Maar – ik heb geen tijd om te sporten!

Oké. Maar je hebt wel tijd om dit soort onzin aan jezelf te verkondigen? Prima, wat jij wil. Maar tijd is echt niet je probleem.

Waarom is tijd niet je probleem? Omdat we allemaal evenveel tijd hebben. Er zijn mensen die een drukker leven hebben dan jij en wél tijd hebben om te sporten. Als Obama als president elke dag kon sporten, dan kun jij het ook.

Tijd is niet je probleem. Je probleem is prioriteit. Je vindt sporten niet belangrijk en leuk genoeg. Waardoor je andere activiteiten verkiest boven sporten.

Je hebt gewoon geen zin om te sporten.

Dat snap ik. Ik vind sporten ook niet het leukste dat er bestaat. Ik zit liever op de bank met een Playstation controller in m’n hand. Maar goed, op het toilet zitten is ook niet perse m’n hobby. Maar het moet toch gebeuren.

Dus laten we het eens ander benaderen. Hoe kun je sporten terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt tijd voor hebt? :)

Maak sporten minder moeilijk voor jezelf

Laten we het niet moeilijker maken dan het is. Wat je nodig hebt niet niet sport. Wat je nodig hebt is lichaamsbeweging.

Sport is één manier om lichaamsbeweging te krijgen. Maar zeker niet de enige, beste of meest efficiënte manier.

De kans is groot dat je wél tijd hebt om te bewegen. Ik gooi even een paar ideeën omhoog:

 • Je zou een halfuur eerder op kunnen staan en die tijd gebruiken om te sporten. Even hardlopen, wandelen, een beetje joggen op de plaats, push-ups doen, stretchen of wat yoga in de woonkamer.
 • Je kunt op de plaats hardlopen terwijl je televisie kijkt ’s avonds. Zelf zet ik soms mijn laptop in de kast. Dan wissel ik op de plaats joggen af met wat simpele krachttraining terwijl ik een presentatie op YouTube kijk.
 • Je kunt je bilspieren trainen terwijl je in de file staat. Links, rechts, links, rechts.
 • Je kunt 15 keer opdrukken en eindigen in een yogapose zodra je ‘s ochtends wakker wordt.
 • Je kunt een autorit vervangen door fietsen. Of een fietsrit vervangen door wandelen. Gebruik je lijf om jezelf te vervoeren.
 • Je kunt je fiets of auto verder weg parkeren zodat je meer moet lopen.
 • Je kunt met een vriend een lekkere wandeling maken in plaats van op de bank hangen.
 • Je kunt met je kinderen spelen. Stoeien, rennen, springen. Na een kwartiertje hoef je écht niet meer te sporten die dag.
 • Je kunt op kantoor even op de plaats joggen in de hal of op het toilet. Of even opdrukken of squats doen. Of je collega’s uitdagen om mee te doen.
 • Je kunt heerlijke muziek aan zetten en een kwartiertje ongegeneerd dansen en springen in je woonkamer.
 • Je kunt op je vrije dag een actief uitje plannen. Zoals fietsen naar het bos en daar wandelen. Of fietsen naar een andere stad. Of een nieuwe wandelroute uitproberen. En daarna jezelf trakteren op een lekkere lunch.
 • Je kunt je leven simpeler maken zodat je meer vrije tijd krijgt.
 • Je kunt wellicht een dag minder gaan werken en die vrije dag gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, lezen, bewegen en meal-prepping.
 • Je kunt kiezen voor de trap in plaats van de lift en of roltrap.
 • Je kunt tijdens de lunchpauze een wandeling maken.
 • Je kunt ‘sporten’ inplannen in je agenda zoals je andere activiteit inplant. Zo vergroot je de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen.
 • Je kunt je aanmelden voor een groep of challenge, waardoor je gemotiveerd bent om mee te doen.

Sta eerder op, kijk minder tv, gebruik je lichaam als vervoer. Of pik je beweging mee gedurende je dag. Zo moeilijk is het niet.

Je hoeft niet perse te zweten tijdens een bodypump lesje om lichaamsbeweging te krijgen. Het kan, maar het hoeft niet.

Word minder spastisch over sporten

Waarom wil je eigenlijk zo graag sporten?

Je lijf heeft dagelijks zo’n 30 minuten beweging plus een verhoogde hartslag nodig. Dat hoeft niet in één sessie, en stevig wandelen telt ook. Je kunt drie keer per dag 10 minuten op de plaats joggen, en prima gezond zijn.

Probeer je af te vallen? Besef dan dat sporten niet de meest effectieve manier is om dat voor elkaar te krijgen.

In één reep chocolade zitten zoveel calorieën dat je 1 tot 1,5 uur moet hardlopen om ze te verbranden. Het is véél efficiënter om die calorieën simpelweg niet te eten.

Zorg dat je voedzaam eet met minder calorieën. Dan hoef je minder te sporten. Beweging is super gezond. Maar de meeste mensen hebben er niet meer dan 30 minuten per dag van nodig om gezond te zijn.

Natuurlijk kan extra beweging nog beter zijn. Maar als je het nu al moeilijk vindt om 30 minuten in je dag te verweven, is het slim om klein te beginnen. Maak je levensstijl iets actiever, leer wat nieuwe gewoontes aan en bouw het zo rustig op.

Je hoeft niet lid te zijn van een sportschool om voldoende beweging te krijgen. Tegen de tijd dat je je hebt omgekleed, naar de sportschool bent gereden, een parkeerplaats hebt gevonden en je les begint, had je thuis met een YouTube workout je dagelijkse doel al kunnen behalen.

Je hebt ook geen nieuwe hippe outfit nodig. Begin met wat je hebt: je lijf. Gebruik het – meer hoef je niet te doen.

Daag jezelf uit met een activiteitstracker

Er zijn wat gadgets die je een steuntje in de rug kunnen geven. Sinds een paar maanden heb ik een Apple Watch, en ik merk echt dat het me helpt meer te bewegen.

Ik stel een uitdagend dagelijks doel voor mezelf, en ik merk dat ik écht mijn best doe om dit doel te halen.

Ik merk dat het kleine beslissingen beïnvloedt in m’n gedrag. Als ik nog niet veel heb bewogen loop ik bijvoorbeeld een langere route met Snuffel. Of ik ga nog even dansen, springen en sporten in de woonkamer. Of ik loop naar het centrum, in plaats van dat ik de fiets pak. Of ik stel voor om met een vriendin iets actief te doen.

Het realtime inzicht in je dagelijkse activiteit kan je helpen om actiever te worden, en beweging op meer manieren in je dag te integreren. Je hebt geen ‘tijd nodig om te sporten’. Je kunt gewoon je leven actiever maken, en zo je dagelijkse bewegingsdoelen realiseren.

En je hoeft geen Apple Watch te kopen. Ik ben toevallig een nerd, en hack allerlei handige dingen in elkaar voor m’n watch. Maar je kunt de stappenteller op je telefoon gebruiken, een goedkope stappenteller halen of een goedkopere wearable overwegen zoals een FitBit, Android Wear of andere smartwatch, sporthorloge of wearable.

Hier vind je een overzicht van de meest verkochte activiteitstrackers.

Zoals de managementgoeroe Peter Drucker al eens zei: “What gets measured gets managed.” Als je monitort hoe actief/inactief je bent geweest wordt de kans groter dat je er iets aan doet.

Maak bewegen leuk en integraal

Heb je geen zin om te sporten? Beweeg dan meer gedurende je dag. Je hoeft niet ‘officieel’ te sporten om gezond te zijn. Je moet bewegen.

Dus beweeg wanneer je kunt. Bouw het langzaam op. Hoe vaker je beweegt, des te makkelijker en leuker het wordt.

En voor je het weet sla je jezelf voor je kop dat je ooit dacht dat je geen tijd had om te sporten. Dan heb je zúlke sterke bilspieren gekregen van in de file staan dat je gewoon zín hebt om door de polder te fietsen. ;)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test