Artikel opslaan

Dolle pret is de beste pret

Kijk – ik ben de eerste die begrijpt dat dit stom klinkt. Want het klínkt ook stom – dolle pret. Het klinkt stom, totdat je beseft dat dit de enige woorden zijn die kunnen omschrijven hoe goed je je voelt.

En als iets heerlijk voelt – wat kan het jou dan schelen dat de omschrijving stom klinkt? Hoe stommer het klinkt, des te leuker. Want dan valt er ten minste iets te lachen.

Lachen. Laten we het daar eens over hebben. Want dat doen veel mensen te weinig. En dat begrijp ik. Want er is een hoop ellende om je voorhoofd over in de kreukels te zetten.

Er worden dingen opgeblazen, er storten dingen in, er wordt geschoten en gestoken en geroofd en belazerd. Dingen gaan kapot, worden verwoest, levens worden genomen en de planeet. Pfff – de planeet.

Allemaal waar.

Maar weet je wat het is – als jij je rot voelt dan maak je de wereld nóg een stukje donkerder. Jouw frustratie, verdriet, onmacht, depressie en innerlijke duisternis maakt de wereld niet zonniger. Het maakt de boel niet vrolijker, blijer en gelukkiger.

En dat werkt niet.

Wil je net als ik dat de wereld beweegt richting blijdschap, vreugde, liefde, compassie en dolle pret? Dan staat je maar één ding te doen: maak je leven zo leuk als je kunt.

Niet op een egoïstische ‘het kan me niets schelen’ manier. Maar op een ‘laten we er het beste van maken omdat dat beter werkt’ manier.

Maak je hele leven zó leuk dat je het enkel nog kunt omschrijven met die twee stomme woorden: dolle pret.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Oké – goed verhaal maar hoe doe ik dat?

Ja. Hoe doe je dat? Want je voelt je niet altijd blij op dit moment. Je hebt problemen in je leven, en al die ellende in de wereld laat je niet koud. En je vindt jezelf lelijk en niet goed genoeg en niet slim genoeg en niet populair genoeg.

En niemand liked je foto’s op Instagram.

En gisteren heb je een reep chocolade op terwijl je geen suiker meer wilde eten. En in Parijs is weer eens iets ontploft. En de dieren. De dieren worden doodgemaakt. En je wilt er niet aan meedoen. Maar toch was het weer zo lekker gisteren die kipsaté.

En je plant gaat dood. En op Google las je dat hij meer water nodig heeft, maar het werkt niet en niemand lijkt de plant nog te kunnen redden.

En je wilt meer mediteren, maar dat idee maakt je gestrest. En je wilt liever zijn voor de mensen om je heen maar je blijkt egoïstischer dan je wilt zijn. En de planeet.

Ja, de planeet. En Trump. En Rusland. De hackers. En de terroristen. En je hebt geen ruimte meer op je iPhone dus je kunt geen foto’s meer maken.

Oh! En de economie. De economie met alle robots en zelfrijdende auto’s die iedereen op straat gaan zetten. En social media. En de overheid die ons bespioneert.

Oké.

En nu is het klaar.

Laten we dit weer even heel simpel maken. Zo simpel als het wordt.

Leven is simpel

Jij leeft – net als ik. En ieder moment dat verstrijkt komt nooit meer terug. De secondes tikken weg, en ze tikken maar één keer.

Als het je doel is om blij en gelukkig te leven, dan zou het je doel moeten zijn om je zoveel mogelijk secondes blij te voelen. Want een leven dat draait om dolle pret is niet iets dat je bereikt in de toekomst. Het bestaat niet uit grote doelen die je gaat bereiken.

Nee. Een leuk leven is opgebouwd uit leuke secondes. Uit fijne momenten. Momenten waarin je vreugde voelt. Hoe vaker je dit soort momenten kent, des te leuker alles wordt.

Simpel.

Nu is een moment om blij te zijn.
En nu is een moment om blij te zijn.
En nu.
En nu.
En nu.

Dat is alles wat je hoeft te doen. Nu blij zijn. Altijd nu blij zijn. Dan wordt je leven vanzelf steeds leuker. En sta je net als ik op een dag in je woonkamer en besef je ineens: mijn leven is dolle pret.

Simpel.

Nee Jelle – niet simpel

Ik begrijp het. Het ís simpel, maar het voelt niet simpel. Want HOE DAN?

Een paar dingen:

  1. Je wilt stoppen met je leven zo serieus nemen.
  2. Je wilt beter worden in het relativeren van je problemen.
  3. Je wilt tot je door laten dringen dat je klote en schuldig voelen over de problemen in de wereld niet de oplossing is, maar onderdeel van het probleem.
  4. Je wilt vaker spelen.
  5. Je wilt inzien dat de meest waardevolle dingen in het leven ook de dingen zijn die de wereld een betere plek maken: relaties, liefde, bijdragen, helpen, een liefdevoller mens worden, kalmte, compassie, zorg, doen wat werkt en stoppen met het negeren van oorzaak-gevolg.
  6. Je wilt beseffen dat jouw blijdschap overvloeit naar anderen. En dat dit de meest elegante manier is om licht te verspreiden in de duisternis.
  7. Je wilt leren genieten van ieder moment.
  8. Je wilt ontdekken dat je niet droevig hoeft te worden van problemen van anderen. Maar dat je kunt helpen vanuit een plek van kalmte, vreugde en liefde. Je kunt er voor anderen zijn zonder meegezogen te worden in de duisternis. Want onthoud: als jouw vlam dooft dan kun je geen nieuwe kaarsjes meer aansteken.
  9. Je wilt van jezelf leren houden, zodat je beter van anderen kunt houden, zodat je meer van het leven kunt houden. Zodat je met een glimlach op je gezicht aan de slag kunt gaan met de problemen die voor je voeten liggen.

En zo kom je tot de simpele conclusie dat je soms maar één ding te doen staat: de radio hard aan zetten en zonder schaamte dansen in de woonkamer. Met je partner. Met je kinderen. Met je hamster. Met willekeurige voorbijgangers die naar binnen kijken en denken dat je niet spoort.

Dolle pret ziet er namelijk gek uit voor mensen die zich vooral richten op de ellende.

Maar hoeveel ellende er ook is – er is altijd meer pret als je het wilt zien. En het is ons talent om dat te zien, dat de wereld steeds leuker kan maken. Want hoe meer kaarsjes je aansteekt, des te lichter het wordt in jouw leven en in de levens van anderen.

Goed verhaal. Dus begin nu.

Zet een glimlach op je snoet. Zet de intentie om vanaf nu meer dolle pret te ervaren.

Maak nu een blij moment en bouw zo voort aan je blijste leven. Maak het beter en beter. Voor jezelf én voor de planeet. Want ja – die planeet kan je glimlach goed gebruiken. 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test