige dag is opgebouwd uit geweldige momenten. Momenten waar je blij van wordt.

Het is belangrijk dat je dit inzicht goed tot je door laat dringen:

Hoe meer geweldige momenten je ervaart, des te geweldiger je leven wordt.

Een geweldig leven bestaat uit geweldige momenten

Een geweldig leven bestaat uit geweldige momenten Deel op Pinterest

Ontevredenheid werkt niet

Kijk – ik zal de laatste zijn die je hierop zal veroordelen. Want ik doe het zelf nog steeds elke dag. Maar ontevreden zijn over je leven werkt niet. Waarom niet? Omdat ontevredenheid leidt tot nare momenten. Die opstapelen tot nare dagen, en daarmee de geweldigheid van je leven naar beneden trekken.

Logisch. Maar ook lastig. Want juist als je bezig bent met het bouwen aan een leuker leven voelt het logisch om ontevreden te zijn. Je wilt ten slotte niet voor niets veranderen.

Maar weet je wat het is – je leven zal nooit perfect zijn. Er zullen altijd dingen zijn die je beter wilt maken. Ook als je leven er in de ogen van andere mensen perfect uitziet.

Als je een geweldig leven wilt bouwen, dan kun je niet wachten totdat het af is. Een geweldig leven begint nu.

En ja, dat is confronterend. Want het voelt comfortabel om intens geluk uit te stellen tot ergens in de toekomst.

Maar het is waar in de meeste gevallen: als het je nu niet lukt om gelukkig te zijn, dan is er geen reden om aan te nemen dat je dat in de toekomst wel zult zijn.

Begin nu – kijk later achterom

Dus wat je wilt doen is niet hopen dat je leven ooit geweldig zal worden. Want dat gaat niet gebeuren als je zo denkt.

Wat je wilt doen is je nu geweldig voelen, en zo je eerste steen leggen. En het volgende uur wil je hetzelfde doen. Vaak genoeg om te realiseren dat je kunt terugkijken op een geweldige dag.

Morgen doe je hetzelfde. Gelukkig zijn van moment tot moment. Zodat je opnieuw kunt terugkijken op een geweldige dag.

Deze geweldige dagen vormen een geweldige week. Waarna ze samensmelten in een geweldige maand, een geweldig kwartaal, een geweldig jaar.

En aan het einde van het jaar kijk je achterom en voel je je vervuld met dankbaarheid omdat je ineens realiseert: wauw, mijn leven is geweldig.

Niet uitstellen maar bouwen

Als ik mediteer hanteer ik een simpele regel als ik ongeduldig word en eigenlijk wil opstaan en weglopen: het enige dat je hoeft te doen is nog één keer in- en uitademen.

En als ik dat heb gedaan, staat me nog maar één ding te doen: in- en uitademen.

Dit blijf ik doen tot de timer rinkelt. En het maakt de meditatie onwijs eenvoudig. En het is een mooie metafoor voor je hele leven: het enige dat je nu hoeft te doen is je gelukkig voelen.

En daarna? Het enige dat je hoeft te doen, is je gelukkig voelen.

Ja – dat is uitdagend. En ja, je zult vaak falen. Dat doe ik tijdens mijn meditaties ook. Maar het leuke is dat het niet uitmaakt. Want je faalt niet altijd. Plus, het falen helpt je je brein te trainen om steeds beter te worden. Om steeds kundiger te worden in gelukkig zijn.

Mag je dan nooit verdriet voelen? Natuurlijk wel. Je mag doen wat je wilt doen. Maar een geweldig leven bestaat waarschijnlijk ook voor jou niet uit dagen vol verdriet. Dus als geweldig leven je doel is, wil je waarschijnlijk bewegen richting geluk.

En hoe voel ik me dan gelukkig in elk moment?

Begin bij dankbaarheid. Zoek iets wat je mooi of fijn vindt, en voel je er dankbaar voor. En voel je tevreden met het leven zoals het zich op dit moment aandient.

Vind je niets wat je fijn vindt? Zoek dan naar wat je het minst vervelend vindt. En voel je daar dankbaar voor.

Dankbaarheid maakt gelukkig. Het werkt snel, het is vrij praktisch en het voelt geweldig. En dag vol met momenten van dankbaarheid voelt goed. Een week gevuld met zulke dagen voelt als een heel ander leven.

Echt. Simpeler kan ik het niet maken voor je.

Met ieder moment van dankbaarheid leg je een steen. En een heleboel stenen samen bouwen een geweldig leven. Hoe vaker je je geweldig voelt, des te meer geweldigheid je hebt om op terug te kijken.

Maar je moet nu beginnen. Dit is het moment om het te doen. Niet straks, niet morgen. Niet volgend jaar als je eindelijk in je nieuwe huis woont.

Nu. Stop met wachten, begin met het leggen van stenen.

Vind je het moeilijk?

Ik snap je. Het is ook moeilijk, zeker als je net begint. Maar ik kan je verzekeren, het wordt alleen maar makkelijker.

Zo gaat het vaak met persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer je ervan doet, des te makkelijker alles lijkt te worden. Dus maak het niet ingewikkelder dan het is. Want het is niet ingewikkeld.

Gewoon dankbaarheid voelen. Probeer het eerst, voordat je gaat in je dag. Gewoon een glimlach op je gezicht zetten, daar begint het. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test