Artikel opslaan

“Positivity is like a muscle:
keep exercising it, and it becomes a habit.”

Natalie Massenet

Positiviteit is best belangrijk

Positiviteit helpt je dieper te genieten van je dag en zo meer blijdschap te ervaren. Het is een vaardigheid die je kan helpen je leven leuker te maken, relaties te versterken en je doelen sneller te bereiken.

Toch gaat positiviteit vaak niet automatisch. Omdat we gewend zijn aan negatieve gedachten, en omdat we het belang van positiviteit onderschatten. Deze zes tips kunnen je helpen meer positiviteit te cultiveren in je dag, zodat je leven stap voor stap steeds leuker wordt. ☀️

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Positiviteit is niet nep

Althans – het hoeft niet nepper te zijn dan cynisme of – zoals we dat zelf graag bestempelen – ‘realisme’.

In ieder moment hebben we zelf de keuze hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Als je normaal gesproken niet zo positief bent, dan heb je wellicht de neiging om vaak kritisch en negatief te zijn.

Soms kom ik ook in zo’n fase terecht. Bijvoorbeeld wanneer ik moe ben, gestrest of wanneer dingen tegenzitten in het leven. Dan vind ik het moeilijker om positiviteit te beoefenen. Ik zie overal mankementen en begin te zeuren over van alles en nog wat.

Billy wijst me er graag op wanneer dit gebeurt. En het is altijd hetzelfde: het ligt aan mij en niet aan de situatie.

Dat is een belangrijk inzicht. We nemen onze gedachten vaak erg serieus. En als we negatieve gedachten ervaren, dan zien we ons hele leven door een negatieve bril. Omdat we gewend zijn aan negatieve gedachten (en we er vaak door omringd worden) voelt het alsof deze gedachten meer waar zijn dan positieve gedachten.

Wanneer je die gedachten echter beter gaat onderzoeken dan zie je dat alle gedachten net zo onwaar zijn en je daarom net zo goed meer aandacht kunt schenken aan positieve gedachten.

  • ”Dit wordt een waardeloze dag.”
  • ”Dit wordt een geweldige dag!”

Beide gedachten zijn even onwaar, want je weet nog niet hoe de dag zal worden. Er kan van alles gebeuren. Maar de tweede gedachte voelt duidelijk wel een stuk beter.

2. Positiviteit trekt meer positiviteit aan

Als je positiviteit uitstraalt dan heeft dat invloed op de mensen om je heen. Doorgaans reageren anderen positief op je uitstraling. Je krijgt een glimlach terug en anderen stemmen hun woorden af op jouw positiviteit.

Het werkt ook zo in je hoofd. Je brein zoekt gelijkwaardige gedachten bij elkaar. Wanneer je positief spreekt en denkt, komen er meer gelijkwaarde gedachten voorbij. Hierdoor ontstaat er een opwaartse spiraal van positiviteit.

3. Begin met meer positiviteit verspreiden

Een grote verandering zet je in gang met een kleine stap. Wil je meer positiviteit, blijdschap en liefde ervaren? Begin dan met positiviteit delen in je omgeving.

Zeg iets liefs tegen je partner, koop een cadeautje voor een vriendin, stuur een lief berichtje, deel een compliment, doe iets aardigs voor een ander, glimlach naar je collega’s.

Je hoeft niet te wachten totdat er eindelijk eens iets positiefs gebeurt in je dag. Je kunt het nu zelf creëren. En zoals gezegd, positiviteit trekt positiviteit aan. Voor je het weet krijg je een glimlach, een compliment of een helpende hand terug.

4. Beoefen dankbaarheid

Hoe meer je je aandacht richt op de kleine fijne dingen in je dag, des te blijer en positiever je je voelt.

Wat ging er goed vandaag?

Beoefen dankbaarheid. Bijvoorbeeld door ’s avonds op te schrijven waar je je dankbaar voor voelt. Of door het aan de eettafel door te nemen met je partner of gezin.

Dankbaarheid leidt tot meer blijdschap, tevredenheid en een grotere opmerkzaamheid voor de dingen die goed gaan in je leven. Dit maakt je niet alleen gelukkiger. Het helpt je ook positiever te worden.

5. Snijd overbodige ellende uit je dag

Hoe vaker we het nieuws checken, des te negatiever we neigen te worden. Hetzelfde geldt voor andere vormen van media die erg negatief zijn. Denk aan social media, maar ook reality series, films, soaps, boeken, series en videogames met veel geweld, drama of ellende.

Je brein voedt zich met de prikkels in je omgeving. Als je – net als ik – een vrij gevoelig mens bent, dan hebben deze prikkels invloed op je dag.

Zo kan ik – na het zien van een intense film – onrustig slapen omdat mijn brein nog blijft ‘kauwen’ op de verhaallijn. Dat is prima als het een leuke film was. Maar als het een dramatische of ellendige film was, dan is het minder fijn.

Dan lig ik me namelijk ‘druk’ te maken om dingen die niet eens echt spelen in mijn leven of de wereld!

Voor sommige mensen maakt het geen verschil. Maar wellicht kan het voor jou ook helpen om je hoofd niet onnodig te vullen met onnodige drama en ellende.

6. Accepteer het verloop van je dag

Leef met minder verwachtingen en meer verwondering. Dingen lopen niet altijd zoals je wilt. Daar kun je je gefrustreerd over voelen – je kunt er ook de humor van inzien.

Want je ervaart alleen maar frustratie omdat je die verwachtingen koestert. Je hebt de vrijheid om die verwachting los te laten. In plaats van ellende zie je dan hoe je leven zich ontvouwt op verrassende en vermakelijke manieren.

Doe je best om je dag te accepteren, ook als het niet loopt zoals je wilt. Dat klinkt misschien lastig, maar het is verrassend eenvoudig. De onderstaande cursus helpt je hier snel beter in te worden.

Dankbaarheid maakt alles beter

Dankbaarheid - je snelweg naar blijdschap Bundel

In deze Bundel wil ik het met je hebben over de kracht van waardering en dankbaarheid. Deze snelweg naar blijdschap is namelijk zó simpel en voor de hand liggend dat we hem - in onze zoektocht naar vernieuwende antwoorden - steeds uit het oog verliezen.

Ontdek hoe krachtig waardering is en op welke slimme manieren je dankbaarheid kunt gebruiken om alle gebieden in je leven op te lichten. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test