Tevreden boodschappen doen

Mijn tante, die lang geleden door een burn-out is gegaan, vertelde mij eens over haar simpele namiddag routine. Zodra ze thuis komt van haar werk loopt ze heel bewust naar de supermarkt. Zonder telefoon, zonder gezelschap.

Ze haalt haar boodschappen voor die avond, maakt een praatje met bekenden die ze tegenkomt, en loopt terug naar huis.

Ze legde uit hoe die simpele gewoonte haar helpt om de drukke dag achter zich te laten, en weer even terug in het moment te komen. Om simpelweg even tevreden te zijn.

Haasten omdat – tja – gewoon

Billy (mijn vriend) en ik werken allebei vanuit huis, koffiezaakjes en flexwerkplekken. Soms werken we samen vanuit de CoffeeCompany in Delft, het liefst in de ochtend.

Maar Snuffel (onze hond) moet er ’s ochtends ook uit. En als ik Snuffel ga uitlaten, springt Billy alvast op de fiets richting de CC. De ochtend is mijn favoriete werktijd, en als ik dan buiten loop met de hond terwijl ik weet dat Billy al lekker aan het werk is, merk ik dat ik me opgejaagd voel.

Dan krijg ik de neiging om geïrriteerd te raken als Snuffel niet snel genoeg d’r ding doet (echt waar). Dan zeg ik dingen als: ”Ga es poepen” (Voor Vlaamse lezers: sorry voor mijn taalgebruik). Dan merk ik dat ik snel wil lopen, zodat ik ook op de fiets kan springen en lekker kan ‘beginnen met mijn dag’.

Als ik deze gedachten tegenwoordig opmerk, dan herinner ik mezelf eraan dat mijn dag allang begonnen is. Dat dat kwartiertje lopen met de hond me misschien niet ‘dichter bij mijn doelen brengt’, maar dat ik het kan gebruiken om de dag goed te beginnen.

In het moment. Met een gevoel van tevredenheid.

Want wat maakt het uit of ik vijf minuten eerder of later begin met werken? En tegen welke prijs jaag ik mezelf en Snuffel op? Ik word er niet gelukkig van, en de hond al helemaal niet.

Bouw aan een kleine tevredenheidsgewoonte

Waar anderen het halen van hun dagelijkse boodschappen zien als een irritant en tijdrovend klusje, kiest mijn tante ervoor om het te gebruiken als een herstelmoment. Ze gebruikt het uitstapje om haar leven beter te maken.

En waar ik vroeger bijna rondrende met Snuffel vanwege een onuitgesproken en onnodig haastgevoel, kies ik er nu voor om het moment te gebruiken om me kalm, mindful, tevreden en dankbaar te voelen. Zélfs als het regent.

Ik gebruik de irritatie als een alarmbel. Zodra ik me geïrriteerd voel, herinner ik mezelf eraan dat ik me beter tevreden kan voelen.

Hoe zou jij zo’n tevredenheidsgewoonte kunnen instellen? Bijvoorbeeld terwijl je:

 • in de file staat;
 • staat te wachten op de trein, tram, metro, bus of veerpond;
 • de container buiten zet;
 • naar de winkels loopt;
 • staat te koken;
 • op een bankje in de speeltuin geniet van je spelende kinderen;
 • op het toilet zit (Geweldige plek voor dagelijkse bezinning, mits je je smartphone niet meebrengt.);
 • staat te douchen;
 • de tuin aanveegt;
 • je klaarmaakt om naar bed te gaan;
 • naar de yogaschool fietst;
 • etc.

Hoe vaker je je tevreden, kalm, mindful en dankbaar voelt, des te leuker en lichter je leven wordt. En des te dragelijker problemen, tegenslagen en stressbronnen worden.

Want weet je, ieder moment is waardevol. Ook de momenten waarin je vindt dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen.

Ontvang gratis tips om je leven leuker te maken!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛