Zie je veel grote prestaties als vanzelfsprekend?

In het leven verval je automatisch van de ene in de andere situatie. Je bereikt dingen, doet dingen fout en leert er weer van. Je komt steeds stapje voor stapje vooruit tot het punt waar je nu bent. Kan het zijn dat je bepaalde prestaties misschien als vanzelfsprekend ziet?

Het kan zijn dat je makkelijk door je opleiding bent gegleden waardoor je het niet zo bijzonder vindt dat je geslaagd bent. Of zie je eigenlijk niet hoe geweldig het is dat je een kind op de wereld hebt gezet of, nog beter, hebt opgevoed tot een geweldig persoon?

Geef je jezelf wel eens een schouderklopje over de promoties die je op je werk maakte de afgelopen jaren?

Leer trots te zijn op jezelf

Het is makkelijk om kritisch op jezelf te zijn en je eigen prestaties altijd te onderschatten. Probeer de dingen die je in je leven hebt bereikt eens te vergelijken met wat andere mensen voor elkaar hebben gekregen. Heb je reden om trots te zijn? Zijn er zaken die jij beter hebt gedaan dan anderen?

Maak voor jezelf eens een lijstje met alle prestaties waarop je trots kunt zijn. Het kan lastig zijn om een complete lijst te maken, maar maak in ieder geval een begin. Later kun je er nieuwe prestaties aan toevoegen als ze plotseling boven komen drijven in je geheugen.

Bekijk je lijst en voel je trots over je prestaties. Natuurlijk, niet alles is perfect verlopen en sommige dingen hadden misschien nog beter gekund, maar voel je toch trots.

Geef jezelf een schouderklopje over die depressie die je overwonnen hebt, dat prachtige product wat je hebt gelanceerd, die goede presentatie, je kinderen die je op de wereld hebt gezet, het huis wat je zelf hebt ingericht en ga zo maar door.

Koester je zelfvertrouwen

Door voor jezelf duidelijk te maken wat je allemaal hebt bereikt kun je je zelvertrouwen een boost geven. Je krijgt te zien waar jij allemaal toe in staat bent en wat jij dus kunt.

Door zo’n overzicht voor jezelf te maken kun je tegen jezelf zeggen: “Ja, ik mag eigenlijk best trots zijn op wat ik allemaal heb bereikt!”.

Vier je toekomst

Wil je nu al bezig zijn met de komende 10 tot 20 jaar? Ga dan eens op zoek naar de dromen die je nog wilt verwezenlijken en breng ze in kaart voor jezelf. Je kunt een doel namelijk pas bereiken als je het doel hebt gesteld.

Met de oefeningen in dit artikel kun je snel een beeld van je droomleven schetsen. Dit geeft je handvatten voor je toekomst!