De helft van de mensen heeft tekorten

Grofweg de helft van de mensen heeft een tekort aan één of meerdere vitaminen of mineralen. Grote kans dat jij op dit moment een gebrek hebt zonder dat je het zelf door hebt. Als je wilt weten of je op dit moment een vitaminetekort hebt kun je deze voedingstest doen.

Wie gezond eet, voldoende varieert en bewuste keuzes maakt zal het grootste gedeelte van zijn dagelijkse vitaminebehoeften kunnen vervullen. Maar zelfs wanneer je denkt dat je goed bezig bent kan het zijn dat je belangrijke vitaminen en mineralen over het hoofd ziet.

Je lichaam heeft een heleboel verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Hiervan zijn vitaminen als vitamine C, vitamine D en vitamine E bekend, maar er zijn er nog veel meer.

Lees ook: Vitaminen Gids met 7 Feiten! (Plus Vitaminen Test)

Wanneer je aan de lijn bent, wanneer je niet zo gezond eet en zelfs wanneer je zeer gezond eet kun je tekorten hebben zonder dat je het zelf weet.

Een tekort aan vitaminen is schadelijk

Zoals je waarschijnlijk weet is een langdurig tekort aan vitaminen en mineralen schadelijk voor je lichaam. Je lijf gebruikt de vitaminen om bepaalde processen goed te laten verlopen. Een tekort aan vitaminen kan dan ook een hele rits aan klachten geven.

De bekendste klacht is wellicht ‘scheurbuik’. Een ziekte waar scheepslieden vroeger aan overleden wanneer ze te weinig vitamine C binnen kregen. Naast dit soort extreme ziektes kan een langdurig tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen zorgen voor versnelde veroudering, energiegebrek, een zwakker immuunsysteem, klachten aan de gewrichten, schade aan organen en ga zo maar door.

Omdat er in moderne voeding veel voedingsstoffen worden toegevoegd zul je tegenwoordig niet snel last krijgen van een zeer gevaarlijk vitaminetekort. Wel kan het zijn dat je lichaam gezonder en beter kan functioneren door deze tekorten aan te vullen.

Slik een goede multivitamine als verzekering

De vraag of je nu wel of geen extra vitaminen zou moeten slikken is dus heel persoonlijk. We zijn enorm voorstander van gezonde, gevarieerde voeding die dicht bij de natuur staat. Maar toch blijkt dat het zelfs voor gezondheidfreaks lastig is om alle vitaminen en mineralen dagelijks in een goede hoeveelheid binnen te krijgen.

Wij adviseren dan ook om naast deze gezonde, gevarieerde en natuurlijke voeding een goede multivitamine te slikken. Deze multivitamine vult eventuele tekorten aan, en zorgt ervoor dat je lichaam altijd de optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt, in tegenstelling tot de minimale hoeveelheid.

Je slikt deze multivitamine met mineralen dus als een soort gezondheids verzekering. Mochten er tekorten optreden in je dagelijkse voeding, dan worden deze netjes opgevuld.

Let op voor een overdosis

In de natuur draait alles om balans. Zoals het mogelijk is om te weinig vitaminen binnen te krijgen is het ook mogelijk om een overdosis te slikken. Wanneer je te veel vitaminen binnen krijgt gedurende een lange tijd kunnen er opnieuw een hele rits klachten ontstaan.

Wanneer je naast een gezonde, gevarieerde voeding kiest voor een multivitamine met mineralen is het ontzettend belangrijk dat je je aan de voorschriften op de verpakking houdt. Het is veel moeilijker om een overdosis vitaminen binnen te krijgen dan een tekort op te bouwen, maar het is wel mogelijk.

Bovendien kun je er voor kiezen om slechts de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te slikken als je dat prettiger vindt.

Kleven er verder nog nadelen aan? Ja. Het is mogelijk dat je lichaam na een langdurig tekort aan bepaalde vitaminen eventjes reageert op een plotselinge toename. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je plotseling wat puistjes krijgt. Deze reacties trekken echter meestal weg als je je vitamine inname constant houdt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test