Artikel opslaan

1. Start klein, maar start direct

Je vormt geen gewoonte door er alleen over na te denken. Als jij iedere ochtend voor je werk wilt bewegen kun je het beste gewoon beginnen. Stel het niet uit tot volgende week of volgende maand, begin morgen direct.

Maak het echter niet te moeilijk voor jezelf. Je doel is om een gezonde gewoonte in te stellen, niet om in één dag in vorm te komen. Sport dus niet te lang en niet te zwaar, anders zul je het namelijk snel zat zijn omdat je tegen je workout gaat opzien. Begin klein. Beweeg bijvoorbeeld 5 minuten om te beginnen, en bouw het vanaf daar iedere week op.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Plan beweging op een vast moment

Een gewoonte vorm je het makkelijkst als je het koppelt aan andere gewoontes. Je kunt bijvoorbeeld aanwennen om te sporten voordat je naar je werk gaat (en het dus verwerken in je ochtendritueel). Ook kun je bewegen voor of na het eten, na je werk of voordat je naar bed gaat. Door steeds op het zelfde tijdstip te bewegen vergroot je de kans dat het een gewoonte wordt en dat je bijna automatisch aan je workout zult beginnen.

3. Zorg dat je er plezier aan beleeft

Maak het leuk voor jezelf. Gezond bewegen is geen straf. Het voelt heerlijk en is een geweldige ontspanning. Als je sport tegen je zin hou je het niet lang vol. Werk niet alleen naar het eindresultaat toe maar vind voldoending in de workout zelf. Geniet ervan om met je lichaam bezig te zijn.

Probeer het zo leuk mogelijk te maken voor jezelf. Sport met je favoriete muziek, sport in de buitenlucht, kies een leuke sport die bij je past, varieer en sport bijvoorbeeld af en toe samen met andere leuke mensen.

4. Zoek een maatje

Zoek een maatje die minstens zo gemotiveerd is als jij. Spreek met elkaar af en accepteer het niet van elkaar als iemand wil ‘spijbelen’. Bij het vormen van een gewoonte is het belangrijk dat je het bewegen minimaal 30 dagen volhoudt. Heb plezier met elkaar, motiveer elkaar en zorg er samen voor dat jullie allebei je doel bereiken.

5. Geniet bij voorbaat van het resultaat

Als je lui op de bank zit na je werk en je hebt geen zin om te sporten moet je jezelf motiveren. Focus je op de voordelen die het bewegen met zich mee brengt. Denk aan het heerlijke gevoel dat je zult hebben als je flink bewogen hebt. Bedenk dat je je slechter zult voelen als je op de bank blijft hangen maar juist fantastisch als je even gaat sporten!

6. Houd je vooruitgang bij

Niets werkt zo motiverend als het zien van vooruitgang. Merk de vooruitgang die je boekt op. Wellicht krijg je al snel een betere conditie en kun je langer achter elkaar rennen. Of je kunt steeds meer gewichten tillen. Misschien zie je dat je afvalt of dat je zonder moeite kunt fietsen en praten tegelijk.

Houd je vooruitgang zo goed mogelijk bij en put daar motivatie en inspiratie uit. Je moeite wordt beloond met een verbeterde gezondheid. Geniet daar dan ook zoveel mogelijk van, want dat is waar je het allemaal voor doet!

Extra Tip: Integreer extra beweging in je dagelijks leven

Bewegen doet bewegen. Als je vaker beweegt raakt je lichaam er een beetje aan verslaafd. Je krijgt dan steeds meer zin om lekker te sporten, en voelt je een beetje ongezond als je een keer niet sport. Zorg dus voor nog meer extra beweging in je leven!

Hoe je dat doet? Pak de trap in plaats van de roltrap, loop een groter rondje met je hond, ga af en toe lekker dansen op je favoriete muziek en ga op de fiets naar je werk (of het station).

Een strakke buik in een paar weken?

Wil je leren hoe je binnen enkele weken je buikspieren kunt versterken en buikvet kunt verbranden? Dit bijzondere programma leert je door middel van een 3-stappen-plan hoe je dit voor elkaar krijgt zonder extreem te sporten of vreemd te eten. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test