Artikel opslaan

Echt geluk is kwetsbaar

Op het moment dat je je op je aller gelukkigst voelt – wanneer je overloopt van geluk, dankbaarheid en liefde – voel je je ook het meest kwetsbaar. Waarom? Omdat je ineens beseft hoe fragiel dit geluk is. Dat het ieder moment door je vingers kan glippen. Dat datgene waar je zó blij van wordt weg kan gaan.

En als je het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen, is het makkelijk om deze meest gelukzalige momenten in je leven te saboteren. Met donkere gedachten of een onnodige zelfbeperking. Waardoor je jezelf niet toelaat om écht te genieten.

Want als je ervoor zorgt dat je er niet écht van geniet, kan het genot je ook niet afgenomen worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zo gaat dat in zijn werk

Een voorbeeld: je kijkt naar je kindje terwijl het slaapt. Klein, lief en kwetsbaar in een klein bedje vol met knuffels. Je voelt intense liefde, overweldigende dankbaarheid en gelukzaligheid dat dit kleine wondertje in je leven is. Je beseft hoe ontzettend veel je van die kleine houdt.

Het is ongemakkelijk om zoveel liefde te voelen, het maakt je ontzettend kwetsbaar. En ineens moet je denken aan verschrikkelijke dingen, dingen die kunnen gebeuren waardoor je je lieve schat kwijt kunt raken. En omdat deze gedachten je zo bang maken, lukt het je niet meer om simpelweg te genieten van het fijne gevoel.

Of je ligt tegen je partner aan in bed, je kruipt tegen zijn of haar rug aan. Je geniet van de warmte. Je snuift de vertrouwde geur op. Je voelt je compleet veilig en geborgen. Je ervaart even perfecte gelukzaligheid.

En in dat moment besef je dat dit tijdelijk is. Dat er een moment zal komen dat je geliefde er niet meer zal zijn. Dat jij of diegene komt te overlijden, of bij je weg gaat. Je beseft hoe kwetsbaar dit gevoel eigenlijk is, en hoeveel pijn het zou doen als je het niet meer kunt ervaren. En voor je het weet houd je je bezig met de angst, en niet meer met de liefde.

Jezelf beschermen tegen kwetsbaarheid

Je gebruikt donkere gedachten om jezelf te beschermen tegen de overweldigende kwetsbaarheid. Je denkt, misschien moet ik minder diep mee gaan in dit gelukzalige gevoel, zodat ik uiteindelijk niet zo diep gekwetst raakt als het mis gaat.

Je trekt het harnas aan om jezelf te beschermen. En dit verstikkende harnas ontneemt je de mogelijkheid om met volle teugen te genieten van dit waardevolle moment. Je angst om gekwetst te worden voorkomt dat je echt gelukkig kunt zijn. En dat is zonde.

Ja, het leven doet soms pijn. En het maakt je vaak onzeker, en je weet je af en toe geen raad. Maar dat hoort er allemaal bij. Al die dingen horen erbij als je echt wilt kunnen genieten van intense liefde, dankbaarheid en gelukzaligheid. Zelfs als je hart gebroken is geweest, is dat geen reden om nooit meer van iemand te houden.

De mooiste dingen in het leven maken je zo kwetsbaar dat het je de stuipen op het lijf jaagt. En zodra je dat voelt, weet je dat je op de goede weg bent. Laat je niet meevoeren door je donkere gedachten, maar ga mee in de gelukzaligheid.

Meer lezen over de kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaar zijn is prima. Sterker nog, het helpt je je leven echt glans te geven. Hoe eng dat ook is.

Wil je meer lezen? De boeken van Brené Brown zijn absolute aanraders als je meer wilt leren over de kracht van kwetsbaarheid.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test