Vervelende dingen zijn niet alleen maar vervelend
Echt. Vervelende dingen hebben ook mooie kanten. Ze helpen je vaak het beste uit jezelf te halen. De meeste mensen die door een burn-out gaan komen er sterker, wijzer, kalmer en gelukkiger uit. Een dierbare verliezen helpt veel mensen de prioriteiten op een rijtje te zetten, en meer te genieten van ieder moment.
Een gebeurtenis heeft van zichzelf geen betekenis. Het is simpelweg een gebeurtenis, totdat jij het bestempelt als iets wenselijks of iets onwenselijks. Als je nu alleen de negatieve kanten kunt zien, dan kan het fijn zijn om aandacht te schenken aan het volledige plaatje. Want wat zou er gebeuren als je iets ‘goeds’ zou proberen te halen uit deze moeilijke situate?
Ga je op dit moment door een moeilijke periode? Beantwoord dan voor jezelf eens de onderstaande vier vragen.
1. Wat zijn de positieve kanten?
Zoals gezegd: vervelende dingen zijn niet alleen maar vervelend. Een gebeurtenis heeft zoveel verschillende kanten, dat het onmogelijk is dat er alleen maar onwenselijke dingen gebeuren.
Soms zijn de positieve kanten makkelijk te vinden. Bijvoorbeeld wanneer je een tegenslag meemaakt die je sterker maakt. Soms is het moeilijk, bijvoorbeeld wanneer je een dierbare verliest. In zo’n geval kan het zijn dat het gezamenlijke rouwproces de familie sterker maakt en nieuwe banden doet versterken. Het kan ook zijn dat jij het leven vanaf nu meer op waarde schat.
Een andere onbelichte positieve kant is het feit dat elke tegenslag je voorbereidt op iets ergers. Misschien dat deze tegenslag je bewust maakt van bepaalde zaken, waardoor je een mogelijke grotere tegenslag in de toekomst kunt voorkomen.
Alles heeft meerdere kanten. Benoem ze eens voor jezelf.
2. Wat kun je leren van deze situatie?
De tegenslagen in je leven zeggen vaak iets over jou en de lessen die je nog moet leren om verder te groeien. Bijvoorbeeld wanneer je partner het uitmaakt omdat je te egocentrisch bent. Of wanneer je merkt dat je een belangrijke presentatie hebt verknald omdat je te lui bent geweest tijdens de voorbereidingen.
Tegenslagen zitten vol met wijsheid. Zoek eens uit welke lessen je zou kunnen kristaliseren uit deze moeilijke periode. Wat valt er te leren?
3. Hoe kun je deze situatie in de toekomst voorkomen?
Pak een vel papier en maak een klein actieplan. Zelfs al is deze moeilijke periode niet jouw schuld, welke stappen zou jij kunnen zetten om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen?
Soms zijn er weinig dingen die je kunt doen, zoals bij het verliezen van een dierbare. Wat je in dit geval wel kunt doen is jezelf voorbereiden. Lezen over omgaan verlies, je angst voor de dood verminderen, leren om intenser te genieten van het leven zolang het kan.
Soms zijn er ontzettend veel dingen die je kunt doen, zoals bij het voorbereiden van die presentatie. Eerder aan de slag gaan, grondiger research doen, vaker oefenen, feedback van je baas vragen etc.
Door te leren van de tegenslag kun je vergelijkbare tegenslagen in de toekomst voorkomen, of de impact ervan op je leven verkleinen.
4. Kun je de situatie accepteren en toelaten?
Schrijf eens op waarom je dankbaar mag zijn voor deze tegenslag. En durf deze periode in je leven te accepteren zoals hij is. Dat is soms ontzettend moeilijk, maar het is de enige logische reactie.
Je kunt niets meer veranderen aan het verleden. Je kunt je schuldig, boos, angstig of verdrietig voelen. Maar je kunt ook werken aan een gevoel van acceptatie en dankbaarheid, en van daaruit vooruit kijken.
Ja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet kunt proberen. Je zult niet direct de vrolijkste persoon op aarde zijn. Het zal je waarschijnlijk wel een beetje vooruit helpen. Elke dag iets meer.
Probeer de negatieve vibe los te laten. Tegenslagen zijn simpelweg gebeurtenissen die jij als onwenselijk bestempelt. Zoek eens uit wat er gebeurt als je dit stempel wat nuanceert. Het zal je helpen om je emotionele veerkracht te vergroten en met iets meer gemak door het leven te gaan.
Reacties
Heel mooi stuk Jelle. Ik kan er nog een tip aan toevoegen. Soms hebben mensen er last van dat vervelende dingen zich herhalen. Dan gaat het niet om het verlies van een dierbare, maar bijv. om gekwetst worden door andere mensen, in steeds vergelijkbare situaties. De meeste mensen zijn dan geneigd om de schuld buiten zichzelf te leggen, bij de mensen die hen kwetsen. Je wordt een stuk gelukker als je in staat bent om in dat soort situaties naar jezelf te kijken. Als iemand anders in een vergelijkbare situatie niet wordt gekwetst, zegt het misschien meer van jezelf dan van degene die jou kwetst. Wát maakt nou dat juist ík hierdoor zo gekwetst wordt? En het mooie is: als je het antwoord op die vraag weet te vinden en ermee aan het werkt gaat, dan zul je merken dat die situaties steeds minder zullen voorkomen en uiteindelijk zelfs verdwijnen.
Goede tips. En Jelle, Anna en Nadjma, volgens mij sta je iedere keer voor de keuze: ben ik slachtoffer óf grijp ik de situatie aan!
Zeker een mooi stuk, het is zeker zo dat er in elke ervaring een les zit. Voor iemand die een traumatische ervaring verwerkt is het nog niet zo gemakkelijk om de positieve zijde te zien. Ik heb dan het gevoel dat ze zich niet begrepen voelt als ik haar probeer te bemoedigen. Ik krijg het idee dat ze juist medelijden wilt in plaats van bemoediging. Soms duurt het wel een tijdje voordat zo iemand het goede ziet in de situatie. En toch, als ze bereid is het te zien, zal het wel helpen het beter te accepteren.
Beste Nadjma,
er zijn inderdaad mensen die zich in de slachtofferrol blijven wentelen. Zij willen enkel medelijden en willen blijkbaar niet vooruit. Bij sommigen duurt het heel lang vooraleer ze het goede gaan inzien. Maar ze moeten ervoor openstaan … en zelf willen.
Het is zoals Pieterm schrijft: ze staan voor een keuze. En hopelijk nemen ze toch de goede keuze.
Ik ben blij dat er de laatste tijd meer en meer zijn die wel degelijk de uitdaging aannemen en en er iets aan willen doen.
Alles gebeurt met een reden, en zodra de echte betekenis van de gebeurtenissen in je leven ontdekt verandert alles. Tot dan gaat niets goed voelen … daarom … pluis uit waarom dit gebeurt. En laat die slachtofferrol vallen.
Trouwens, heel mooie tekst van Jelle en ook de aanvulling van Anna!
Mooi, dankjewel.
Doet me ook denken aan het volgende TED-filmpje:
http://www.ted.com/talks/stacey_kramer_the_best_gift_i_ever_survived.html
Ken je die?
En het volgende gedicht:
http://www.pinterest.com/pin/362047257513924687/
Fijne dag!