Artikel opslaan

Alsof de grond onder je wegzakt

Liefdesverdriet doet pijn. Het voelt alsof de grond onder je wegzakt. Alsof je hart wordt gestoken door honderd messen. Je voelt je leeg, machteloos, futloos en waardeloos. Het is een intense pijn die je niet kunt sussen met een paracetamol. Het beheerst je leven, ieder moment.

Eén troost: Tijd is je beste vriend. Liefdesverdriet slijt. Je hebt tijd nodig om je liefdesverdriet te verwerken.

Toch zijn er dingen die je kunt doen om de pijn snel te verminderen. Om je leven (geheel tegen je gevoel in) de juiste kant op te begeleiden. Het is moeilijk, alsof je afkickt van een heftige verslaving, maar het is mogelijk. Deze vier praktische tips helpen je je liefdesverdriet snel te verminderen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Knip de lijntjes door

Een veelgehoorde tip, en een hele belangrijke eerste stap. Als je echt pijn voelt, houd je ex dan niet in je leven. Hij of zij moet even opzij, zodat jij je wonden kunt helen. Misschien dat je ex later een plekje in je leven kan hebben, als vriend of vriendin. Maar nu niet. Nu moet je de associaties met de pijn weghouden. Dat betekent:

  • Geen contact. Niet via Whatsapp, email, sms, telefoon, FaceTime, Skype, Facebook, brieven, rooksignalen etc.
  • Geen constante herinneringen aan je ex. Weg met foto’s, archiveer of verwijder je conversaties op je telefoon, niet kijken naar zijn of haar Facebook pagina, alle spullen opbergen die je constant aan je ex doen denken.
  • Geen melancholie. Geen plekken bezoeken die belangrijk waren voor jullie. Geen dingen doen die je erg aan je ex doen denken.

Als je aan het afkicken bent van cocaïne, kom je niet vooruit als je tussendoor regelmatig een shotje neemt. Dat geldt ook voor liefdesverdriet. Je hersenen moeten de klap verwerken. Alle hormonen, gewoontes en verwachtingen moeten worden bijgesteld. Jij moet weer terug naar jezelf, en dat is even doorbijten. Afkicken van je ex, cold turkey.

2. Stuur je gedachten

Wist je dat je onderbewuste geen verschil kent tussen realiteit en visualisaties? Als jij denkt aan eten, dan bereidt je onderbewuste zich braaf voor. Je krijgt trek, er loopt water in je mond, er worden enzymen aangemaakt om het voedsel te verteren. En dat terwijl er helemaal geen eten in de buurt is!

Wat denk je dat er gebeurt als je constant denkt aan je ex? Aan de fijne tijd die jullie hadden, aan de ruzies die je anders aan had willen pakken, aan de seks, het lichamelijke contact? Tja, dan blijft het lastig om de wond te verwerken. Je onderbewuste gelooft op een bepaald niveau namelijk nog steeds dat je ex onderdeel van je liefdesleven is.

Het is moeilijk om gedachten gewoon ‘uit’ je hoofd te zetten. Zeker als je zoveel pijn voelt. Maar het helpt als je je brein niet blijft voeden met herinneringen. Dus:

  • Steeds als je aan je ex moet denken, verander dan je gedachten. Richt je bijvoorbeeld direct op je ademhaling.
  • Probeer je niet bezig te houden met het verleden. Houd je bezig met het hier en nu.
  • Zoek afleiding. Laat je meenemen door een goede vriend of vriendin. Praat over je gevoelens, maar praat ook over andere dingen.
  • Blijf je gedachten vangen. Zodra je merkt dat je weer afdwaalt naar je ex, breng je aandacht dan direct op iets anders.
  • Ga sporten. Een uurtje sporten bezorgt je de broodnodige gelukshormonen, en het fungeert als een soort mediatie. Het helpt je je hoofd leeg te krijgen.

Hoe minder je ex leeft in je hoofd, des te sneller je over hem of haar heen bent, en des te sneller je liefdesverdriet verdwijnt. Het is niet altijd makkelijk, maar het werkt.

3. Ga er bewust doorheen

Liefdesverdriet is een stuk dragelijker als je duidelijk beseft dat je een cyclus doorloopt. Dit gevoel is niet voor altijd. Het wordt minder, en iedereen doorloopt grofweg dezelfde cyclus:

  1. Ontkenningsfase. Je kan het niet geloven. Je krijgt een klap, en je hersenen moeten zich bijstellen.
  2. Een periode waarin je realiseert dat het over is, en waarin je veel heftige emoties voelt zoals boosheid en angst.
  3. Gevoelens van eenzaamheid, je hebt het gevoel dat je waardeloos bent, dat niemand je wil.
  4. Tot inkeer komen. Je ontdekt dat er nog leuke dingen in het leven zijn, dat er meer is dan je ex.
  5. Acceptatie en rust. Je merkt dat je over je liefdesverdriet heen komt.

Er is licht aan het einde van de tunnel. Ook als dat nu niet zo voelt. En dit besef kan je kracht geven, zelfs als je je helemaal uitgeblust voelt. Een aantal best practices:

  • Probeer de leegte niet te vullen met een ‘overgangs’ relatie. Verwerk de klap, raap jezelf bij elkaar, breng je leven op orde en ga pas een relatie aan als je je weer gelukkig voelt.
  • Verlies je niet in one-night stands. Natuurlijk heb je ook je behoeftes. Maar alle seks in de wereld zal je liefdesverdriet niet voor je oplossen.
  • Grijp niet naar verdovende middelen om je pijn te onderdrukken.
  • Merk hoe je je gevoel kunt sturen. Jij kunt bepalen of je wilt huilen op bed, of wilt hardlopen. Het is allebei mogelijk.
  • Verlies jezelf niet in zelfmedelijden. Het is moeilijk, maar je moet door. Probeer positief te blijven.
  • Blijf jezelf eraan herinneren dat het tijd kost. Dat je iedere dag vooruit komt. Je mag pijn hebben, je mag je klote voelen.
  • Gedachten bepalen je gevoel. Denk dus productievere gedachten om beter in je vel te komen.
  • Blijf gezond eten. Blijf sporten. Blijf ontspannen. Lees hier hoe je gezond blijft in moeilijke tijden.

Je bent niet alleen slachtoffer. Je hebt je eigen toekomst ook in de hand. Jij bepaalt hoe je met deze situatie omgaat. Zorg goed voor jezelf. Zie de pijn in je hart als een wond na een operatie. Je moet het verzorgen, het doet soms pijn en het heelt langzaam. Maar het heelt, en hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te sneller en mooier de wond zal helen.

4. Werk richting een beter leven

Je gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Een toekomst zonder je ex. Een toekomst waarin je (althans voorlopig) weer op eigen benen zult staan. Dat kan eng en overweldigend zijn, maar je gaat het echt voor elkaar krijgen.

Soms moet je tegen je gevoel ingaan. Je liefdesverdriet zorgt ervoor dat niets belangrijk voelt. Geldzaken, je gezondheid, je werk en je toekomst. Totaal niet interessant. Maar het zijn wel zaken die gaan bepalen hoe fijn je leven zal worden na je liefdesverdriet.

Het is daarom belangrijk om, tegen je gevoel in, te doen wat goed is. Daarvoor zul je moeten vertrouwen op je intellect. Misschien wil je jezelf troosten met chocolade en wijn. Elke vezel in je lijf lijkt erom te smeken. Maar je weet dat dit soort voeding je niet vooruit zal helpen. Het zijn juist groente, fruit, vis, noten en andere gezonde voedingsmiddelen die je er het snelst bovenop helpen.

Je wilt misschien graag in bed blijven en huilen. Als je jezelf echter pusht om een uurtje te bewegen zul je veel sneller herstellen. Je doel is om in de opwaartse spiraal te komen. Dat gaat niet vanzelf, soms moet je jezelf pushen. Maar je zult merken dat het de moeite waard is. Je hebt liefdesverdriet, maar je wordt beter. Iedere dag een beetje. Door je gevoel soms in te ruilen voor rationeel denken, kom je sneller vooruit.

Meer tips bij liefdesverdriet

Het onderstaande boek helpt je verder met nog meer tips rondom liefdesverdriet. Ontdek hoe je beter in je vel komt, hoe je jezelf weer gelukkig kunt maken en hoe je jezelf klaarmaakt voor een nieuwe en fijne toekomst.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test