Artikel opslaan

1. Neem de tijd om na te denken

Ik weet het – plannen kost tijd. En je gaat liever direct aan de slag voor meer succes in je leven. Want je hebt genoeg te doen.

Dit is een valkuil waar veel mensen in trappen, waar ik zelf ook vaak in ben getrapt. We hebben het gevoel dat we succesvoller worden door maar gewoon ‘aan de slag’ te gaan, want dan gebeurt er ten minste iets.

Maar dit is niet de meest effectieve manier. Waarom niet? Omdat plannen je tijd bespaart. Door een paar minuten te plannen voorkom je overbodig werk en zorg je ervoor dat je op koers blijft richting je doelen.

Hoe kun je hier beter in worden? Begin met het maken van een weekplanning en dagplanningen. En leer om strategischer te denken. Vraag jezelf af:

 • Welke zaken zijn het meest belangrijk en moeten dus als eerst af?
 • Welke dingen maken – als ze zijn afgerond – het bereiken van andere taken eenvoudiger? Welke taak is de eerste dominosteen?
 • Welke dingen zijn ‘leuk’ om te doen maar niet echt nodig? Kan ik ze schrappen?

Denk na, en ga dan pas werken. Niet alleen werk je dan rustiger, je werkt ook een stuk effectiever en efficiënter.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Doe niet teveel door elkaar

Werken gaat beter als je je ontspannen en blij voelt. Wanneer je veel dingen door elkaar probeert te doen raak je eerder gestrest en overweldigd. Hierdoor word je minder effectief, heb je meer pauzes nodig en voel je je minder blij.

Pas mindfulness toe op je werkleven. Doe één taak met volledige aandacht en schakel daarna over naar de volgende taak.

 • Nu dit mailtje beantwoorden.
 • Dan bekijken wat je met die formulieren moet doen.
 • Dan je voicemail afluisteren en terugbellen.
 • Dan reageren op je berichtje.
 • Dan een kwartier schrijven in dat rapport.

En niet al die dingen tegelijk en door elkaar. Eén voor één, één voor één. Met aandacht, kalmte en vastberadenheid. Zo houd je je brein rustig, werk je effectiever en voel je je minder afgemat aan het einde van je werkdag.

3. Werk als je werkt

De meeste mensen werken over hun hele werkdag maar een paar uurtjes écht effectief. De rest gaat op aan kletsen, vergaderen, afleidingen, uitstelgedrag, koffie drinken en rondlopen met stapels papier – want dat ziet er succesvol uit.

Je kunt het ook anders aanpakken, door steeds korte ‘sprints’ in te stellen voor jezelf. Dit doe ik bijvoorbeeld nu ik dit artikel schrijf. Ik heb een timer gezet, en blijf schrijven totdat de timer af gaat. In de tussentijd laat ik me nergens door afleiden.

Op deze manier schrijf ik dit artikel sneller, kost het me minder moeite en kan ik veel meer bereiken op een dag. Probeer het maar eens:

 • Selecteer een belangrijke taak waar je nu aan wilt werken.
 • Zet een timer voor bijvoorbeeld 25 minuten.
 • Werk totdat de timer af gaat zonder afleidingen. Doe je best om de taak binnen die tijd af te ronden.
 • Als de timer af gaat neem je 5 minuten pauze, daarna start je weer een nieuwe timer.

Geen gefrutsel, geen uitstelgedrag, geen afleidingen. Maar focus en resultaat. Op deze manier kun je doen wat er moet gebeuren om meer succes in je leven te halen, en kost het – gevoelsmatig – ook nog eens veel minder moeite.

4. Ontspan als je ontspant

Ja – veel succesvolle mensen zijn altijd gespannen, altijd bezig, altijd gefocust. Dat ziet er heel succesvol uit natuurlijk, maar erg effectief is het niet. Waarom niet? Omdat je dit niet voor altijd volhoudt. Het is niet duurzaam.

Druk zijn ziet er heel succesvol uit

Je hoeft niet te wachten tot je in een burnout zit voordat je ontspanning serieus neemt. Neem het nu serieus. Succesvol zijn en blijven kan alleen als je voortdurend blijft werken richting je doelen. Dat kan niet als je jezelf opbrandt. Dan kom je nu vooruit, en zit je daarna een paar maanden op de bank.

Houd het liever leuk voor jezelf, en neem preventief tijd om bij te komen. Bescherm je vrije tijd en zorg dat je werk er niet onnodig doorheen loopt. Ze wachten maar even.

Dit is je enige, unieke, wonderlijke leven. En er is meer in het leven dan werk. Ontspan regelmatig. Dan ben je des te effectiever als je weer aan het werk gaat.

5. Gebruik succes als een middel, niet als doel

Succesvol zijn is geen doel op zichzelf, het is een middel tot een doel. En het is aan jou om te bepalen wat je precies probeert te bereiken.

Bijvoorbeeld: ik werk aan succes met soChicken omdat ik in vrijheid wil kunnen genieten van mijn leven terwijl ik ondertussen mensen help hun leven leuker te maken.

Het succes is niet het doel. Het doel is vrijheid en mensen helpen. Dat is belangrijk, want succes is op zichzelf namelijk een eindeloze ladder. En als je wilt kun je eindeloos blijven klimmen.

Want wanneer ben ik dan klaar? Moet alles persé groeien en uitbreiden? Moet alles altijd maar succesvoller worden?

Het is maar de vraag. Succes brengt een heleboel fijne dingen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het is aan jou om te bepalen wat genoeg succes is, zodat je kunt doen wat je voor ogen had.

Want het is toch ironisch als je miljonair wilde worden om de wereld rond te kunnen reizen, om tot de conclusie te komen dat je als miljonair en succesvol ondernemer geen tijd meer hebt om te reizen. Dan kun je misschien beter iets minder succesvol zijn, zodat je gewoon een paar weken weg kan zonder problemen.

Dus wat probeer je te bereiken? Wat is je doel met dit alles? Waarom streef je succes na? En wanneer is het ‘klaar’, wanneer is het genoeg?

Dit zijn goede vragen om mee te nemen in je planning. Je hoeft niet elke kans te grijpen als je weet waar je wilt zijn.

Ontwikkel discipline en verminder uitstelgedrag

Wil je meer succes in je leven? Dan is het slim om je discipline te ontwikkelen en je uitstelgedrag te verminderen. In mijn populaire online cursus laat ik je zien hoe je dit doet in eenvoudige, praktische en kleine stappen.

Ontdek hoe je je doelen bereikt met minder moeite, en hoe je je wilskracht en discipline steeds verder kunt ontwikkelen zodat je je dromen stap voor stap kunt waarmaken.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test