Flossen, Japanse televisieshows en tandplak in Frankrijk

Ik floss tegenwoordig. Toegegeven, ik floss al jaren. Maar pas sinds mijn reis naar het Oosten doe ik het bijna dagelijks. Ik heb mezelf de gewoonte op reis aangeleerd. Omdat ik het een goede gewoonte vond, en omdat ik eerlijk gezegd vaak toch niets beter te doen had.

Dat, en omdat iedereen weet dat er geen mooiere bezigheid bestaat dan flossen onder het genot van gestoorde Japanse televisieshows.

De flos-gewoonte tilde mijn mondhygiëne naar een nieuw niveau. M’n tanden voelen gladder en schoner. Vooral m’n ondergebit voelt anders als ik er met mijn tong langs ga. Alsof ik steeds opnieuw in een bed met schone lakens stap. Gestreken lakens welteverstaan. Heerlijk.

Laatst was ik tien dagen in Normandië en tot mijn milde verdriet ontdekte ik dat het flosdraad nog thuis op het kastje stond. Ja, ik had nieuw flosdraad kunnen kopen. Maar ik ben zo ontzettend aan het minimaliseren dat ik me al erger aan het feit dat we momenteel twee doosjes flosdraad hebben. Een derde doosje ging me simpelweg een doos te ver.

Dus ik zei tegen mezelf: “Vroeger floste ik nooit, en dat ging ook prima, dus ik ga wel weer flossen als ik thuis kom.”

Wat een ellende.

Vanaf dag één merkte ik dat er iets ’niet klopte’ in mijn mond. Vooral nadat ik een appel op had, waarbij een bepaald percentage van de schil altijd achterblijft in mijn ondergebit.

Goed. De dagen gingen voorbij, en ik floste niet. Het ging, maar het was niet hetzelfde als vroeger. Vroeger was ik gewend aan een ongeflost gebit. Nu voelde ik me constant als een peuter die de hele dag moet rondlopen in een plasluier.

Je merkt het pas als je terugvalt

Mijn flosloze dagen lieten me pijnlijk zien hoe snel we onze vooruitgang als vanzelfsprekend beschouwen. Je ontwikkelt jezelf, je leven wordt beter, je went aan je nieuwe geweldige leven en je vergeet hoe ver je eigenlijk gekomen bent.

Pas als je weer terugzakt naar je oude niveau, besef je hoe amazing je nieuwe leven was. Dat werkt overigens niet alleen zo bij flossen.

  • Als je gezonder eet dan voel je je lichter, fitter, energieker en beter in je vel. Als je dan terugvalt in je oude (minder gezonde) eetpatroon, merk je direct dat je je opgeblazen, moe en slap voelt.
  • Als je je taken beheert volgens een methode als GTD, heb je altijd alles op een rijtje en heb je de touwtjes in handen. Als je dan een tijdje deze gewoontes laat verslappen, merk je al snel dat je je overweldigd en gestrest voelt.
  • Als je je zelfvertrouwen hebt ontwikkeld dan voel je je gelukkiger, vrijer, socialer en succesvoller. Als je om een of andere reden terugvalt in je oude onzekere patronen, dan besef je ineens hoe klein de gevangenis was waarin je leefde.
  • Als je leeft zonder televisie raak je ineens overprikkeld als je een avond televisie kijkt bij een vriend. Je beseft nu pas hoeveel onrust de televisie vroeger in je leven bracht.
  • Als je je hele huis hebt geminimaliseerd dan wen je aan de rust en de vrijheid. Als je huis dan weer rommelig wordt dan merk je ineens hoe fijn een opgeruimde leefomgeving is.
  • Als je jezelf hebt aangeleerd om positiever te denken en te praten, dan voel je direct hoe negativiteit – waar je vroeger dagelijks mee leefde – je helemaal leegzuigt.

Vooruitgang is vaak het best merkbaar als je terugvalt. Dat is niet erg. Want zodra je terugvalt besef je ineens hoe fijn die vooruitgang is. En dat inspireert je om je dankbaar te voelen voor je progressie, en direct de draad (vergeef me de woordspeling) weer op te pakken om je leven opnieuw naar dat niveau te brengen.

Je doet vaak twee stappen vooruit en één stap terug. En hoe verder je vooruit komt, des te opmerkelijker dat stapje terug is. Ik weet in ieder geval dat ik de rest van mijn leven regelmatig zal blijven flossen, simpelweg omdat ik de oude situatie niet meer kan verdragen. Dat is vooruitgang waar ik dankbaar voor ben.

Zelfs al maakt het dat ik dit soort rare artikelen ga schrijven, waarin het lijkt alsof mijn levensgeluk afhangt van flossen.

Heb je zin om je leven in een opwaartse spiraal te brengen met dit soort kleine gewoontes? Lees dan 37 Manieren om je leven te upgraden.

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛