Waarom zou je dit willen doen?

Om één belangrijke reden: weten wat je wilt geeft richting aan je leven. Een beeld van jouw ideale leven over tien jaar geeft je houvast. Het blijft in je achterhoofd altijd spelen, en daardoor maak je automatisch keuzes die richting dat doel leiden. Als je erachter komt dat je over tien jaar het liefst zou werken als zelfstandig ondernemer, is het dus logisch dat je de komende jaren stappen gaat ondernemen om dit waar te maken.

Als je weet wat je wilt bereik je het veel sneller dan wanneer je een beetje rondzwemt in de zee van mogelijkheden (zie ook: 5 tips voor als je niet weet wat je wilt met je leven).

En hoewel het heel moeilijk lijkt om erachter te komen wat je wilt, biedt deze oefening je een handig handvat om mee aan de slag te gaan.

Mindmap je ideale leven, op alle fronten!

We hebben al vaker geschreven over de kracht van mindmappen. Wanneer je mindmapt geef je je hersenen de ruimte om te werken zoals zij dat gewend zijn: chaotisch en relationeel. Je geeft jezelf de ruimte om eerst lekker alle ideeen en gevoelens op papier te zetten om er later wat mee te doen.

Door te mindmappen over je toekomstige leven dwing je jezelf om je ideale leven vorm te geven. En dat is leuk, want er zijn geen goede of foute antwoorden! Zou jij het liefst in een fantastische penthouse wonen of juist in een hutje op de hei? En wat zou je voor werk willen doen? Hoeveel kinderen heb je? Wat voor partner?

Het enige wat je hoeft te doen is opschrijven wat jij op dit moment het leukste resultaat zou vinden. Waarvan ga je automatisch glimlachen?

Aan de slag met een groot vel papier

Pak een blanco vel papier en leg dit horizontaal voor je neer. Schrijf in het midden van het vel zoiets als ‘mijn leven over 10 jaar’. Vanaf hier kun je gewoon lijntjes trekken en het midden omringen met alles wat je over tien jaar zou willen hebben, kunnen, zijn en doen.

Het kan lekker werken om uit te gaan van verschillende levensgebieden of levensrollen. Hier enkele voorbeelden:

 • Carrière: Wat voor werk wil je over 10 jaar doen? Hoe ziet dit eruit?
 • Lichaam: Hoeveel weeg je? Ben je gezond?
 • Vrienden: Wat wens je hier? Stabiele, diepgaande vriendschappen? Veel vrienden?
 • Liefdesleven: Een lieve vriend/vriendin? Net zo gelukkig samen blijven als jullie nu zijn? Jullie relatie ontwikkelen?
 • Uiterlijk: Welke uitstraling wil je hebben?
 • Woning: Waar wil je wonen? Hoe ziet het eruit? Wat voor huis?
 • Persoonlijk: Wat wil je leren? In welke gebieden wil je groeien? Wil je meer rust, mediteren?
 • Kinderen: Wil je kinderen? Hoeveel? Wat wil je ze meegeven?
 • Etc.

Je hebt een levensgids voor jezelf gemaakt

Het is grappig, veel dingen die je voor jezelf hebt opgeschreven zijn misschien al binnen enkele maanden te bereiken. Een gezond gewicht bereiken hoeft geen tien jaar te duren. Een nieuwe uitstraling aannemen ook niet. Je hebt voor jezelf een kleine ‘levensgids’ gecreeert. Maar onthoud dit:

Zelfs als je niet zeker weet of dit is wat je echt wilt is het nuttig! Als je gevoel je zegt dat dit wel iets zou zijn wat jij mogelijk zou willen, dan is het in ieder geval in lijn met wat jij wilt. Gaandeweg zal je beeld van je ideale leven veranderen, en dat is goed. Je hebt nu in ieder geval een soort ‘conceptversie’ waarmee je aan de slag kunt.

Een stappenplan voor jezelf maken

Nu je voor jezelf hebt opgeschreven wat je zou willen bereiken is het heel eenvoudig om er wat stappen aan toe te voegen. Want hoe kan je deze dingen bereiken? Zet onder ieder punt een aantal stappen die je kunt ondernemen om het te bereiken. Wat voorbeelden:

 • Je wilt het liefst wonen in een mooi penthouse in de grote stad, kosten? 1,5 miljoen. Ja, erg veel geld. Maar je gaat gewoon even op zoek naar de maandlasten van zo’n hypotheek. 10.000 euro? Dan weet je meteen wat je moet verdienen om daar te kunnen wonen. Hoe zou je dit kunnen verdienen per maand? Bijvoorbeeld door je bedrijf uit te breiden, een bedrijf te starten of door verder te leren en carriere te maken.
 • Je wilt je vriendschappen ontwikkelen zodat je meer rustige, diepe relaties opbouwt waar je echt wat aan hebt. Wat doe je om dit te bereiken? Investeren in de vriendschappen met tijd, aandacht, eerlijkheid, liefde en betrouwbaarheid.
 • Je wilt je vrijer en rustiger voelen. Je kunt regelmatig gaan mediteren, of een goed productiviteitssysteem aanleren. Je kunt ook cursussen volgen die je hierbij helpen. Misschien moet je assertiever worden?
 • Je wilt een gezond lichaam dat in balans is. Je kunt dus starten met nieuwe gezonde eetgewoonten aanleren, meer bewegen en van je lichaam leren houden door het te accepteren en respecteren.
 • etc.

Geen keiharde waarheden – wel een kompas voor je toekomst

Zoals je ziet kunnen er best wat leuke praktische stappen uit je brainstorm ontstaan. Je formuleert op een eenvoudige manier je grootste levenswensen en vervolgens kun je concrete stappen bedenken die je helpen die doelen te bereiken. Sommige doelen heb je misschien al na een jaar bereikt, anderen pas na 7 jaar, en weer andere doelen zul je nooit bereiken.

Dat is ook niet erg. Weet dat deze mindmap fungeert als een soort kompas. Je weet nu in welke ‘richting’ je moet leven om je wensen uit te laten komen. En dat is waardevolle kennis die je enorm kan helpen.

Meer lezen? Hoe maak je je dromen waar?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test