“We are one, after all, you and I,
together we suffer, together exist and
forever will recreate each other.”

Pierre Teilhard de Chardin

De video duurt slechts 1:47 en is echt de moeite waard. Werkt het niet? Bekijk de video hier op YouTube.

Voorbijgangers een minuut in de ogen staren

Vreemden op Den Haag Centraal een minuut in de ogen staren. Het leek me geen goed idee.

Of beter gezegd – het leek me doodeng.

Maar goed. We hadden toegezegd, en hierboven zie je het prachtige resultaat. Het was een geweldige ervaring en ik ben dankbaar dat we meegedaan hebben. Ik deed ook een paar opmerkelijke inzichten op:

  • Als je vreemden een minuut (of langer) in de ogen kijkt, dan zijn het geen vreemden meer. Dat is ook de reden dat iedereen massaal aan het knuffelen sloeg. Want dat is het gevoel dat je ervan krijgt: ik wil die persoon knuffelen.
  • Wanneer je mensen zo lang in de ogen kijkt besef je ineens dat je écht contact maakt – dat je de ander écht ziet. En dat het helemaal niet uitmaakt wie je voor je hebt of hoe diegene eruit ziet.
  • Ik voelde me heel rustig en liefdevol, en dat fijne gevoel droeg ik nog een dag met me mee. Net als toen we gratis knuffels uitdeelden op Scheveningen.

Hoe dan ook – het deed wat met me. Het gaf me nog sterker het gevoel dat we uiteindelijk meer met elkaar gemeen hebben dan dat we van elkaar verschillen. En dat echt contact maken met wildvreemden eigenlijk ontzettend fijn is.

En dat je niet aangeschoten in een kroeg hoeft te staan om dat voor elkaar te krijgen.

Goed. Wat een inzicht.

Zoals je misschien weet is de afdeling ‘sociale vaardigheden’ voor mij een groeigebied – ik ben er niet slecht (meer) in, maar ik wil graag beter worden. En in dit artikel wil ik (naast de video), vijf tips met je delen waarvan ik merk dat ze mij helpen om dieper contact te maken met mensen.

1. Glimlachen naar mensen op straat

Als je mensen hoort zaniken dat niemand elkaar meer begroet op straat tegenwoordig – dan hebben ze het niet over mij.

Ik ben een super-begroeter. Ik begroet mensen die me aankijken, mensen die naar de grond kijken, mensen die nog niet wakker zijn – en ik moet me soms inhouden om geen ‘goedemorgen’ te schreeuwen naar de Egyptische-ganzen-kolonie in de wijk.

Oké – nu overdrijf ik. Maar ik doe wel mijn best om de wereld een beetje vrolijker te maken door oogcontact te maken en mensen te begroeten. En dat brengt soms best mooie momenten teweeg.

Mensen die boos kijken en verrast opkijken met een glimlach, mensen die een praatje aanknopen, mensen die automatisch mij beginnen te begroeten. Het geeft een gevoel van verbondenheid en plain-old gezelligheid. En het is super simpel:

  1. Kijk mensen in de ogen.
  2. Zeg ‘goedemorgen!’ (klinkt het meest gezellig, maar wordt toch vreemd na 12:00) of ‘hallo!’.

En het is het leukst om het bij mensen te doen die je niet aankijken. Want die kijken het meest verbaasd, en stellen het onverwachte menselijke contact vaak op prijs. En zo niet, dan niet. Dan heb jij in ieder geval je best gedaan. ;)

2. Jezelf verplaatsen in de ander

De wereld benaderen vanuit jezelf kost het minste energie. Wanneer iemand iets met je deelt, is het moeiteloos om jouw kijk op de situatie te delen. Maar dat wat makkelijk is, is meestal niet het meest waardevol. Zo heb ik gemerkt.

Bijvoorbeeld: ik heb al ruim tien jaar ervaring met publiceren op internet, en alle techniek en toestanden die daarbij komen kijken. Als een vriendin me dan trotst vertelt dat ze een nieuw design heeft gelanceerd op haar blog, dan voelt dat voor mij niet als een ‘big-deal’. En dan zou ik er dus vrij makkelijk overheen kunnen praten (wat ik waarschijnlijk ook deed – sorry vriendin).

Terwijl ik ook zou kunnen bedenken hoe ingewikkeld het voor haar moet zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen. En het onderwerp vanuit dat perspectief benaderen. Dat komt niet alleen een stuk aardiger over, het maakt de band ook hechter. Omdat zij dan voelt dat ik haar echt begrijp.

Het is soms lastig om je in anderen te verplaatsen – ik weet dat ik het lastig vind – maar het loont de moeite. Het helpt je namelijk supersnel dieper contact te maken met anderen.

3. Je aandacht bij de ander houden

Precies. Bijvoorbeeld: iemand vertelt je een verhaal dat je interessant vindt. Maar ineens gebeurt er achter die persoon iets geks – iemand struikelt bijna. Je onderbreekt het oogcontact en kijkt naar de situatie. Vervolgens luister je verder.

Voor die persoon tegenover je komt dat over alsof je zijn verhaal niet interessant vindt. We hebben vaak maar een paar oogbewegingen nodig om te beoordelen of iemand echt naar ons luistert. En als we het idee hebben dat iemand afgeleid is, dan voelen we ons minder verbonden.

Doe dus je best om je aandacht vast te houden, en verontschuldig je wanneer je je aandacht op iets anders moet vestigen. Aandacht is moeilijk te veinzen. En zelfs als je denkt dat het je lukt – de ander heeft het vrijwel altijd door.

4. Straal liefde en warmte uit

Hoe je dat doet? Door de ander oprecht het beste te wensen.

Tijdens het oogcontact experiment zei ik soms in gedachten ‘ik hou van je’ tegen de ander, om ervoor te zorgen dat ik een liefdevolle vibe uitstraalde. En iedere keer als ik dat deed, merkte ik al snel een reactie van de overkant in de vorm van een subtiele glimlach of een verzachting van de spieren rondom de ogen. Sommige mensen begonnen zelfs te huilen (niet bij mij, maar bij andere deelnemers).

Wanneer je zo geconcentreerd in elkaars ogen kijkt, valt iedere verandering direct op. Dus wanneer mijn lichaamstaal verandert doordat ik liefde uitstraal, pikt de ander dat op.

Wanneer je de ander benadert vanuit liefde, dan pikken mensen dat op uit je lichaamstaal en voelen ze zich op hun gemak. Ze voelen dat ze zichzelf mogen zijn bij jou, dat ze geaccepteerd worden zoals ze zijn. Geen oordelen, geen gedoe, gewoon jezelf mogen zijn.

Dat is best uniek. Door de mensen om je heen het beste te wensen, en ze vanuit liefde te benaderen, wordt het makkelijker en leuker om dieper contact te maken.

5. Maak lichamelijk contact

Ik vond het zo bizar dat ik sommige vrienden, die ik al meer dan tien jaar ken, alleen aanraakte wanneer er gefeliciteerd moest worden (drie zoenen of een hand). Ik knuffel tegenwoordig met bijna al mijn vrienden, met mijn ouders en zussen en veel andere mensen in mijn leven. En dat contact heeft ervoor gezorgd dat bepaalde relaties dieper zijn geworden.

Maar naast knuffelen zijn ook subtiele vormen van lichamelijk contact heel effectief. Je leert het op bijna iedere netwerk training: aanraking kweekt vertrouwen. En dit vertrouwen kun je dan omzetten in klanten (zoals op een netwerkborrel), of in waardevolle vrienden voor het leven.

Het is normaal dat mensen elkaar aanraken. En het is nog veel normaler dat vrienden en familieleden elkaar aanraken (op niet-seksuele wijze – zet het er maar even bij, voor de volledigheid).

Aanraking voelt rustgevend, het kweekt vertrouwen, een gevoel van veiligheid en het zet je op dezelfde lijn. En het is lekker awkward als je mensen ineens begint te knuffelen – des te leuker.

Meer zelfliefde = meer liefde voor anderen

Wil je graag liefdevoller leven? Begin dan met het vergroten van zelfliefde. Bouw aan je zelfliefde met mijn praktische stappenplan en ontdek hoe je je zelfvertrouwen vergroot. Lees meer…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛