“The better you know yourself,
the better your relationship
with the rest of the world.”

Toni Collette

Jezelf beter leren kennen – bekijk de video

Bekijk hieronder mijn video over jezelf beter leren kennen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over jezelf beter leren kennen op YouTube.

Hieronder vind je de 5 dingen die ik deed om mezelf beter te leren kennen, plus de extra’s die ik beloof in de video.

1. Ik ben me bewust van mijn gedachten

Hoe beter ik begon te zien wat er in mijn hoofd omgaat, des te beter ik mezelf leerde kennen. Ik zag wat mijn echte motivaties zijn om dingen te doen (en niet te doen). Ik observeerde de negatieve self-talk die leidt tot uitstelgedrag en zelfsabotage. En ik zie steeds duidelijker wie ik ben achter al die gedachten.

De afgelopen jaren heb ik een heleboel gemediteerd. En hoewel ik nu door een fase ga waarin ik iets minder mediteer (#babylife) – blijft deze gewoonte zijn vruchten afwerpen.

Het verweven van meditatie en mindfulness in mijn leven – in kleine, praktische stappen – helpt me meer zelfkennis en zelfreflectie te ontwikkelen. En dat helpt me dichterbij mezelf te blijven en mezelf beter te leren kennen.

Je gedachten minder serieus nemen heeft onwijs veel voordelen. Het is niet voor niets dat ik er een heel boek over schreef!

2. Ik schrijf in mijn dagboek

Al ruim zes jaar schrijf ik in een dagboek. Niet elke dag, en soms gaan er zelfs weken voorbij dat ik niets schrijf. Maar toch – mijn dagboek helpt me mezelf beter te leren kennen.

Hoe? Doordat ik zie waarmee ik worstelde. Ik zie hoe ik groei maar ook hoe ik soms jarenlang blijf hangen in dezelfde problemen.

Een dagboek helpt me mijn gedachten uit mijn hoofd te halen, waardoor ik meer innerlijke rust ervaar. En door dit te doen ontwikkel ik ook meer zelfkennis. Wanneer ik na een lange tijd dan teruglees wat ik schreef, leer ik mezelf beter kennen.

Ik kan je aanraden een dagboek bij te houden, al schrijf je slechts een kwartaal update. Vind je het lastig om zomaar te schrijven op een lege pagina? Gebruik dan een van deze vragen om jezelf op gang te krijgen.

 • “Wat staat mijn geluk in de weg?”
 • “Waar ben ik het meest dankbaar voor?”
 • “Hoe wil ik dat mijn leven er over een jaar uitziet?”
 • “Waar maak ik me het meest zorgen over?”
 • “Welke kleine stappen kan ik zetten om mijn leven leuker te maken?”
 • “Hoe ziet mijn droomleven eruit?”
 • “Wat is één ding dat ik kan doen wat mijn leven volledig zou veranderen?”
 • “Hoe zien mijn dierbare vrienden mij?”
 • “Op welke momenten voelde ik met het afgelopen jaar het meest gelukkig?”
 • “Wat zou ik doen met mijn leven als ik niet kon falen en onbeperkte tijd, geld en energie had?”

Schrijf de vraag op, zet een timer van bijvoorbeeld 10 minuten en blijf antwoord geven op deze vraag totdat de timer af gaat. Simpel.

Tips om de dagboek gewoonte in je leven te verweven? Lees: Hoe een dagboek je leven beter maakt (+ hoe ik het aanpak)

3. Ik deed een persoonlijkheidstest

Een beetje extra inzicht, een beetje giechelen van herkenbaarheid en iets meer begrip voor mijn eigen unieke karakter – dat is wat persoonlijkheidstesten mij brengen.

Een test kan je helpen jouw unieke persoonlijkheid te accepteren, te waarderen en beter tot zijn recht te laten komen. Je krijgt meer inzicht in je sterke en minder sterke kanten en kunt zo bijsturen op een manier die bij je past.

Er zijn allerlei tests die je kunt doen. Zelf vond ik deze gratis test (kan anoniem – email invullen niet verplicht) het meest interessant.

4. Ik onderzocht mijn missie

Door de jaren heen ontdekte ik de drie dingen die samen de fundering vormen onder een sterke richting of levensmissie:

 1. De dingen die ik het leukst vind om te doen. Dit zijn de dingen die ik graag doe – ook als ik er niet voor betaald krijgt.
 2. De dingen waar ik een natuurlijke aanleg voor heb en goed in ben. Dit zijn vaardigheden die me goed liggen en waar ik vaak beter in ben dan anderen.
 3. Manieren waarop ik van nature bijdraag aan de levens van de mensen om me heen. Dit zijn de zaken waar ik om geef, waartoe ik me geroepen voel, dingen die ik belangrijk vind.

Ik vroeg mezelf af: “Welk van mijn interesses (1) en talenten (2) kan ik combineren om bij te dragen aan zaken die ik belangrijk vind (3)?”

Deze juiste mix vinden vereist wat zelfkennis en zelfreflectie. Want ik ben best goed in veel dingen die ik niet perse heel leuk vind (schoonmaken en webdesign bijvoorbeeld). En ik vind veel dingen leuk waar ik écht geen nuttige talenten voor heb (ruimtevaart, robotica, kunstmatige intelligentie – om maar iets te noemen).

Er zijn ook heel veel dingen die me aan het hart gaan waar ik niet de juiste interesses en talenten voor heb (ik merk dat ik bijvoorbeeld niet geschikt ben voor werk in de zorg bijvoorbeeld).

Door de puzzelstukjes samen te brengen ontdekte ik mijn missie: onze samenleving liefdevoller maken in kleine, praktische stappen. Door jezelf beter te leren kennen kun jij ook ontdekken wat jouw missie in het leven is.

5. Ik leerde mezelf accepteren zoals ik ben

Hoe beter ik mezelf leerde kennen, des te makkelijker het werd om mezelf te leren accepteren voor wie en wat ik ben.

Ik begon steeds beter te zien dat bepaalde eigenschappen gewoon inherent zijn aan wie ik ben en dat dit automatisch betekent dat ik bepaalde andere eigenschappen niet bezit.

Ik heb bijvoorbeeld de neiging om erg big picture te denken. Dit kan een heleboel voordelen hebben, totdat ik van mezelf verwacht dat ik allerlei alledaagse details in de gaten houd. Dan raak ik snel overweldigd.

Een bepaalde mix van eigenschappen maakt je beter geschikt voor bepaalde zaken, en minder voor andere zaken. Dat is hoe het is. Dat maakt de ene persoonlijkheid niet beter dan de ander. Het is vooral belangrijk dat je uitzoekt hoe je jouw unieke persoonlijkheid kunt waarderen voor wat het is.

Door jezelf te leren accepteren kun je eindelijk gelukkig zijn met wie je bent. Dan kun je eindelijk beseffen dat je goed genoeg bent – precies zoals je bent.

Dat je alleen hoeft te veranderen als je vanbinnen voelt dat het tijd is om te veranderen – niet omdat anderen het van je verwachten.

Jezelf leren accepteren

Wil je beter worden in zelfacceptatie en jezelf stap voor stap beter leren kennen?

In mijn online cursus help ik je meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfliefde ontwikkelen in kleine praktische stappen.

Het werkt als een tierelier, en snel ook. Al binnen een paar weken merk je verschil.

Meer weten? Schrijf je hier direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test