Artikel opslaan

“He puzzled and puzzled ’til his puzzler was sore.
Then the Grinch thought of something he hadn’t before.
Maybe Christmas, he thought, doesn’t come from a store.
Maybe Christmas, perhaps, means a little bit more.”

Dr. Seuss

Nepsneeuw en overdadige decoratie

Ik ben gek op kerstfilms – ik kan er niets aan doen.

Ja, de meesten zijn afschuwelijk. Die films zijn bijvoorbeeld opgenomen in Los Angeles bij 23 graden. Met hier en daar wat nepsneeuw, onrealistische ijsbloemen op de ramen, warme kleding en overdadige decoratie ter compensatie.

Maar toch, ik vind het leuk.

Ik kijk niet alles, een bepaalde ondergrens van zelfrespect zorgt ervoor dat ik de allerslechtste films afzet. Hoewel A Tiny Home Christmas eigenlijk al over het randje was. Ik kan het van harte afraden.

Hoe dan ook – ik heb een zwak voor die ‘kerstgedachte’ die je vaak terugziet in kerstfilms.

Ik word nu eenmaal heel erg blij van een wereld waarin mensen lief zijn voor elkaar. Waarin mensen zich realiseren dat het leven niet draait om status, carrière, geld, materialisme en succes – maar om liefde en relaties (wát een inzicht!).

Noem me naief, noem me gedreven. Maar voor zo’n wereld ga ik al bijna 20 jaar elke dag aan het werk met soChicken, mijn boeken en het Broednest natuurlijk.

Neem dit kerstfilmpje van Apple bijvoorbeeld. Het is een aaneenschakeling van clichées – en tegelijkertijd gewoon een lieve handleiding van hoe we eigenlijk met elkaar om zouden willen gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Een beetje hypocriet is het allemaal wel

Ik word helemaal blij van zo’n filmpje. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een hoop onzin. Wanneer ik me laat meevoeren door dit onschuldige kerst-naïviteit, hoor ik de kritische stemmen al opdoemen:

 • ”Waarom zijn mensen rond Kerst wél ineens aardig voor elkaar?”
 • ”Waarom hebben we een religieuze feestdag nodig om normaal met elkaar om te gaan?”
 • ”Kerst stimuleert vooral heel veel overconsumptie, en het leidt ook nog eens tot veel stress en ruzie in veel families.”

En ja, het geldt ook voor bovenstaand filmpje. Het is lief, ontroerend en vooral: logisch! Als ik een kerstfilmpje als dit kijk dan denk ik ook: ”Zulk gedrag zou geen uitzondering moeten zijn, toch?!”

Kerst is een romantisch verhaal. En dat verhaal zit vol met tegenstrijdigheden en onzinnigheden:

 • Waarom mag niemand alleen zijn met Kerst, maar hebben we het de rest van het jaar te druk om eenzaamheid te verminderen?
 • Waarom zouden we met Kerst gul en vrijgevig zijn, en ons de rest van het jaar vooral bezighouden met onze eigen doelen?
 • Waarom zouden we rond Kerst begrijpen dat mensen belangrijker zijn dan spullen en geld, maar dit de rest van het jaar continu uit het oog verliezen?

Ik vind de kerstgedachte onwijs inspirerend: mensen samenbrengen en liefde en mededogen tonen. Kerst is – aldus de films – een tijd van vrede, hoop en gulheid zonder iets terug te verwachten.

Maar door al die tegenstrijdigheden leggen veel mensen die hele gedachte naast zich neer. Logisch, want het leven ís geen kerstfilm. De kans is nu eenmaal groot dat je dit jaar níet wordt meegesleept in een prachtig avontuur met een knappe prins uit een chronisch besneeuwd, niet-bestaand land.

Maar ik stel voor dat we het andersom doen.

In plaats van ons blind te staren op die kerstgedachte tijdens het (behoorlijk afleidende) kerstfeest kunnen we die originele kerstgedachte verweven in ons dágelijks leven.

We kunnen bijvoorbeeld de overdadige decoratie en nepsneeuw achterwege laten, maar des te meer innerlijke vrede, vreugde en mededogen beoefenen.

Die kerstmagie zit niet in glitters en cadeau’s

Kerstmagie ontstaat wanneer je oog hebt voor de mensen in je leven:

 • Niet haasten maar de tijd nemen.
 • Niet oordelen maar inleven.
 • Minder praten, meer luisteren.
 • Niet pushen en manipuleren, maar accepteren.
 • Niet weglopen, maar onderzoeken hoe jij kunt helpen.

Met andere woorden: minder verwikkeld zijn in je eigen ego, en meer oog hebben voor het leed en de behoeften van anderen. Er is nu eenmaal niets inherent kerstigs aan vrede en vriendelijkheid. Het is fijn in december, maar ook in april of juli.

En weet je wat zo leuk is? Op deze manier door het leven gaan heeft veel voordelen:

 • Je voelt je zélf kalmer, blijer en meer voldaan. Omdat je daadwerkelijk iets positief bijdraagt aan de levens van anderen.
 • Het voelt fijn om je niet eindeloos te verliezen in je eigen problemen, en je vaker af te vragen hoe je anderen kunt helpen.
 • Je relaties worden razendsnel beter, want iedereen warmt zich graag op aan een zonnige persoonlijkheid.
 • Je hebt daadwerkelijk een positieve invloed op de samenleving. Door liefde te verspreiden maak je onze wereld een stukje liefdevoller.
 • Doordat jij zo positief bijdraagt aan de levens van anderen, zullen anderen ook jou willen helpen en ondersteunen. Hierdoor wordt je leven makkelijker, leuker en liefdevoller.

Het is een opwaartse spiraal van kerstigheid – iedere tijd van het jaar.

Hoe je je hele jaar liefdevoller maakt

Wat kun je doen om meer van die heerlijke foute kerstfilm-magie in je dagelijks leven te verweven? Dit zijn een aantal suggesties:

 1. Beoefen vriendelijkheid. Doe gewoon kleine, vriendelijke dingen voor anderen op een dagelijkse basis. Kost weinig moeite en voelt goed.
 2. Luister actief. Werk om een goede luisteraar te zijn. Vaak is alleen luisteren al genoeg om iemand te helpen.
 3. Breng mensen samen. Samenzijn kan ook zonder feestdag. Samen eten is altijd fijn. Maak het hele jaar door mooie herinneringen door mensen samen te brengen.
 4. Draag actief bij. Misschien kun je helpen met een buurtfeest, op de school van je kind of kun je vrijwilligerswerk doen in de buurt.
 5. Neem een moment om je te verplaatsen. Loop – bijvoorbeeld tijdens het maken van je weekplanning – in gedachten langs de mensen in je leven. Vraag je af: Bij welke mensen speelt er iets in het leven? Hebben zij iets nodig? Kan ik helpen?
 6. Stop met oordelen. Doe je best om minder te oordelen over anderen. Je kent nooit het hele verhaal. Sta open om te leren en luisteren.
 7. Vind jezelf terug in alle mensen. Realiseer je dat we vanbinnen allemaal meer op elkaar lijken dan we vaak denken. Dat geldt ook voor mensen die heel anders in het leven staan dan jij. We kunnen onszelf vaak herkennen in de gevoelens die anderen ervaren. Richt je op de overeenkomsten.
 8. Verminder materialisme. Haal je aandacht weg bij spullen, geld, status en succes. Schenk meer aandacht aan mensen.
 9. Stuur je aandacht. Geef minder aandacht aan sociale media en entertainment, en meer aandacht aan daadwerkelijk aanwezig zijn met de mensen in je leven.
 10. Beoefen dankbaarheid. Voel je dankbaar voor de fijne dingen die je in je leven hebt, in plaats van je gefrustreerd te voelen over alles dat ontbreekt. Haal diep adem, zet een glimlach op je gezicht, ontspan.
 11. Beoefen gulheid. Nodig jezelf uit om beter te worden in delen en geven. Dit kan in kleine stapjes, bijvoorbeeld door spontaan bezoek te laten mee-eten of meer te doneren aan een goed doel dan je normaal zou doen. Je kunt ook gulheid beoefenen door anderen je tijd een aandacht te schenken.
 12. Onderzoek hoe jij kunt helpen. Denk eens na: op welke manier zou jij jouw interesses, kennis, ervaring en vaardigheden kunnen inzetten om leed te verminderen en blijdschap te verspreiden?
 13. Werk aan jezelf. Door zelf te groeien heb je de wereld meer te bieden. Werk aan jezelf. Bijvoorbeeld door te mediteren, in je journal te schrijven, te werken in je Broednest of inspirerende boeken te lezen.

Vreugde & vrede kunnen altijd en overal. En gelukkig maar.

Ik hoop dat je er een hoop van mag ervaren. Niet alleen tussen de kerstdecoratie, maar het hele jaar door. 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test