Artikel opslaan

Van bruisende liefde naar de dagelijkse sleur

Aan het begin van je relatie ben je smoorverliefd en is alles nieuw en leuk. Jullie zijn elkaar nog helemaal aan het ontdekken, jullie relatie loopt over van liefde en de vonken spatten er vanaf.

Draai de klok een paar jaar vooruit, en jullie wonen samen. Jullie kennen elkaar door en door, zijn beiden bezig met carrière, kinderen of simpelweg met het leven van alledag.

In deze periode is het makkelijk om onbedoeld langs elkaar heen te leven. Je begint elkaar een beetje ‘voor lief’ te nemen, terwijl jullie ooit zo speciaal voor elkaar waren.

Tijd om te voorkomen dat jullie uit elkaar groeien en jullie relatie weer in de positieve richting te krijgen! Wat kun je doen om de vonken terug te brengen?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Samen nieuwe dingen beleven

Het sterke gevoel van verbondenheid dat je in de eerste maanden of jaren ervaart heeft voor een deel te maken met alle nieuwe dingen die jullie samen beleven.

Dit kunnen fijne dingen zijn (vakanties, weekendjes weg, jullie eerste huis, organiseren van de bruiloft), het kunnen ook minder fijne dingen zijn (ernstige ziekte, overlijden van een dierbare, relatieproblemen).

Steeds wanneer jullie samen iets nieuws beleven, iets wat buiten jullie comfort-zone ligt en wat jullie samen aanpakken, komen jullie dichter bij elkaar. De liefde in jullie relatie versterkt.

Comfort brengt jullie niet dichter bij elkaar

Het is verleidelijk om te vervallen in een standaard patroon. De één vindt het lekker om te gamen, dus die gaat elke avond gamen. De ander vindt het lekker om te lezen, dus die gaat elke avond lezen.

Iedere zondag ontbijt op bed, samen naar de film, uit eten bij jullie favoriete restaurant, samen jullie lievelingseten eten, samen ‘jullie’ cd luisteren.

Het is fijn om te weten waar je aan toe bent. Het is fijn om dingen te doen die je leuk vindt. Maar als je regelmatig samen dezelfde dingen doet, dan maak je minder nieuwe herinneringen aan. En dat kan een probleem worden, aangezien je op deze manier blijft teren op het verleden.

Herinneringen, liefde en jullie relatie

Steeds wanneer je iets meemaakt wat je nooit eerder hebt meegemaakt slaan je hersenen het op. Je onthoudt veel details van de eerste keer dat je iets beleeft. En hoe meer herinneringen je hebt, des te langzamer de tijd lijkt te gaan als je terugkijkt.

Dat is de reden dat de heenweg altijd langer lijkt dan de terugweg, of dat de tijd sneller lijkt te gaan als je ouder wordt. Je hersenen zijn efficiënt, ze slaan liever geen dubbele informatie op.

Alles wat op elkaar lijkt verandert in één grote massa. Het wordt als het ware één herinnering, ongeacht hoe vaak je deze hebt beleefd.

Vergroot samen jullie comfort-zone

Wanneer jullie weer naar jullie favoriete restaurant gaan omdat jullie daar zulke fijne herinneringen aan hebben, gooi je deze avond eigenlijk weg.

Natuurlijk, jullie hebben plezier, maar de herinnering zal zich vermengen met de eerdere herinneringen, en later zul je moeite hebben om de verschillende avonden uit elkaar te houden.

De beste manier om samen nieuwe, positieve herinneringen aan te maken is door samen nieuwe dingen te doen. Op die manier groeien jullie weer naar elkaar toe, omdat jullie iets bijzonders delen.

Het is dus niet zo moeilijk om de sleur van comfort en ‘steeds hetzelfde’ achter je te laten. Doe dingen die nieuw en spannend zijn. Ga samen paintballen, bezoek een nieuw restaurant, kook andere recepten, verander de woonkamer samen, ga eens met gezamenlijke vrienden op pad of organiseer een spelletjesavond. Boek een geweldige reis.

Je zult zien dat één leuke, verrassende dag meer doet voor je relatie dan tien keer doen wat je leuk vindt maar al vaker hebt gedaan. Doe je best om jullie hersenen te prikkelen. Niet alleen wordt jullie relatie leuker, je leven wordt ook nog eens een stuk langer.

Tip: Deze techniek is ook prima toe te passen bij vrienden en familie.

Meer tips om je relatie te ontwikkelen

Wil je je relatie een lekkere oppepper geven en meer liefde in de relatie brengen? De onderstaande boeken geven je talloze inzichten en praktische tips om zowel je eigen ontwikkeling als die van jullie relatie naar een hoger niveau te brengen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test