Artikel opslaan

“If you judge people, you have no time to love them.”
Mother Teresa

1. Zie onschuld in anderen

Mensen doen geen slechte dingen. Niemand doet iets verkeerds gezien zijn model van de wereld. Veel mensen die in jouw ogen duidelijk slechte dingen doen, doen in hun ogen de wereld een gunst.

Je kunt het onschuld in mensen zien als je dit in gedachten houdt. Mensen willen goed doen. Ze willen doen wat volgens hen het beste is. Ze zijn er niet op uit om jou pijn te doen. Ze zijn erop uit om hun leven beter te maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Kijk voorbij de woorden

Wie iemand is en wat iemand zegt zijn twee verschillende dingen. Mensen zeggen dingen die ze niet menen. Mensen veranderen van gedachten. Ze komen niet op de juiste woorden om hun gevoelens te uiten, of ze laten zich leiden door warrige gedachten.

Je kunt onvoorwaardelijke liefde voor iemand voelen. Zelfs als die persoon dingen zegt die jou zouden kunnen kwetsen. Je kunt dwars door de woorden heen kijken, en zien hoe de persoon achter de woorden worstelt met onzekerheden, angsten en gevoelens van liefde.

3. Zie jezelf in ieder mens

Kijk mensen in de ogen, en vind jezelf terug in een ander. Jij, ik, de groentenboer, we zijn allemaal met elkaar verbonden. Allemaal gemaakt van hetzelfde sterrenstof. Er is een universele connectie die je kunt maken met mensen van over de hele wereld. Zelfs als je elkaars taal niet spreekt, als je elkaars cultuur niet deelt, het totaal oneens bent over belangrijke zaken, je kunt altijd deze verbinding voelen.

Je ziet jezelf terug in ieder mens, als je goed kijkt. Kijk dus goed.

4. Iemand is niet wat hij doet

Zoals mensen niet hun woorden zijn, zijn mensen ook niet hun daden. Je kunt onvoorwaardelijke liefde voelen voor mensen die constant de ‘verkeerde’ keuzes maken. Die steeds tegen je advies ingaan. Die alles doen wat ze juist níet zouden moeten doen als ze hun doelen willen bereiken.

Je kunt liefde voor iemand voelen omdat die persoon simpelweg is. Iemand hoeft niets te doen om liefde te verdienen.

5. Ga van het goede uit

Ga van het goede in de mens uit, en je zult het goede in de mens zien. Zodra je gelooft dat mensen niet opzettelijk kwaad willen doen, dat iedereen op zijn eigen manier goed probeert te doen, kun je je kijk op de mensheid veranderen. Je kunt het goede zien in alles en iedereen.

6. Probeer mensen niet te veranderen

Liefde is inclusief en onvoorwaardelijk. Dat houdt in dat je liefde voelt voor mensen die anders zijn dan jij zou willen dat ze zijn. Het betekent dat je ze accepteert zoals ze zijn, en ze niet probeert te veranderen. Je kunt mensen niet veranderen. Door het constant te proberen geef je mensen de boodschap dat ze niet ‘goed genoeg’ voor je zijn. Dat ze je liefde moeten verdienen.

Liefde is geen beloning. Het is een bestaansrecht. Iedereen verdient liefde. Dus geef het waar je kunt. Ook als mensen niet ‘gehoorzamen’. Stop met ongevraagd advies, stop met pushen, stop met klagen. Accepteer. Laat toe. Het mag zo zijn als het wil zijn.

7. Luister

Liefde is luisteren. Praat minder, luister meer. Maak verbinding, oordeel niet, geef niet constant advies. Luister, meer niet.

8. Glimlach

Glimlach naar mensen op straat. Glimlach naar mensen in de winkel. Glimlach naar je partner, je vrienden, je familie. Glimlach zodra je iemand in de ogen kijkt. Het is de meest eenvoudige manier om liefde te verspreiden.

En wees vriendelijk en aardig. Tegen alle mensen om je heen, dus ook tegen bedienend personeel, tegen de straatmuzikant, tegen die dame in het callcenter die ongevraagd belt. Je hebt altijd te maken met mensen. En mensen hebben gevoelens, ze snakken naar liefde. Voel je niet beter, voel je gelijkwaardig aan iedereen.

Dat wil niet zeggen dat je geen grenzen meer kunt stellen. Juist wel. Het betekent dat je iedereen behandelt vanuit liefde, niet vanuit minachting.

9. Laat mensen hun eigen pad bewandelen

Ieder mens maakt zijn eigen keuzes, bewandelt zijn eigen pad. Dat is prima. Dat is wat het leven is. Maak je niet druk om welke richting anderen kiezen. Houd je bezig met je eigen pad.

10. Laat je ego los

Jouw manier is niet de beste manier. Het is slechts een andere manier.

11. Verplaats je in de ander

Mensen hebben emphatisch vermogen. Dat is een bijzonder krachtige eigenschap. Gebruik het. Het zal je helpen om beter met mensen te verbinden, om zachter en liefdevoller te zijn. Zet je in andermans schoenen, en zie hoe de wereld er van daaruit uit ziet. Door dit te doen zul je anderen beter begrijpen, en zul je makkelijker liefde kunnen voelen.

12. Zie de onzichtbare connectie

We zijn allemaal met elkaar verbonden. De dingen die ik doe hebben invloed op jou. Soms direct (zoals nu), soms indirect. Menselijke interactie is een enorm web van oorzaken en gevolgen. Door je best te doen om liefde in dit web te verweven, zul je vele levens aanraken.

Wil je meer inspiratie? Lees dan het onderstaande boek over kwetsbaar leven. Dit is één van de beste manieren om te leven vanuit liefde.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test