Artikel opslaan

Hieronder deel ik 11 eigenschappen van gelukkige mensen, รฉn deel ik links naar eerdere soChicken artikelen met praktische tips. Sommige van deze artikelen zijn al iets ouder.

1. Veerkracht

Je veerkracht bepaalt hoe goed je overeind blijft als het leven tegenzit. Ik werk continu aan mijn veerkracht. Zowel praktisch als mentaal. Als je veel veerkracht hebt dan kom je na een flinke tegenslag snel weer op het goede spoor. Dan breek je niet, dan geef je mee.

Veerkracht maakt het leven leuker en makkelijker. En je kunt vandaag nog beginnen met het ontwikkelen van meer veerkracht.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Empathie en sociale vaardigheden

Praatjes aanknopen is een kunst. Ik ben er de afgelopen jaren langzaam beter in geworden, maar het blijft soms lastig. Het vermogen om je in een ander te kunnen verplaatsen bepaalt hoe goed je contact kunt maken met mensen.

En dit menselijke contact maakt je leven op allerlei manieren beter. Dus het is het waard om in deze vaardigheden te investeren.

3. Geduld

Ja, het leven gaat snel. En de maatschappij gaat nog sneller. Maar haasten is niet de oplossing. Want door te haasten lijkt het leven alleen maar sneller en sneller te gaan.

Geduld is echt een schone zaak. Het is soms moeilijk. Het vraagt beheersing en een lange termijn visie. Het is al moeilijk genoeg om geduldig te zijn met anderen, laat staan met jezelf.

Dus hoe ontwikkel je meer geduld?

4. Offers brengen

Nu leuke dingen laten om het later beter te hebben. Dat is moeilijk. Maar de mensen die het voor elkaar krijgen merken al snel dat het leven steeds beter wordt.

Zo heb ik jarenlang offers gebracht in de vorm van sparen. Ik kocht niet allerlei leuke dingen die ik graag wilde hebben, maar besloot het geld opzij te zetten. En hierdoor is onder andere mijn veerkracht toegenomen. Ik weet dat er een vangnet is als het financieel tegenzit.

5. Vriendelijkheid

Dit klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Vriendelijkheid is niet altijd vanzelfsprekend. Aan de ene kant haakt het in op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Gewoon aardige dingen zeggen, glimlachen, mensen in hun waarde laten etc.

Aan de andere kant draait vriendelijkheid ook om mensen helpen. Niet alleen andere mensen, maar ook jezelf. De meeste mensen zijn namelijk heel vriendelijk tegen anderen, en ontzettend naar tegen zichzelf.

Hoe ontwikkel je vriendelijkheid? Simpel, door liefdevoller te leven.

6. Humor

Ik maak veel grapjes. De meeste zijn niet grappig. Een heleboel zijn wel grappig maar worden niet begrepen. En soms ligt de hele kamer in een deuk – gelukkig maar.

Als je het leven altijd serieus neemt dan maak je je leven onnodig zwaar. Ja, de wereld is niet zoals je zou willen dat zij is. En dat geldt ook voor je leven. Maar dat is op een bepaald niveau ook best hilarisch. Hoe we met zโ€™n allen zo hard bezig zijn om het leven leuker te maken terwijl het er uiteindelijk allemaal zo weinig toe doet.

Goed. Lach meer. Maak grapjes. Ze mogen mislukken, maak je geen zorgen.

7. Kwetsbaarheid

Door jezelf kwetsbaar op te stellen doe je twee dingen:

  1. Je verbindt makkelijker met de mensen om je heen;
  2. Je verbindt makkelijker met jezelf.

Je leert jezelf beter kennen. En je kunt jezelf vrijmaken van schaamte. En dat is fijn. Eng, maar fijn.

Ik zet hier de laatste jaren kleine stapjes in. Het is niet altijd makkelijk, maar het wordt wel steeds makkelijker. Steeds als je jezelf kwetsbaar opstelt en je wordt niet beschadigd, groeit je vertrouwen waardoor je een stapje verder kunt gaan.

8. Vergevingsgezindheid

Precies. Richting anderen maar vooral richting jezelf. Ik weet zelf hoe streng ik voor mezelf kan zijn als ik een dag niet productief heb gewerkt. Terwijl ik bij een ander zou zeggen โ€Joh, maakt toch niet uit. Morgen weer een dag.โ€

Het is makkelijk om gemeen te zijn tegen jezelf – omdat je jezelf dondersgoed kent. Dat, en je kunt moeilijk relativeren als de conversatie plaatsvindt in je hoofd.

9. Hoop

Alles komt goed. En zelfs als dat niet gebeurt – het is belangrijk dat je dat gelooft. Dat je alles beter kunt maken, hoe slecht de situatie ook is.

Ja, soms kun je praktisch gezien weinig aan de situatie veranderen. Maar dan kun je altijd nog jouw kijk op de situatie veranderen. Dingen gebeuren. Maar hoe jij met die dingen omgaat bepaalt hoe je de gebeurtenis ervaart.

10. Zelfvertrouwen

Jij bent het waard om van gehouden te worden. Precies, jij bent goed genoeg. Je hoeft niet te veranderen om waardevol te zijn – dat ben je al.

Veel mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. We zijn vaak onzeker, voelen ons minder dan anderen of hebben het idee dat we alles verkeerd doen. En dat is zonde.

Het houdt je tegen om het leven met vol plezier te kunnen ervaren. Je maakt jezelf kleiner dan je bent. Met meer zelfvertrouwen worden je sociale vaardigheden beter, kun je je doelen sneller bereiken, je dromen waarmaken en met meer plezier van iedere dag genieten.

Dus ja. Ga dat doen, je zelfvertrouwen vergroten.

11. Discipline

Als je geen discipline hebt dan is het ontzettend lastig om je leven te veranderen. Veel mensen denken dat discipline een aangeboren eigenschap is. Maar dat is niet waar.

Discipline kun je opbouwen. Ja, sommige mensen zijn er van nature beter in dan anderen. Maar juist als je er slecht in bent dan heb je grote kansen liggen.

Ook hierover heb ik een effectieve cursus ontwikkeld. Eentje die je helpt minder uitstelgedrag te vertonen en meer discipline te ontwikkelen. Hier vind je meer informatie.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test