Artikel opslaan

Hoe kan ik meer liefde ervaren?

Tja, liefde. We weten allemaal waar we het over hebben, maar we weten het moeilijk onder woorden te brengen. Liefde is zo’n breed gevoel dat het eigenlijk niet te definiëren is. Maar, we weten precies hoe het voelt en we weten wanneer we er meer van kunnen gebruiken.

Als je geen liefde ervaart ga je dood. Liefde is een essentiële levensbehoefte die we maar wat graag willen vervullen. Onbewust zijn we er iedere dag mee bezig. We willen aardig gevonden worden, hunkeren naar goedkeuring, willen dolgraag laten zien dat we het waard zijn om van gehouden te worden. Met woorden, met spullen, met cadeaus.

We willen dat er van ons gehouden wordt. En we willen deze liefde voelen. Daar doen we alles voor. Want een leven zonder liefde is geen leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Kippen en eieren

Meer liefde ervaren is een kip en ei verhaal (afgezaagd, maar dat is nu eenmaal de uitdrukking): Moeten mensen van je houden zodat jij liefde kunt ervaren? Of moet jij eerst liefde ervaren, en gaan mensen daarna van je houden?

En als de tweede situatie de waarheid is (wat het is, tot zover het raadsel), hoe zorg je er dan voor dat je liefde kunt ervaren zonder dat mensen eerst van jou moeten houden?

Heel simpel: door liefde te verspreiden. Wanneer jij liefde verspreidt zul je jezelf ervaren als een liefdevol persoon. Al snel zullen ook andere mensen je ervaren als een liefdevol persoon. Hierdoor zullen mensen geneigd zijn hun liefde met jou te delen. Resultaat: jij ervaart meer liefde.

Dat is allemaal mooi, maar zouden mensen niet sowieso allemaal hun liefde met jou en iedereen moeten delen, ongeacht wat jij doet? 1) Mensen moeten niets en 2) er zijn steeds meer mensen die zo (willen) leven, dus wie weet in de toekomst. Het hangt er maar net vanaf hoe je je kinderen opvoedt. Als je wilt leven in een wereld waarin liefde regeert: be the change, wij doen met je mee.

Oké, en nu praktisch: liefde delen

Je ervaart liefde als je liefde deelt. Dus laten we dat doen.

En even voor de duidelijkheid: liefde is niet roze. Liefde is niet pluizig, frutselig, tuttig of voor meisjes. Liefde is net zo goed een klap in je gezicht of een stevig gesprek waar je niet blij van wordt.

Leven vanuit liefde betekent niet dat je verandert in een zwevende helium ballon. Het betekent vooral dat je in lijn leeft met je gevoel.

Juist, hier wat tips:

  • Je bent niet superieur. Dat ben je nooit geweest, dat zul je nooit zijn. En voordat je je beledigd voelt: dat geldt voor ieder mens. Ieder mens is jouw gelijke, wat jij er ook van vindt. Benader ieder mens dus vanuit die gedachte.
  • We zijn allemaal ontstaan vanuit één bron. Het maakt niet welke bron je hiervoor wilt aanwijzen (big bang, God of allebei), het is er maar één. Dat betekent dat wij allemaal gemaakt zijn van hetzelfde spul. Niets vreemds dus.
  • Glimlach naar vreemden. En naar bekenden.
  • Besteed je leven aan iets wat jij betekenisvol vindt.
  • Angst, haat, woede en afgunst zijn het tegenovergestelde van liefde. Deze emoties geven je bovendien rimpels. Stop er mee. Voordat je die boze mail stuurt, vraag jezelf af: “Wat zou liefde doen?”
  • Besluit dat je vanaf nu van ieder mens houdt, ongeacht zijn of haar gedrag. Wat een mens is, is niet hetzelfde als wat een mens doet of zegt. Dring door tot de persoon achter de woorden, de onzekerheden, de crave naar goedkeuring. Ga op zoek naar die onschuldige plek in ieder mens.
  • Wees niet perfect. Maak ruzie als dat gebeurt, maar maak het goed als je spijt voelt. Luister naar je gevoel, zet je angsten aan de kant, volg liefde en doe wat het best voelt. Liefde voelt altijd goed, dus doe dat.
  • Als je iets hebt gedaan wat je niet meer kunt goedpraten, maak dan vanaf nu een andere keuze. Kies vanaf nu voor liefde. Het is nooit te laat om te veranderen. Ik zeg niet dat je veel vrienden zult overhouden, maar het is nooit te laat om nieuwe te maken.

Doe je best om van ieder mens te houden. Dat doe ik ook. Is soms een beetje gek, maar het went. En het maakt het leven een stuk magischer. Het leven draait uiteindelijk om mensen, en dus om liefde. Dus ga het doen, de wereld kan je liefde goed gebruiken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test