Artikel opslaan

“There are no big problems –
there are just a lot of little problems.”

Henry Ford

Kaizen stappen zetten in je dagelijks leven

Veranderen volgens de kaizen filosofie maakt je leven steeds leuker. Echt waar, het is dolle pret. Dat is ook de reden dat Steeds leuker de titel van mijn boek is geworden.

Kaizen is een Japanse methode die staat voor continue verbetering. Kaizen wordt gebruikt in bedrijfsprocessen over de hele wereld – saai – maar je kunt kaizen ook toepassen in je dagelijks leven – leuk.

De kaizen filosofie draait om het zetten van kleine kaizen stappen richting je doelen. En deze stappen zijn écht klein. Belachelijk klein zelfs. Zo klein dat ze je nauwelijks nog moeite kosten.

En dat is fijn. Want hierdoor:

 • Heb je niet langer de neiging om de taken uit te stellen.
 • Voel je je minder overweldigd en gestrest.
 • Omzeil je de weerstand die je anders wel zou voelen.
 • Boek je continu kleine succesjes waardoor je je goed voelt.
 • En al die kleine succesjes stapelen al snel op tot een indrukwekkend resultaat.

Kaizen neemt de weerstand weg. En als de weerstand verdwijnt wordt het moeiteloos om je leven steeds leuker te maken. Dan kun je eindelijk je doelen bereiken met veel minder moeite.

En ik weet niet hoe het met jou zit – maar ik word daar heel blij van.

De leukste en makkelijkste manier om kaizen te gebruiken is door de juiste vragen te stellen. Hieronder vind je 10 vragen die je aan jezelf kunt stellen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Verbeter een relatie

“Welke kleine stap kan ik zetten om deze relatie te verbeteren?”

Je wilt een relatie verbeteren met een (nieuwe) vriend, je partner, een familielid. Klinkt als een ingewikkelde opgave, totdat je jezelf deze vraag stelt.

Je kunt:

 • Een leuk kaartje sturen.
 • Nu de telefoon oppakken om een afspraak te plannen.
 • Met aandacht luisteren zonder te oordelen.
 • Voorstellen om iets leuks te doen samen.
 • Een berichtje sturen met een lieve boodschap.
 • Terugkomen op iets wat die persoon je een tijdje geleden heeft verteld.
 • Jezelf kwetsbaar opstellen en iets persoonlijks delen.
 • Sorry zeggen.
 • Een knuffel geven.
 • ‘Ik hou van je’ zeggen.
 • Etc.

Stuk voor stuk kleine stappen die vrijwel geen moeite kosten. Iedere stap op zichzelf zet de wereld niet op z’n kop. Maar als je jezelf deze vraag regelmatig stelt zullen je relaties steeds beter worden.

2. Een ochtendmens worden

“Welke kleine stap kan ik nu zetten om een ochtendmens te worden?”

Een ochtendmens worden klinkt als een onmogelijke opgave voor veel mensen. En toch kun je dit ongrijpbare doel bereiken met kaizen.

Zet de wekker elke dag 1 minuut vroeger, totdat je de gewenste tijd hebt bereikt.

Eén minuut eerder opstaan kun je wel. Na een maand sta je al een halfuur eerder op. Zonder watten in je hoofd en kringen onder je ogen! Dat is veel makkelijker dan hoe de meeste mensen het aanpakken: de wekker ineens een halfuur vroeger zetten, doodmoe zijn en na twee dagen weer terugschakelen naar het oude patroon.

Het klinkt tijdrovend, één minuut per dag. Maar steeds vroeger opstaan en terugvallen na een week – dat kost nog veel meer tijd.

3. Maak de taak kleiner

“Hoe maak ik deze stap écht kaizen?”

Hoe maak je de stap zó klein dat het bijna belachelijk wordt? Zo klein dat je helemaal geen weerstand meer voelt?

Bijvoorbeeld: je hebt de taak ‘hoofdstuk 1 schrijven’ voor je liggen. Maar je voelt veel weerstand om te beginnen. Hoe maak je deze taak kaizen? Bijvoorbeeld ‘schrijf 100 woorden’ – dat kun je wel.

Door taken belachelijk klein te maken omzeil je de weerstand waardoor je gewoon aan de slag gaat. En als je eenmaal aan het werk bent is het veel makkelijker om door te gaan.

Vind je het lastig om taken op te breken? Oefen dan met fysieke bewegingen.

 • Loop naar de kast. Open de deur. Pak de stofzuiger beet. Til de stofzuiger naar de woonkamer. Trek de stekker eruit. Etc.
 • Pak notitieboekje. Schrijf drie punten op die je wilt bespreken. Pak de telefoon. Zoek het contact. Druk op ‘bellen’.
 • Stap in de auto. Zet navigatie aan. Start de auto. Rijd naar de locatie. Installeer laptop. Begin presentatie. Etc.

Alles wat je ooit wilt doen in je leven bestaat uit kleine, fysieke handelingen en korte denkprocessen.

Je hebt geen zin om je zolder uit te mesten. Maar je kunt wel één boek oppakken en verplaatsen naar de ‘kringloop’ bak. Je ziet op tegen het wegwerken van je mailbox. Maar je kunt wel één mailtje openen, en bepalen hoe je erop wilt reageren.

Kleiner en kleiner en kleiner. Net zo lang totdat je niet meer te stoppen bent.

4. Fitter worden

“Wat kan ik nu doen om iets fitter te worden?”

Je kunt altijd íets doen. Je hebt geen zin om een halfuur te sporten. Maar je kunt wel één minuut hardlopen op de plaats, drie keer opdrukken of één yoga houding doen.

Het klinkt nutteloos. En als je dat voelt, dan ben je op de goede weg. Doe die drie pushups, en maak er morgen vier van. Het maakt niet uit hoe snel je gaat – zolang je maar blijf verbeteren.

Het lijkt nu nergens op te slaan. Maar na een paar weken kun je twintig keer opdrukken. En een appel eten in plaats van drie koekjes heeft weinig impact. Maar over de loop van een paar weken wordt de impact groter en groter.

5. Dromen waarmaken

“Welke kaizen stappen kan ik nu zetten om dichterbij mijn droom te komen?”

Hoe groot je droom ook is – er is altijd een volgende praktische stap. Een kleine stap die je nu kunt uitvoeren. Zoals een mailtje opstellen, een belletje plegen, een boek bestellen of een paar vragen beantwoorden via Google.

Een droom waarmaken is als een lange wandeling maken. Een wandeling die is opgebouwd uit duizenden belachelijk kleine stappen.

Kaizen kan je helpen elke droom waar te maken. Zolang je maar kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, zul je uiteindelijk op je bestemming aankomen.

Welke droom heb je in de ijskast gezet omdat hij te moeilijk lijkt? Stof die droom af, en begin onwijs kleine stappen te zetten. Als je elke dag een uurtje schrijft aan je boek, heb je er na een maand al dertig uur in zitten. Begin klein. Voor je het weet ben je al een heel eind op weg.

6. Huis opruimen

“Wat kan ik nu doen om mijn huis iets opgeruimder te maken?”

Probeer niet ineens je hele huis ondersteboven en te keren. Ruim nu één ding op. Neem een kopje mee naar de keuken, zet een boek terug op zijn plek of breng het afval weg.

Door in kleine stappen te denken maak je zelfs de meest intimiderende opruim- of schoonmaakklus heel behapbaar.

7. Liefdevoller worden

“Met welke kleine gewoonte maak ik mezelf liefdevoller?”

Door elke dag te mediteren. Je kunt beginnen met één minuut mediteren. En het zo over de weken heen uitbreiden.

Eén minuut mediteren is véél effectiever dan niet mediteren. Hoewel er maar 60 seconden verschil tussen zit. Als je gewend bent om één minuut te mediteren, dan heb je een platform om op voort te bouwen. Dan is er iets om te verbeteren.

Dus voel je niet stom als je één minuut mediteert. Je bent juist slim bezig. Als je gewoontes wilt aanleren is het vooral belangrijk dat je het uitvoert – uitbouwen kun je later doen.

8. Uitstelgedrag verminderen

“Welke kaizen stap kan ik nu zetten om tóch aan het werk te gaan?”

Heb je last van uitstelgedrag? Eén stap die je kunt zetten is visualiseren hoe je heel productief aan het werk bent. Het voelt niet als een taak, maar het helpt je echt vooruit. Je laat je onderbewuste wennen aan het werk, waardoor de weerstand wegsmelt.

Een andere stap is een paar minuten plannen, of tien minuten dutten om weer fris te worden.

9. Anderen helpen

“Op welke kleine manier kan ik deze persoon helpen?”

Denk niet altijd in grote gebaren. Je kunt ontzettend veel waarde toevoegen door mensen op kleine manieren te helpen. Hoe kun jij nu iemands leven iets beter of leuker maken? Houd de deur open, glimlach, wees behulpzaam, haal wat te drinken – help op een kleine manier. Kleine gebaren doen meer dan je denkt.

10. Jezelf bij elkaar rapen

“Met welke kleine stap kom ik weer op het juiste spoor?”

Is je leven een chaos? Staar je dan niet blind op het oplossen van alle problemen. Begin gewoon klein. Zet één kleine stap om weer op het juiste spoor te komen. Ruim wat op, los één probleempje op, neem wat tijd om te plannen of werk één taak weg.

Door gewoon ergens te beginnen zwengel je de opwaartse spiraal aan, en wordt het steeds makkelijker om door te pakken.

Met kleine kaizen stappen wordt je leven steeds leuker

Het is simpel, praktisch en onwijs effectief. Soms lijkt het alsof je met kleine stappen minder snel vooruit komt. Maar de kans dat je terugvalt in oude gewoontes is kleiner, waardoor je minder tijd verkwanselt aan ‘mislukte pogingen’.

Daarbij gaan kleine kaizen stappen hand in hand met mindfulness. Je houdt je niet steeds bezig met het grote plaatje, maar met de fysieke stappen. Hierdoor kun je mindful zijn, ook als je bezig bent je dromen waar te maken

Benieuwd naar meer tips en trucs om je leven steeds leuker te maken met _steeds minder moeite?In mijn boek Steeds leuker ga ik verder in op de kracht van kleine stappen om je leven steeds leuker te maken. 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test