Artikel opslaan

Jezelf een schop onder de kont geven

Je hebt genoeg werk maar te weinig zin. Er hijgt een deadline in je nek, of je lijst met taken wordt steeds langer. Je wilt aan de slag maar het lukt niet, je krijgt jezelf met geen mogelijkheid in beweging.

Steeds als je aan de slag wilt gaan, laat je je grijpen door dat luie stemmetje in je hoofd.

 • “Weet je wat? We kijken eerst even dit filmpje op YouTube, dan gaan we daarna aan de slag.”
 • “Ik voel me nu een beetje moe, dan kan ik natuurlijk niet werken. Ik kan beter eerst rusten en dan morgen gewoon wat harder werken.”
 • “Heej, er ligt nog een zak chips in de kast. Heej, wat ziet de bank er comfy uit.”

Om aan het werk te gaan, je doelen te bereiken en je zelfvertrouwen te beschermen is het belangrijk dat je je uitstelgedrag in toom houdt. Waar haal je de discipline vandaan?

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Tips om je luiheid te verslaan

Je verslaat je luie bui door hem te slim af te zijn. Hieronder vind je effectieve tips die je helpen aan het werk te gaan terwijl je je lui voelt.

 1. Bedenk hoe je je achteraf zult voelen. Ja, luieren met chips is fijn. Maar na de chips voel je je ongezond en misselijk, en na het luieren voel je je waardeloos. Stel je eens voor hoe geweldig het zou voelen als je door de weerstand heen werkt, en tóch je taken afwerkt.
 2. Onderhandel met je luie kant. Oké, je bent lui vandaag. Het wordt niet je meest productieve dag ooit. Deel je werk op, net zoals een moeder dat doet bij een kind dat niet wil eten. Je doet die twee taken, dan mag je de rest voor vandaag laten staan.
 3. Maak de taken leuker voor jezelf. Vaak focussen we ons alleen op de uitkomst van een taak (een voltooid artikel, een schoon huis, een afgerond project). Maar er is meer te halen uit een taak – je kunt er bewust van genieten. Vaak als ik veel te laat begon aan mijn huiswerk, besefte ik op het laatste moment pas hoe leuk het werk eigenlijk was. Dan sloeg ik mezelf voor m’n kop dat ik weer zo laat was begonnen.
 4. Houd je luiheid in toom. Je voelt je lui vandaag? Wees dan even lui. Zet de timer op je mobiel en geef jezelf tien minuten om te doen wat je wilt. Ik gebruikte deze techniek om mijn drang naar computerspelletjes in toom te houden tijdens het schrijven van mijn scriptie. Na een uur schrijven mocht ik 10 minuten GTA spelen.
 5. Maak je werk makkelijker. Wat voor taken ben je eigenlijk aan het uitstellen? Als je werkt aan taken als ‘schrijf scriptie’ of ‘boek schrijven’ dan is het niet zo raar dat je uitstelt. Deel je werk op in kleine, praktische, behapbare taken. Zorg er gewoon voor dat je ieder kwartier een taak kunt wegstrepen. Dat voelt heerlijk en houdt je gemotiveerd. Een ‘boek schrijven’ is veel te groot. ‘Inhoud hoofdstuk 1 mindmappen’ is veel beter.
 6. Visualiseer jezelf in een super productieve bui. Beetje raar, maar het werkt. Sluit je ogen, en visualiseer hoe je bent begonnen aan je taak, en hoe je lekker productief aan het werk bent. Hierdoor went je onderbewuste aan het werk, en wordt de weerstand kleiner.
 7. Spreek een passende beloning met jezelf af. Dus niet een weekend Disneyland na het wegwerken van je email. Beloof jezelf bijvoorbeeld met een kop koffie na het leegmaken van je inbox, en een weekendje Disneyland na het opleveren van een enorm project waar je weken of maanden aan hebt gewerkt.
 8. Probeer het niet perfect te doen. Uitstellers zijn vaak perfectionisten. Waarschijnlijk doe je een taak het liefst perfect of niet. Prima, maar zo kom je niet vooruit. Ga dus gewoon aan het werk, en verbeter je werk later. Als ik schrijf dan gooi ik bijvoorbeeld zo snel mogelijk een artikel op het scherm. Deze eerste draft is niet klaar om gepubliceerd te worden, maar het meeste creatieve werk is al gedaan. Daarna hoef ik de tekst alleen nog even na te lezen.
 9. Haal je kookwekker tevoorschijn. Als alles faalt, is er altijd nog de kookwekker. Maak een simpele afspraak met jezelf: “Ik werk vijf minuten aan deze taak, daarna ben ik vrij om te stoppen of verder te gaan.” Die vijf minuten kun je wel opbrengen toch? En je zult zien dat beginnen aan de taak het grootste obstakel was. Voor je het weet is je taak afgerond.

Met lekker luieren is niets mis, maar je doet jezelf tekort als je luiert terwijl je echt aan het werk moet. Niet alleen kun je op die manier nooit echt ontspannen (je voelt je schuldig terwijl je luiert, omdat je weet dat je eigenlijk iets anders wilt doen), je schaadt ook je zelfvertrouwen en je toekomst.

Geef jezelf een schop onder de kont. Verricht je taken. En ga dan luieren, met een heerlijk voldaan gevoel.

Alle tips om meer discipline op te bouwen

Ik heb een super praktische online cursus voor je klaarstaan waarmee je in korte tijd je uitstelgedrag vermindert en je discipline vergroot. En je voltooid deze cursus terwijl je je normale taken verricht, dus je bespaart direct tijd!

Bekijk deze cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test