Zingeving is belangrijk
Het liefst ga je elke dag lachend aan het werk – op een fijne plek met leuke mensen, waar je werkzaamheden uitvoert die passen bij je talenten en die bijdragen aan een groter doel.
Helaas is dit niet altijd het geval. Bijvoorbeeld als je moet aanschuiven bij de zoveelste slaapverwekkende vergadering of producten verkoopt waarvan je zelf het nut niet inziet.
Een gebrek aan zingeving in je werk kan leiden tot conflicten met klanten of je leidinggevende. Voelt je werk dag-in-dag-uit zinloos? Dan kun je je daar zelfs depressief door gaan voelen.
Zingeving is dus ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je met plezier je werk doet en dat je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan een groter geheel. Dit wordt bevestigd door de mensen waarmee je werkt. Kortom, je voelt je nuttig en gewaardeerd.
Je talenten benutten
Zingeving heeft onder andere te maken met doen waar je goed in bent en waar je plezier uithaalt. Je maakt dan gebruik van je natuurlijke talenten, motivatie en ontwikkelmogelijkheden.
Voorbeelden van talenten zijn:
- Een groot inlevingsvermogen hebben.
- Goed kunnen organiseren.
- Analytisch denken.
- Kennis overdragen of anderen iets leren.
- Ondernemen en risico’s durven nemen.
- Praktisch creatief zijn (dingen maken of bouwen).
- Mentaal creatief zijn (creatieve oplossingen en ideeën bedenken).
- Strategisch inzicht hebben.
- Goed kunnen samenwerken.
- Doelgericht en competitief zijn.
Deze talenten komen vaak naar voren in je kindertijd. Zo vond ik het als kind al leuk om verhalen te verzinnen en te schrijven. Misschien vermaakte jij je met het bouwen van hutten of speelde je vooral verstoppertje met andere kinderen.
Als je werk doet dat past bij je talenten en de dingen die je graag doet, dan gaat het je goed en makkelijk af. Misschien ben je zelfs wel expert op een bepaald gebied.
Het kan ook zijn dat je ergens goed in bent, maar dat het niet aansluit bij wie je werkelijk bent en wat je leuk vindt. Dit is een valkuil. Je bent bijvoorbeeld goed in kennis overdragen, maar van lesgeven word je niet gelukkig. Dat betekent dat je op zoek moet naar een andere manier om dit talent te benutten.
Een zinvolle bijdrage leveren
Oké, je doet werk waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. En toch ervaar je een gevoel van zinloosheid. De kans is dan groot dat je er geen voldoening uithaalt.
Je hebt niet het idee dat je met jouw talenten, tijd en energie echt iets bijdraagt aan de maatschappij of de wereld. Je wilt dat jij en je werk ertoe doen.
Als je als monteur de hele dag klanten blij maakt, dan geeft dat veel voldoening. Maar als je kiest voor een baan bij de overheid – omdat je het verschil wilt maken – en al je ideeën worden afgeschoten, dan voelt dat behoorlijk zinloos.
Werk dat zinvol voelt, geeft energie. Het omgekeerde is ook waar: werk dat zinloos voelt, kost energie. Ondanks het feit dat je er misschien wel goed in bent en de taken op zichzelf niet vervelend zijn.
Het is goed om hierbij te onthouden dat zinvol werk soms ook een kwestie van perspectief is.
De hele dag boodschappen scannen aan de kassa kan zinloos voelen – maar wat nu als jij het lichtpuntje bent in iemands dag? Met een vriendelijk woord, een lach en oprechte aandacht ben je opeens zoveel meer dan caissière.
De vitaliteit en het welzijn van je teamleden versterken?
We geloven sterk in de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Dit komt allemaal samen in het Broednest van soChicken. Met als resultaat? Een boost in werkplezier, een vermindering van stress en een golf van positiviteit binnen je werk.
7 tips voor meer zingeving in je werk
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen voor meer zingeving in je werk. Hieronder vind je 7 praktische tips:
- Ken je talenten. Weet jij waar je goed in bent en wat bij je past? Onderzoek dan of je meer werkzaamheden of projecten kunt doen die hierbij aansluiten. Of volg een opleiding, zodat je jouw talenten verder kunt ontwikkelen.
- Begrijp wat jouw waarden zijn. Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar krijg je energie van? Wat raakt je? Wat inspireert je? Waar zet jij je graag voor in? Als je met pensioen bent, hoe wil je dan terugkijken op je werkende leven? Maak van deze waarden een rode draad in je loopbaan.
- Kijk of je taken kunt automatiseren of uitbesteden. Als ondernemer kan de financiële administratie bijvoorbeeld een vervelende taak zijn waar je weinig voldoening uithaalt. Door dit uit te besteden, kun jij je richten op wat voor jou echt belangrijk en zinvol is.
- Vraag om duidelijkheid over de visie en doelstellingen van de organisatie als je in loondienst werkt. Waarom doen jullie wat jullie doen? Wat zijn de drijfveren? Waar werken jullie naartoe? Neem geen genoegen met algemeenheden of vage management-taal, maar vraag door. Hoe draagt jouw werk bij aan wat de organisatie wil bereiken?
- Zoek de verbinding op met collega’s of gelijkgestemden. Je verbonden voelen met anderen en samen werken aan een gemeenschappelijk doel, zorgt automatisch voor meer zingeving.
- Vind jouw fans. Voel je je niet gewaardeerd in je werk? Dan heb je jouw fans nog niet gevonden. Dit zijn de mensen die jouw talenten zien en waarderen. Voor hen maak jij echt een verschil. Om die fans te vinden, moet je je blik verruimen. Jouw echte fans werken misschien op een hele andere afdeling of in een totaal andere branche.
Werk aan je eigen toekomstplan. Als je huidige werk onderdeel uitmaakt van een groter plan, dan kun je daar zingeving uithalen. Een saaie of stomme baan kan dan een middel zijn om geld te verdienen voor een waardevolle studie – of voor een jaar rondreizen en vrijwilligerswerk doen.
Vergroot je werkplezier
We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.
In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.
We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.