“Als haat gaat als een olievlek,
waarom dan niet de liefde.”

Claudia de Breij in Het Gras

Op naar een liefdevollere samenleving

Onze samenleving liefdevoller maken – dat is een beetje mijn overkoepelende missie met soChicken. En met goede reden, want ik observeer dat liefde goed werkt. Het brengt ons waar we willen zijn.

Waar dan? Nou, als je een liefdevolle kijk op jezelf en de mensen om je heen hebt, dan wordt het veel makkelijker om vrede, geluk, gezondheid, wijsheid, duurzaamheid en harmonie te realiseren.

Daarom. Als meer mensen die kant op bewegen, ontstaat er steeds minder agressie, angst, haat, vervreemding en geweld. Een liefdevolle houding beweegt je weg van dat soort ellende, en helpt je richting rust en eenheid.

Lekker geitenwollensokkig – maar dan waarschijnlijk zonder geitenwol, want geitenwol is niet plantaardig. 💛

En het is geen ideologie. Als liefde niet zou werken dan zou ik ergens anders naar kijken. Zoals geluk ofzo – maar als liefde er is volgt geluk automagisch. Dus ik kies liefde.

De Beatles zongen “all you need is love”, niet “all you need is happiness”. Niet dat we de Beatles zozeer moeten gebruiken als standaard voor levenswijsheid – maar waarom ook niet. Ze maakten leuke muziek, dus prima.

Wat kun je doen om liefde te verspreiden?

Ja – dus laten we zeggen dat we willen doen wat Claudia zo mooi zong.

We willen liefde verspreiden als een olievlek. Een nare metafoor natuurlijk, en niet eens zo’n sterke. Want olievlekken verspreiden wel, maar er zijn dingen die zichzelf effectiever verspreiden. Zoals de builenpest in de 14e eeuw, de ILOVEYOU computerworm uit 2000 of pannenkoekplanten op Instagram.

Hoe maken we van compassie de standaard? Hoe verspreiden we liefde effectiever dan corona? Dit zijn mijn gedachten.

1. Het gaat om persoonlijke groei

Wanneer je groeit verandert je perspectief. Laten we zeggen dat persoonlijke groei een wolkenkrabber is, en dat je bij je geboorte ergens begint op een lagere etage.

Je uitzicht vanaf deze etage is beperkt. Je kunt niet verder kijken dan je directe omgeving. Dat is oké, want je hebt het druk genoeg met je eigen behoeften en die van je dierbaren.

Maar gaandeweg doe je aan wat persoonlijke groei. Je leest boeken, je volgt een cursus, je installeert soChicken op je telefoon waardoor je zelfs groeit op het toilet – super efficiënt. En ineens merk je dat je omhoog klimt. Je perspectief wordt steeds breder.

Eerst zag je alleen de straat, nu zie je de hele wijk. En naarmate je steeds verder groeit, kun je steeds verder kijken. Eerst maakte je je druk om alleen jezelf. Toen om de wijk, en inmiddels aanschouw je de kromming van de aarde – en voel je je verbonden met al het leven.

Door te groeien begint de afscheiding te verdwijnen. Omdat je jezelf steeds beter begrijpt, begin je anderen beter te begrijpen. En je begint in te zien dat jij en ik vanbinnen bijna hetzelfde zijn. Dat er achter alle ‘oppervlakkige’ gedachten en overtuigingen een mens zit – precies zoals jij.

Persoonlijke groei – jezelf steeds beter leren kennen – brengt een nieuw perspectief. Een perspectief waarin je ziet dat alles met elkaar verbonden is, en dat ‘haat’ een concept is dat simpelweg irrelevant is geworden. Je kijkt naar een levend universum. En je ziet hoe de grenzen en afscheidingen alleen bestaan in onze individuele en collectieve gedachten.

Alles wat je kunt doen om zelf te groeien – en anderen te ondersteunen in hun pad – is een stap richting een liefdevollere samenleving. Mooi spul.

2. Zelfliefde is de beste, enige en eerste liefde

Vergeet music”Self-love is my first love, and it will be my last.”

Laat dat je nieuwe lievelingsliedje zijn. Want vanuit zelfliefde vloeit de rest. Zoals ik Steeds leuker omschrijf: zelfliefde is als een emmer die gevuld moet worden. Als je leert hoe je hem kunt vullen, dan begint hij te overstromen. En dan klotst je liefde over de randen heen, overal waar je gaat.

Jij blij, wij blij.

Zelfliefde draait niet om jezelf heel tof vinden. Het draait niet om trots, prestige, arrogantie of snobisme – hoewel die zaken niet uitgesloten zijn, je kunt er absoluut veel lol mee hebben. Nee – zelfliefde draait om acceptatie. Radicale zelfacceptatie.

Houden en omarmen van dat wat is. Je bent wie en wat je bent, en niet iemand of iets anders. De enige logische reactie op deze observatie is acceptatie. En wanneer je hier beter in wordt, begin je te zien dat het steeds eenvoudiger wordt om liefde te verspreiden zonder voorwaarden.

Als een olievlek. Maar dan zonder de besmeurde pelikanen enzo, veel fijner.

3. Maak het niet groot, maak het klein

Kijk, ik leef niet met de illusie dat het me gaat lukken om heel Nederland ‘liefdevol’ te maken. En dat is ook niet nodig. Er hoeft maar één ding te veranderen, en dat ben ik.

En vanuit jouw unieke perspectief, is dit precies hetzelfde. Alleen jij hoeft te veranderen, meer hoeft er niet te gebeuren.

En begrijp me niet verkeerd – dat is op zichzelf een hele klus. En je zou kunnen stellen dat het de enige klus is. Het is wat leven kenmerkt: groei en verandering.

Maar we laten ons zo makkelijk meeslepen met allerlei grandioze ideeën van hoe we de wereld gaan veranderen. Maar dat zijn gewoon meer gedachten, meer verhalen die we aan onszelf wijsmaken. En daar is niets mis mee, maar het is ook niet echt de weg vooruit.

Liefde bevindt zich alleen in het moment, in het hier en nu.

Het draait om jou en jouw vierkante meter. Leer jezelf accepteren en leer stap voor stap liefde te uiten aan de wereld om je heen. Onvoorwaardelijke liefde, gefundeerd in acceptatie en compassie. Zonder claimgedrag, zonder verwachtingen, zonder oordeel. Geef liefde omdat je niet anders kunt. Omdat die emmer vanbinnen overstroomt.

Opnieuw – lekker mutsig, maar het is nu eenmaal hoe het werkt. Maar weet je wat? Laat het me stoerder uitleggen.

Houtblokken en hakbijlen 🔥

Zelfliefde – het is alsof je vanbinnen een kruiwagen hebt. Super stoer.

Door jezelf te accepteren hak je continu enorme stukken hout in bruikbare houtblokken om het vuur op te stoken. Maar je vuur is al zó hoog opgestookt, en je hebt zóveel hout, dat je meer dan genoeg houtblokken hebt om te delen.

Anderen hebben het koud vanbinnen, en jij kunt ze helpen hun vuurtje hoger op te stoken. En het maakt niet uit bij wie je het doet, want je hebt zóveel hout. Je bent blij dat je er vanaf bent.

Nou – dat dus. Zelfliefde is stoer, dus tijd om die blokken te hakken en vuurtjes te stoken. Doe je mee? 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test