Artikel opslaan

Vervelende dingen zijn niet alleen maar vervelend

Echt. Vervelende dingen hebben ook mooie kanten. Ze helpen je vaak het beste uit jezelf te halen. De meeste mensen die door een burn-out gaan komen er sterker, wijzer, kalmer en gelukkiger uit. Een dierbare verliezen helpt veel mensen de prioriteiten op een rijtje te zetten, en meer te genieten van ieder moment.

Een gebeurtenis heeft van zichzelf geen betekenis. Het is simpelweg een gebeurtenis, totdat jij het bestempelt als iets wenselijks of iets onwenselijks. Als je nu alleen de negatieve kanten kunt zien, dan kan het fijn zijn om aandacht te schenken aan het volledige plaatje. Want wat zou er gebeuren als je iets ‘goeds’ zou proberen te halen uit deze moeilijke situate?

Ga je op dit moment door een moeilijke periode? Beantwoord dan voor jezelf eens de onderstaande vier vragen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Wat zijn de positieve kanten?

Zoals gezegd: vervelende dingen zijn niet alleen maar vervelend. Een gebeurtenis heeft zoveel verschillende kanten, dat het onmogelijk is dat er alleen maar onwenselijke dingen gebeuren.

Soms zijn de positieve kanten makkelijk te vinden. Bijvoorbeeld wanneer je een tegenslag meemaakt die je sterker maakt. Soms is het moeilijk, bijvoorbeeld wanneer je een dierbare verliest. In zo’n geval kan het zijn dat het gezamenlijke rouwproces de familie sterker maakt en nieuwe banden doet versterken. Het kan ook zijn dat jij het leven vanaf nu meer op waarde schat.

Een andere onbelichte positieve kant is het feit dat elke tegenslag je voorbereidt op iets ergers. Misschien dat deze tegenslag je bewust maakt van bepaalde zaken, waardoor je een mogelijke grotere tegenslag in de toekomst kunt voorkomen.

Alles heeft meerdere kanten. Benoem ze eens voor jezelf.

2. Wat kun je leren van deze situatie?

De tegenslagen in je leven zeggen vaak iets over jou en de lessen die je nog moet leren om verder te groeien. Bijvoorbeeld wanneer je partner het uitmaakt omdat je te egocentrisch bent. Of wanneer je merkt dat je een belangrijke presentatie hebt verknald omdat je te lui bent geweest tijdens de voorbereidingen.

Tegenslagen zitten vol met wijsheid. Zoek eens uit welke lessen je zou kunnen kristaliseren uit deze moeilijke periode. Wat valt er te leren?

3. Hoe kun je deze situatie in de toekomst voorkomen?

Pak een vel papier en maak een klein actieplan. Zelfs al is deze moeilijke periode niet jouw schuld, welke stappen zou jij kunnen zetten om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen?

Soms zijn er weinig dingen die je kunt doen, zoals bij het verliezen van een dierbare. Wat je in dit geval wel kunt doen is jezelf voorbereiden. Lezen over omgaan verlies, je angst voor de dood verminderen, leren om intenser te genieten van het leven zolang het kan.

Soms zijn er ontzettend veel dingen die je kunt doen, zoals bij het voorbereiden van die presentatie. Eerder aan de slag gaan, grondiger research doen, vaker oefenen, feedback van je baas vragen etc.

Door te leren van de tegenslag kun je vergelijkbare tegenslagen in de toekomst voorkomen, of de impact ervan op je leven verkleinen.

4. Kun je de situatie accepteren en toelaten?

Schrijf eens op waarom je dankbaar mag zijn voor deze tegenslag. En durf deze periode in je leven te accepteren zoals hij is. Dat is soms ontzettend moeilijk, maar het is de enige logische reactie.

Je kunt niets meer veranderen aan het verleden. Je kunt je schuldig, boos, angstig of verdrietig voelen. Maar je kunt ook werken aan een gevoel van acceptatie en dankbaarheid, en van daaruit vooruit kijken.

Ja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet kunt proberen. Je zult niet direct de vrolijkste persoon op aarde zijn. Het zal je waarschijnlijk wel een beetje vooruit helpen. Elke dag iets meer.

Probeer de negatieve vibe los te laten. Tegenslagen zijn simpelweg gebeurtenissen die jij als onwenselijk bestempelt. Zoek eens uit wat er gebeurt als je dit stempel wat nuanceert. Het zal je helpen om je emotionele veerkracht te vergroten en met iets meer gemak door het leven te gaan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test