Artikel opslaan

Perfectionisme is een loodzwaar schild

Ja – en je sjouwt het overal mee naartoe. Het geeft je het gevoel dat je veilig bent voor kritiek. Dat niemand je kan veroordelen. Maar tegelijkertijd belemmert het je levensgeluk.

 • Perfectionisme maakt het lastiger om je dromen waar te maken.
 • Het maakt het moeilijk om je doelen te bereiken.
 • Perfectionisme werkt uitstelgedrag in de hand.
 • Je hebt het gevoel dat je nooit helemaal jezelf kunt zijn.

Niet fijn, niet leuk. En niet effectief. Dus daarom – een video. Met tips om perfectionisme te verminderen en je leven een stúk makkelijker te maken.

Kijk je gezellig mee? :)

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

5 tips voor minder perfectionisme

Bekijk hieronder mijn video over perfectionisme. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over perfectionisme op YouTube.

Je mag kwetsbaar zijn

Of ik zou zeggen, je moet kwetsbaar zijn. Wel als je dicht bij jezelf wilt blijven. Als je écht wilt verbinden met de mensen om je heen. Als je je dromen wilt realiseren. Als je wilt leven met minder stress, angst en onzekerheid.

Want dat is de reden dat je perfectionisme ervaart. Omdat je gelooft dat je niet goed genoeg bent. Omdat je denkt dat je eindelijk die goedkeuring, erkenning en liefde zult krijgen waar je zo naar snakt.

Zolang je maar geen fouten maakt. Zolang je alles maar perfect doet. Zolang je perfect bent.

Maar zo werkt de wereld niet. Je hebt niet alles in de hand. En zelfs al zou je dat hebben – dan nog gaan mensen niet ineens extra van je houden.

Mensen houden van echte mensen. Niet van perfecte robots. Kwetsbaarheid maakt ruimte voor authenticiteit en een échte connectie.

Dus laat je schild zakken. Je mag zijn wie je bent. Je mag imperfect zijn. Je mag fouten maken, twijfelen en laten zien wie er echt schuilt achter dat zware schild. Wie nu echt die prachtige persoon is die zich al die tijd heeft verstopt achter die muur.

Waarom ik nooit video’s maakte

Jarenlang wilde ik video’s maken voor soChicken. En jarenlang deed ik niets. Waarom niet? Vanwege perfectionisme.

Video laat zich veel moeilijker polijsten dan tekst. Als ik schrijf, dan weet ik precies wat ik in de wereld zet. Maar in een video moet ik mijn imperfecte zelf laten zien.

Een zelf die:

 • Vaak niet goed uit zijn woorden komt
 • Soms dingen zegt die nergens op slaan
 • Die slist
 • Die te Rotterdams praat
 • Die het soms onwijs moeilijk vindt
 • Die niet zo knap/leuk/geweldig is als ik graag zou willen

Pfff. Dus deed ik niets. Ja, ik had een paar filmpjes gemaakt. Maar het voelde zo moeilijk, zo stroperig. Omdat ik bang was – bang om kwetsbaar te zijn voor een grote groep bezoekers.

En toen kwam India – leerde ik meer van mezelf houden. En daarna besloot ik mezelf te pushen. En ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb, want ik beleef er dolle pret aan.

En ja – de kritiek komt binnen. Ik stel me kwetsbaarder op, dus mensen gaan hun kritiek uiten.

 • Dat ik verward overkom
 • Dat ik te snel praat
 • Dat ik onzin uitkraam
 • Dat ik homo ben (duh)
 • Dat Snuffel te dik is
 • Dat ik naar de logopedist moet (serieus!)

Maar weet je wat? Het hoort erbij. Als je jezelf naar buiten duwt dan gaan mensen hun mening uiten. En dat is prima. Want tegelijkertijd krijg ik een overweldigende hoeveelheid liefde van jullie.

Aanmoediging, complimenten en geweldige verhalen van bezoekers die écht iets hebben aan mijn video’s. En dat geeft me zoveel voldoening, dat die paar kritische meningen me niet zoveel doen. En soms helpen ze me zelfs vooruit komen en beter te worden.

En ik ben er nog niet, maar ik ga vooruit. Steeds een beetje beter. Ik kan steeds meer mezelf zijn. En het voelt heerlijk bevrijdend.

Dus – durf imperfect te zijn

Ja. Dat is moeilijk, dat weet ik. Maar het is de weg vooruit. De weg richting authenticiteit. Richting effectiviteit. Richting betere relaties – met anderen én met jezelf.

Wil je aan de slag met perfectionisme? Begin dan eens bij de onderstaande boeken. Brené Brown heeft geweldige ontwapenende boeken geschreven over deze onderwerpen, en ik weet zeker dat het je vooruit zal helpen als je ermee worstelt.

En als je toe bent aan meer zelfliefde – daar heb ik deze populaire online cursus voor ontwikkeld. :)

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test