“Happiness can exist only in acceptance.”
George Orwell
Het leven is niet altijd dolle pret
Nee – dat kan gewoon niet. En eerlijk gezegd is dat ook niet mijn doel. Weet je – ik doe wat ik kan om de kans op toekomstige ellende te verkleinen, en meer kan ik niet doen.
Door gezond te leven verklein ik de kans op allerlei gezondheidsklachten, maar het is niet uitgesloten dat ik toch klachten krijg. Door op mijn uitgaven te letten en geld te sparen verklein ik de kans op financiële problemen, maar toch blijft er een kans op problemen.
En door aan mezelf te werken kan ik mijn mentale veerkracht vergroten, waardoor ik steeds grotere tegenslagen steeds makkelijker kan verwerken. Maar er zijn nog altijd dingen waar ik totaal niet op voorbereid zou zijn.
Punt is – voorkomen is beter dan genezen. En er zijn een hoop dingen die je kunt doen om tegenslagen te voorkomen. Dat is voornamelijk waar mijn energie en aandacht naartoe gaat, en het is de reden dat mijn leven aan de buitenkant zo leuk en eenvoudig lijkt.
Maar zoals gezegd, je kunt niet alles voorkomen. Ellende gebeurt, hoe dan ook. Dit is hoe ik er meestal mee omga.
1. Accepteren dat de realiteit is veranderd
Het ene moment is alles goed, het volgende moment staat je leven op zijn kop. Dat is hoe het soms kan lopen. Hoe sneller het me lukt om de nieuwe realiteit te accepteren, des te makkelijker alles wordt. En dit lukt me steeds sneller.
Als er iets ‘onwenselijks’ gebeurt in mijn leven, houd ik me niet meer bezig met alle andere scenario’s. Ik laat me niet meeslepen met gedachten als: ”het had anders moeten lopen, dit had niet mogen gebeuren, ik wil dit niet etc.”
Nee. Ik zie de nieuwe realiteit en accepteer deze meestal vrij snel. Dat is fijn, want het neemt direct een heleboel drama weg. Want ik kan eindeloos bakkeleien over hoe het eigenlijk anders had moeten zijn – maar het is niet anders. Dus blijkbaar moest het niet anders zijn, maar moest het precies zo zijn. Anders was het wel anders geweest.
Ik leef in ieder moment in slechts één versie van de realiteit. En die versie is zoals hij is. Of ik me daar nu tegen verzet of het accepteer. Verzetten voelt eenvoudiger, maar leidt uiteindelijk vooral tot frustratie en stress. Acceptatie vergt wat oefening, maar levert uiteindelijk vooral rust en duidelijkheid op.
Dus dat is wat er eerst gebeurt: ik accepteer de nieuwe realiteit en zie deze als het nieuwe uitgangspunt. Dat wil overigens niet zeggen dat ik hier niets bij voel. Soms moet ik ook het ‘verlies’ van de oude realiteit verwerken. Ook als je de nieuwe situatie kunt accepteren kun je tranen ervaren.
2. Wat is nu het meest belangrijk?
Als ik word geconfronteerd met een onverwachte tegenslag, doe ik mijn best om (nadat ik de situatie geaccepteerd heb) te bepalen wat nu het meest belangrijk is. Prioriteiten kunnen wijzigen in een ogenblik.
Het ene moment denk ik dat het onwijs belangrijk is om mijn werktaken af te ronden, het volgende moment zie ik dat het belangrijker is om naar het ziekenhuis te rijden.
Door me steeds af te vragen ”wat is nu belangrijk, wat is essentieel?” maak ik het leven eenvoudiger voor mezelf. Want soms lopen er allerlei zaken door elkaar, maar ik heb maar twee handen en ben erg slecht in multi-tasken. Dus er moeten keuzes worden gemaakt.
Er is altijd maar één ding het meest belangrijk. Dus ik probeer dat te vinden, en daar mijn aandacht op te vestigen.
Toen Jake een paar jaar geleden in het ziekenhuis belandde op de dag van mijn boekpresentatie was dit heel duidelijk. Eerst was het vooral belangrijk om Jake op de juiste plek te krijgen, toen om duidelijkheid te krijgen en hem onder behandeling te krijgen. Toen dat allemaal geregeld was moest ik kiezen wat ik ging doen met de presentatie én moesten er spullen geregeld worden.
Die duidelijkheid zorgde ervoor dat ik dingen één voor één kan oppakken, zodat ik snel vooruit kan werken om de situatie te stabiliseren.
3. Wat is de volgende kleine stap?
Er is altijd iets wat je kunt doen om een situatie minder ellendig te maken. Al is het maar een paar keer diep ademhalen. Maar vaak zijn er ook een hoop praktische zaken te regelen, en soms kan het overweldigend zijn.
Daarom pas ik graag de Broednestmethode toe in zulke situaties. Ik vraag mezelf af: wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om de situatie beter te maken?
Dit blijf ik doen, tot de situatie weer stabiel is.
Stel dat je arbeidscontract onverwachts niet verlengd wordt. Je vindt het moeilijk, maar je accepteert de situatie. Je weet wat nu het meest belangrijk is (solliciteren). Wat is nu een kleine stap die je kunt zetten?
- Je financiële situatie onderzoeken en uitkeringen aanvragen.
- Onderzoeken hoeveel tijd je hebt met je uitkering en spaarbuffer.
- Je CV opzoeken en bijwerken.
- Een profiel aanmaken op een vacature site.
- Je netwerk inventariseren.
- etc.
De situatie stabiliseren vereist een heleboel kleine stappen. En je kunt nu de eerste stap zetten om de situatie beter te maken.
Door steeds te denken in kleine stappen zorg ik ervoor dat ik niet overweldigd raak en moeiteloos in beweging blijf. Hierdoor lukt het me vaak om de situatie vrij snel weer in rustige wateren te krijgen.
Dat wil niet zeggen dat de tegenslag geen negatieve impact heeft of dat alles weer bij het oude is. Het wil wel zeggen dat ik weer grip heb op deze nieuwe situatie, en stappen zet om de boel te brengen naar een plek die me blij maakt.
Til jezelf uit een moeilijke periode
Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.
In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.
We gaan het samen beter maken
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.
Reacties
Dankjewel Jelle ✨❤️
Dit komt echt goed uit, op het juiste moment.
Dankje, dankje, dankje, dankje! Fijne dag! 💛
Wat een fijn artikel, precies op het juiste moment. Vorige week een “onwenselijke” uitslag gehad van de huisarts waardoor m’n leven even op z’n kop stond. Aangezien ik me er bewust van ben dat “ertegen vechten” geen zin heeft, probeer ik het te accepteren, precies zoals het is. En dat gaat me (met de nodige huilbuien en hulp zoals dit artikel) best goed af. Bedankt Jelle!
Prima artikel en komt voor mij op het juiste moment na verlies van baan en mijn leven weer vorm te geven. Enorm bedankt Jelle en groeten van mij uit Thailand
Ik vindt je echt een lievert ik vindt dat ik veel op doe met jou tips 👍🐣
Chaos in mijn hoofd. Veel activiteiten. Vind veel dingen leuk. Toevallig kom ik dit artikel tegen. Oké rustig ademhalen en kleine stapjes maken in het nu. Dank je Jelle.
Hallo Jelle, ik vind het knap op jouw leeftijd dat je zoveel kennis en kracht heb om het goede in de mens naar boven te halen ,dank je daarvoor.
Hoe ga je om met tegenslagen is helder maar hoe ga je om met mensen die proberen je het leven zuur te maken? Die je van van alles en nog wat onterecht beschuldigen en haat gemeenheid en wrok naar je uitdragen omdat ze boos op je zijn door iets waar je niks aan kunt doen.
Daar heb ik o.a. dit artikel over geschreven Jannie. 😊
Dank je wel Jelle, het zijn misschien allemaal dingen die we weten, maar het voelt goed alles op een rijtje en beknopt nog eens te lezen. EHBO bij tegenslag.
Sinds een tijdje bezig met mediteren, mindfulness en jouw boeken. Een week geleden ging mijn wasmachine opeens stuk. Vroeger zou ik hierover geflipt hebben en gezanikt en gezeurd en het was een heel drama geweest. “ de machine is nog maar drie jaar oud-jeetje kunnen ze pas over een week repareren- pfff blijft die hele berg was liggen – wat gaat het kosten ?” NU. Dacht ik rustig “ even de factuur zoeken- even bellen- wat fijn dat ik kleren genoeg heb om een week verder te kunnen- mijn dochter die in de buurt woont heeft óók een wasmachine – als het moet heb ik geld genoeg om morgen een nieuwe te kopen “. Heerlijk … volgens mij werkt het !
Lieve Jelle, het helpt zoveel, deze manier van omgaan met tegenslag. Een jaar geleden kwam mijn leven (onnodig) op de kop te staan, en sindsdien moet ik leven met de helft van mijn meest dierbaren. Wat me opvalt is dat er nu een vreemde, heel tegenstrijdige balans bestaat van kunnen genieten van het leven, terwijl ik tegelijkertijd door het grootste rouwproces van mijn leven moet. Mijn emoties zijn rauw, intens nu ik niet vooral bezig ben met ‘maar het had zo anders moeten zijn’…
Dank je, Jelle, voor de invloed die je hebt. Zonder jouw wijze levenslessen was het afgelopen jaar heel anders verlopen.
Ik begon met Blei en ik wordt nog steeds blij van jou Jelle. Al vele jaren.
Mooi artikel weer. Tegenslagen, die horen bij het leven en zijn er regelmatig en ik kan er redelijk goed mee omgaan. Maar hoe ga je om als die tegenslagen komen door mensen je eigen kinderen zijn? Als ze geloven in complottheorieën en jou willen beïnvloeden, manipuleren en het een wig drijft tussen ons? Jelle, ik ben 74 en ben nog steeds Blei met jou.
Mooi artikel weer! Ik denk ook aan wat ik je een tijdje terug mailde: ‘Je verwachtingen moeten in lijn zijn met wat er op dat moment is..’
Hi Jelle,
Dankjewel wel weer voor deze. Jij schrijft echt zo fijn! Luchtig en diepgaand tegelijk met fijne humor en praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan. Da’s echt een super mooi talent wat je goed in weet te zetten!
Ik stuur je artikelen zeer regelmatig door naar vrienden/vriendinnen waar ik op dat moment aandoet denken.
Bij deze moest ik ook denken aan deze:
Erich Fried – Wat het is
Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet Man is aan het huilen
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
Ik wens je een fijne liefdevolle dag!
Hoi Jelle,
Ik lees vaak je artikelen met veel interesse.
In 2018 heb ik te maken gehad met een gerechtelijke misstand in een verdelingszaak bij de vrouwenkamer van het gerechtshof in Amsterdam. Iets vergelijkbaar met de toeslagenaffaire. Mijn bedrijf die ikzelf had opgericht en gefinancierd was mijn kindje. Hoewel mijn ex in gebreke is gesteld vonden de dames van het hof dat zij toch alles maar van mij moesten afpakken. Dat kon omdat ik was gehuwd in gemeenschap van goederen. Ik kreeg de executie waarde, dus zonder goodwill die er wel degelijk was. Aangezien deze uitspraak (achter gesloten deuren in familierecht) onbegrijpelijk was heb ik de zaak bij Hoge Raad aangebracht. De PG, met een wel heel bijzondere reputatie, heeft het even gauw gelezen en adviseerde de raad de zaak niet ontvankelijk te verklaren. Rechters beschermen elkaar regelmatig door uitspraken van lagere rechters na te volgen.
In 2019 heeft mijn ex het pand tegenover mijn huis verkocht aan een projectontwikkelaar en zit ik binnenkort tegen een appartementencomplex aan te kijken.
Ik ben hierdoor erg gefrustreerd geraakt en werd zelfs apathisch. Geen psycholoog kon me hierbij helpen. Ik moest er zelf mee leren dealen.
Wat je schrijft over tegenslagen is inderdaad juist. De beste manier is leren de situatie te accepteren en het beste ervan te maken. Relativeren is een hulpmiddel. Tel je zegeningen en omarm wat je nog hebt. Dat maakt je sterker.
Prachtig artikel Jelle.
Zelf heb ik vaak ook wel moeite met bepaalde tegenslagen.
Kan dan erg moeilijk de rust bewaren en heb moeite dan ook met relativeren, nuanceren etc.
Gelukkig begint er wel wat meer verbetering in te komen.