Artikel opslaan

“All of us blossom when we feel loved
and wither when we do not feel loved.”

Gary Chapman

Je relatie verbeteren is simpel

Kijk – er zijn talloze dingen die je kunt doen om je relatie te verbeteren. Veel van die dingen werken goed, andere dingen werken wat minder. En ik wil iets met je delen dat werkt als een tierelier.

Echt waar.

Ik ben sinds 2005 samen met Billy, en we hebben het nog steeds erg leuk samen. Dat komt voor een deel natuurlijk gewoon door wederzijds respect, aandacht voor elkaar en open communicatie. En een andere factor die eraan heeft bijgedragen is een simpel boek.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het simpelste boek dat alles verandert

Er zijn een paar van die boeken die ik al mijn hele leven voorbij zie komen, maar waar ik nooit aan toe ben gekomen. Eén van die boeken is De 5 talen van de liefde van Gary Chapman. Ik had me al jaren voorgenomen het eens te lezen, en een paar jaar geleden kwam ik er eindelijk aan toe.

En ik vind dat meer mensen deze klassieker moeten lezen – want ik denk dat dit boek niet alleen je relatie kan verbeteren. Ik denk dat deze theorie veel relatietherapie overbodig kan maken en veel scheidingen en ellende kan voorkomen.

Grote woorden – ik weet het. Maar zoals de Amerikanen zeggen: The proof is in the pudding. Door het zelf te proberen kom je erachter of het voor jou ook werkt. Het boek gaat al een tijdje mee, en is wellicht een tikkie verouderd (het praat vooral over het huwelijk en hetero relaties), maar de boodschap is nog steeds helemaal relevant.

Laat me je even in vogelvlucht meenemen door de ideeën in het boek.

Er zijn verschillende liefdestalen

Een liefdestaal is de manier waarop jij het liefst liefde uit én ontvangt. En ieder mens doet dit op zijn eigen manier.

Het kan zijn dat je partner een compleet andere liefdestaal spreekt dan jij. Hij of zij zegt de hele dag door ‘ik hou van je’ tegen je, maar doet dat in het Swahili. En dat versta je niet. Voor jou klinkt het gewoon alsof je partner onzin uitkraamt.

En ondertussen vraag je je af wanneer de ander nu eens ‘ik hou van je’ tegen je zegt. Over miscommunicatie gesproken.

Zo gaat het dus in veel relaties. We vertellen elkaar constant hoeveel we van elkaar houden. Maar we spreken elkaars taal niet. En dus komt de boodschap niet aan.

En als die boodschap niet aankomt, voelen we ons leeg en tekortgedaan. Dan komen er scheurtjes in de relatie en verdwijnt de pret. Meh.

Er zijn maar 5 liefdestalen

Nou, dat klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld. Maar het leuke is dus dat er maar 5 liefdestalen zijn. En ieder mens geeft en ontvangt liefde via een combinatie van deze 5 talen.

Wat zijn die 5 liefdestalen?

  1. Positieve woorden – Denk aan complimenten en aanmoedigingen.
  2. Tijd en aandacht – Met elkaar praten, tijd met elkaar doorbrengen en oprechte interesse tonen in elkaar.
  3. Cadeaus – Verrast worden met bedachtzame aardigheidjes.
  4. Dienstbaarheid – De ander verzorgen op wat voor manier dan ook (koken, werken, schoonmaken, masseren, etc.)
  5. Lichamelijke aanraking – Knuffelen, intiem contact, een hand op de schouder, een onverwacht kusje, vrijen etc.

Iedereen heeft zijn eigen mix. Het kan zijn dat je niets geeft om aanraking, maar dat je hart sneller gaat kloppen als je lief ontbijt op bed brengt. En het kan zijn dat je alle vijf de talen gelijkwaardig spreekt.

Mannen trekken vaak (maar niet altijd) naar aanraking en positieve woorden. Vrouwen trekken vaak (maar opnieuw, niet altijd) naar dienstbaarheid en cadeaus. Precies – weet je meteen waar het stereotype ‘hij wil altijd seks en doet weinig in het huishouden’ en ‘ze zeurt dat ik moet opruimen maar ze wil niet met me naar bed’ vandaan komt.

Je kunt een test doen om uit te zoeken wat jouw belangrijkste liefdestalen zijn, onderaan het artikel vind je links.

Mijn liefdestaal was heel duidelijk

Ja – heel duidelijk. Want ik blijk aanraking het meest belangrijk te vinden. Met afstand gevolgd door tijd en aandacht en positieve woorden.

En dat is grappig – want Billy neigt vooral naar dienstbaarheid en scoorde heel laag op aanraking.

Dus? Dus we lazen allebei het boekje en we hadden er een goed gesprek over. Billy doet sindsdien nog beter zijn best om me vaker aan te raken, en me toe te laten als ik om een knuffel vraag. En ik doe mijn best om meer lieve dingen voor hem te doen.

Positieve woorden en tijd en aandacht gaat ons allebei goed af – dus dat zit goed. En cadeaus vinden we allebei niet zo belangrijk, dus dat schenken we iets minder aandacht.

En dat is alles.

Denk je eens in wat het voor jou zou betekenen als je partner jouw liefdestaal beter zou spreken? Het lijkt allemaal te simpel, maar soms zijn dingen ook gewoon simpel.

Het werkt ook als het ‘gemaakt’ voelt

En dat is het gekke. Dit hele verhaal speelt zo in op je diepste verlangens als mens, dat het helemaal niet zoveel uitmaakt waarom je partner moeite voor je doet.

Dat is ook waar ik met Billy zo om moest lachen. Het maakt gevoelsmatig weinig verschil of hij me spontaan knuffelt, of dat hij er een punt van maakt. ”Ik geef je nu een kusje omdat je dat zo fijn vindt.” Het resultaat is hetzelfde: een blije Jelle.

Als we heel ‘geforceerd’ afspreken dat ik voortaan een paar keer per week het ontbijt maak, dan voelt dat voor Billy nog steeds heel fijn. En daarom werkt het zo goed. Het is geen magie, het is inspelen op je onderliggende en onbewuste vraag naar liefde. En dat kun je zo romantisch of praktisch maken als je wilt.

En je kunt er een beetje om lachen samen. Want het is soms best lollig.

Want zo is het nu eenmaal: de één heeft meer slaap nodig, of meer rust of juist meer avontuur. Of lust geen rode kool of houdt niet van warm fruit. Dat is hoe het is. Zo is het ook met deze dingen. Je liefdestaal is een eigenschap van wie jij bent. En om goed in je vel te zitten heb je liefde nodig in de taal die bij jou past.

Ik heb kusjes en knuffels nodig. Als ik ze niet krijg is dat niet het einde van de wereld. Maar als ik ze wél krijg begin ik te stralen van geluk, en voel ik me warm en liefdevol vanbinnen.

Dat is de kracht van dit idee. En daarom kan dit principe je relatie drastisch verbeteren.

Liefde is iets dat je doet.

Je kunt meerdere talen leren verstaan

Het is één ding om de taal van de ander te leren spreken – het is daarnaast ook heel waardevol om de liefdestaal van de ander te verstaan.

Wat ik daarmee bedoel? Nou – je primaire liefdestaal zal altijd je standaard uitgangspunt zijn om je liefde voor iemand te communiceren.

Dus als ik mijn liefde wil uiten grijp ik standaard naar aanraking, want dat is mijn liefdestaal. En terwijl Billy zijn best doet om me vaker aan te raken, heb ik ook leren inzien dat hij zijn liefde uit als hij dingen voor me doet.

En nu begrijp ik dat – wanneer hij spontaan lunch staat klaar te maken – hij zijn liefde op die manier uit. En nu ik dat inzie, kan ik er veel meer van genieten.

Het is een beetje als het lichtspectrum. Normaal zie je alleen zichtbaar licht. Maar er is nog veel meer licht aanwezig, zoals infrarood licht. Dat zie je niet, maar het is er wel.

Zodra je leert om andere liefdestalen te verstaan, is het alsof je ineens het volledige lichtspectrum ziet. Je beseft ineens dat er veel meer liefde op je af komt in andere golflengtes – terwijl jij de hele tijd alleen maar zocht op die ene golflengte die je interesse heeft.

Je zult wellicht niet altijd volledig aansluiten op elkaars behoeften. Maar je kunt de ander beter leren begrijpen om te zien hoeveel liefde er daadwerkelijk jouw kant op komt.

Begin met je relatie verbeteren

Oké – goed verhaal. Dus waar begin je? Ik kan je aanraden het boek te lezen. Het is kort, compact en als je ermee klaar bent kun je het doorgeven aan bevriende stellen die wel wat blijdschap kunnen gebruiken.

In het boek vind je de test. Je kunt de officiële test ook downloaden in PDF formaat. Er zijn ook online tests te vinden zoals deze, maar daarvoor moet je mogelijk gegevens achterlaten.

Probeer het eens. Als er één simpele manier is die ik ken om je relatie te verbeteren, dan is het dit wat mij betreft.

Oh, en dit artikel is niet gesponsord ofzo. Ik krijg wel een paar cent commissie van bol.com als je het boek via mijn link bestelt, maar je kunt het overal bestellen of het lenen in de bieb. Doe vooral wat goed voelt! ✌🏻

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test