Artikel opslaan

“Life goes by fast. Enjoy it.
Calm down. It’s all funny. Next.
Everyone gets so upset about the wrong things.”

Joan Rivers

Druk en toch relaxed – dat zou mooi zijn

Soms heb je het gewoon druk – het is niet anders. Het ene moment lijkt alles wel te behappen, maar dan gooit het leven er een paar grapjes tussendoor. En ineens ben je aan het rennen en vliegen, en vraag je je af waar het mis is gegaan.

En hoewel er natuurlijk allerlei dingen zijn die je kunt doen om in de toekomst te voorkomen dat het opnieuw zover komt (zoals minder hooi op je vork nemen en beter plannen), heb je daar nu weinig aan. Dingen moet af.

De vraag is: kun je druk zijn en toch relaxed? Tot op zekere hoogte kan dat absoluut, en met deze tips kun je er beter in worden.

Laat me er overigens wel bij zeggen dat druk zijn wat mij betreft grotendeels onwenselijk en onnodig is. Gebruik deze tips alsjeblieft niet om jezelf nog effectiever in een burn-out te werken. Drukke periodes ervaren we allemaal van tijd tot tijd, maar als je het altijd te druk hebt dan wordt het tijd om structureel zaken te veranderen.

Zie ook:

Oké, laten we beginnen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Onthoud wat echt belangrijk is

Er zijn maar weinig dingen echt belangrijk in het leven. En veel van de dingen die je zo druk maken horen daar niet bij. Wanneer we eenmaal aan het rennen en vliegen zijn begint het leven steeds zwaarder te voelen.

Hoe harder je rent, des te harder je moet rennen om het tempo bij te houden. Haast en drukte lijken de tijd te versnellen, waardoor je steeds meer haast krijgt en je je steeds drukker voelt. Des te serieuzer het leven begint te voelen. Hierdoor lijken zelfs kleine, nutteloze dingen ineens heel serieus.

Ineens lig je je zorgen te maken over dingen die er niet echt toe doen. Zoals de inrichting van je woonkamer, niet kunnen voldoen aan je bizar strenge eetpatroon, kleine tegenslagen etc.

Maar welke dingen zijn dan echt belangrijk?

 • Je lichamelijke gezondheid
 • Je mentale gezondheid!
 • De relaties met je dierbaren
 • De gezondheid van je dierbaren
 • Een beetje plezier maken in je leven
 • Iets doen waar je voldoening uit haalt
 • Voldoende middelen te hebben om een goed, kwalitatief en simpel leven te leiden

En de rest is extra. En het zijn meestal die extra’s waar we ons over opwinden. Maar als je al die dingen gewoon ziet voor wat ze zijn, dan hoef je je er ook niet zo druk om te maken.

Super leuk dat je al die projecten afrondt en succesvol bent enzo, allemaal bonus. Zolang je lieve mensen om je heen hebt en een beetje gezond bent is het alleen maar mooi meegenomen. Geen reden om je over op te winden.

2. Plannen, schrappen en uitstellen

Als je het te druk hebt dan is er een gebrek aan prioriteiten, heel simpel. En je kunt 90% van de resultaten boeken met veel minder stress, als je leert om de overbodige zaken te schrappen.

Dus schenk iets meer aandacht aan plannen. Plan het jaar grofweg, plan je maand, plan je week en plan je dag. Plannen kost tijd, en in die tijd bereik je niets concreets, waardoor het verleidelijk is om maar gewoon ‘aan de slag’ te gaan. Maar onthoud dat een uurtje plannen je op de lange termijn een hele berg werk kan schelen.

Wanneer je aan het plannen bent heb je even wat meer overzicht. En dit zijn de momenten dat je tot belangrijke conclusies komt. Zoals: ”Ik wil dit graag en het voelt heel belangrijk, maar ik kan dit net zo goed uitstellen tot volgend kwartaal.” Zo – dat scheelt weer.

Of: ”Als ik deze dingen gewoon niet doe, dan is het eigenlijk ook prima. Ik wil alles graag perfect doen, maar het hoeft niet allemaal perfect. Goed genoeg is ook prima voor nu.” Fijn.

En: ”Wil ik dit echt uit mezelf? Of doe ik dit omdat ik goedkeuring zoek? Probeer ik eigenlijk anderen te pleasen?” Zo ja – weg ermee.

En plotseling ziet je week er een stuk rustiger uit. Best fijn. Als jij stopt met het veroorzaken van extra werk, dan blijkt het leven ineens een stuk minder ingewikkeld.

Lees ook: Weekplanning maken checklist – 5 stappen

3. Breek de drukte in duizend kleine stukjes

Taken voltooien is in essentie gewoon een kwestie van je lichaam bewegen, gedachten denken en woorden zeggen. En als je je taken bekijkt in zulke kleine stappen, dan voelt het allemaal ineens een stuk minder overweldigend.

Gedachten maken het allemaal ingewikkeld. Ik heb soms het idee dat ik het verschrikkelijk druk heb, maar in de praktijk beweeg ik gewoon mijn vingers over een toetsenbord en denk ik een beetje na. Zo erg is het nou ook weer niet allemaal. Als ik de verhalen over stress weglaat, blijft er weinig over om me echt druk over te maken.

Probeer het eens. Zie de taken die je moet verrichten als simpele uitingen van leven. Beweging, denken, praten. Boodschappen doen is een kwestie van lopen, producten grijpen en verder lopen. Meer is het niet als je de gedachten loslaat.

4. Koester je kalmerende routines

Je kunt het nog zo druk hebben, de kans is groot dat je wél tijd vindt om je tanden te poetsen. Tandenpoetsen is een gewoonte die zo belangrijk voor je is, dat je er tijd voor maakt.

Op dezelfde manier kun je ook tijd maken voor de vier gewoontes die je helpen om sterker en kalmer te zijn in onrustige tijden:

 1. Gezond eten
 2. Voldoende sporten
 3. Voldoende slapen, nietsdoen en herstellen
 4. Meditatie/mindfulness

Als je op een dagelijkse basis tijd maakt voor deze vier gewoontes, is de kans groot dat je de drukte prima aankunt. Deze gewoontes zorgen voor een sterke fundering en voorkomen dat je opgebrand raakt. Zo blijf je kalmer, stabieler en sterker – ook in tijden van drukte en onrust.

Als je goed voor jezelf zorgt dan kun je meer hebben. Hoe drukker je het hebt, des te belangrijker deze gewoontes worden. Zodra je de zelfzorg inruilt voor haast en drukte kom je in een neerwaartse spiraal.

Ben je moe? Zoek manieren om extra te slapen. Heb je trek? Stop er een stuk fruit in, geen pak koekjes. Voel je je overweldigd? Haal diep adem en ontspan, in plaats van nóg harder te haasten. Zelfzorg is niet optioneel, ook al lijkt het soms van wel.

Zodra je zelfzorg optioneel maakt marcheer je regelrecht de overspannenheid tegemoet. En ik weet niet hoe jij erover denkt, maar dan neem ik liever een extra dutje af en toe. Veel fijner.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test