1. Plant je eigen kruiden

Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar ik voel me elke keer gelukkig als ik naar spruitende zaadjes kijk. Kleine groene sprietjes die ijverig naar het licht groeien.

Begin gewoon eens met iets te laten groeien, het liefst iets waar je echt van profiteert. Zoals kruiden of sla. Het is zo gedaan en het geeft je een vreemd gevoel van verbintenis met al die wildernis die je bijna nooit ziet.

2. Ga op park-expeditie

In iedere grote stad zijn meerdere parken te vinden. Sommige parken zijn niets meer dan grote groene grasvelden met hier en daar een boom. Sommige parken zijn echter heuse bossen. Of ze hebben in ieder geval plekken die je doen denken aan een heus bos.

Geniet meer van deze groene faciliteiten in de buurt. Ga wandelen of hardlopen. Zit gewoon eens op een bankje in de zon met een goed boek en een thermosbeker hete thee. Al die parken zijn er om gebruikt te worden, dus gebruik ze.

3. Haal planten in huis

Een huis zonder planten voelt toch een beetje doods. Planten geven je huis leven. Ze zuiveren de lucht en ze helpen jouw psyche en gemoedstoestand te stabiliseren.

Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat mensen productiever werken als ze een plant op hun bureau hebben. Planten doen iets met ons, iets positiefs. Dus haal een paar planten in huis en verzorg ze goed. Ja, dat is een hele verantwoordelijkheid. Maar je krijgt er iets voor terug.

4. Werk vaker unplugged

Ik zag in de paleistuinen van Olso eens een vrouw neerstrijken op een bankje in de zon. Ze haalde een thermosbeker koffie tevoorschijn en begon druk te schrijven en te strepen op een notitieblok. Deze vrouw werkte unplugged, en ik vond het erg inspirerend.

Dit is een gebied waarin ik me komende lente/zomer verder in wil ontwikkelen. Werken in de buitenlucht. Gewoon met een rugzak gevuld met een boek, een iPad en een notitieboekje op pad gaan, en ergens werken. Op een bankje in de stad, in het park, op het strand of zelfs in een bootje.

Onderzoek eens hoe jij vaker unplugged kunt werken. Moet je brainstormen over iets? Moet je ergens over nadenken, iets uittekenen? Of moet je studeren of je inlezen in een rapport? Pak dan je spullen en ga naar buiten. Er zijn vast wel een paar werktaken die je kunt voltooien in de buitenlucht.

5. Doe alsof je op vakantie bent

Wij zijn allergisch voor reizen. Ja, je reist misschien elke dag naar je werk en je gaat regelmatig op vakantie. Maar als het erop aankomt zijn wij heel anders dan onze Duitse, Franse en zelfs Amerikaanse of Australische vrienden. Wij zijn gewend dat alles dichtbij is. En als we ergens langer dan een halfuur over moeten reizen, dan valt dat al snel buiten de mogelijkheden.

Tenzij we zelf in een land als Frankrijk op vakantie zijn. Dan rijden we rustig een halfuur naar de dichtstbijzijnde Carrefour. En we zitten zomaar een paar uur in de auto om een mooie stad of een prachtig natuurgebied te zien.

Met andere woorden, soms moet je even reizen om je shot natuur te halen. Dat is niet erg. Ga eens naar het strand, bezoek de Veluwe, geniet van de Belgische Ardennen, beleef al die prachtige natuurgebieden die we in Nederland en België hebben. Een geweldige manier om een zondag door te brengen, net alsof je op vakantie bent!

6. Word treurig van de vinex tuin

Ja, onderhoudsvrij is fijn. Maar weet je wat niet fijn is? Een levenloze leefomgeving. Dus vul je geasfalteerde tuin met meer groen. Zet het in potten en bakken of stop het in de volle grond. Maak een plan en ga aan de slag. Creëer een eigen groene plek waar je je met lekker weer kunt vertoeven. Waar je wordt omringd door planten, bloemen, vogels, bijen (ze kunnen wel wat bloemen gebruiken!), nuttige insecten en vlinders. En waar je een paar keer per week in de weer kunt zijn tussen de planten, met je handen in de aarde.

Leer jezelf aan om niet langer blij te worden van zo’n vinex tuin. Word treurig als je al dat beton ziet. Geen enkel onderzoek toont aan dat mensen gelukkig worden van beton.

7. Haal er technologie bij

Ja, soms zit je nu eenmaal in een betonnen gebouw. Met een kunstplant en een TL buis boven je hoofd. Wat te doen? Tijd voor rustgevende natuurgeluiden natuurlijk! Koptelefoon op en vogelgeluiden aan.

Het geluid van vogels geeft ons een rustig en vrolijk gevoel. Ideaal tijdens het werken dus. Weet je wat nog slimmer is? Zet op een computer vogelgeluiden aan en schakel ook gewoon de radio in. Zo is het net of je buiten zit te werken!

8. Bezoek de boer

Zelfs vanuit de grote stad kun je vaak in korte tijd in het boerenland zijn. Althans, vanuit de grote steden in Nederland en België – niet in Beijing. En dat is fijn, want in het boerenland vind je boeren. En die verbouwen verse groenten die soms direct op de boerderij worden verkocht. Een leuke manier om goedkoper en gezonder te eten, en je bovendien veel meer betrokken te voelen bij moeder natuur.

9. Ontdek natuur in de stad

Er is geen plek met natuur en een plek zonder natuur. Ja, in de stad vind je minder planten. Maar je vindt er net zoveel natuur. Natuur is namelijk niets minder dan alles wat er is. En als je goed kijkt, zie je hoe de natuur werkt in iedere grote stad.

De duiven op de dam (trala… sorry). Onkruid tussen de stenen. Waterlelies in de grachten. Vogeltjes, insecten, een brutale klimplant, mos tussen de voegen. Wind, regen, zonneschijn. En ja, zelfs de sterren aan de hemel en de maan die licht brengt in de donkere nachten.

De natuur is overal. Leer jezelf en je stad minder los te zien van die plekken die je normaal gesproken ‘natuur’ noemt. Het is allemaal met elkaar verbonden in een groot ecosysteem. Eigenlijk kun je niet leven ‘zonder natuur’. Je kunt er alleen voor kiezen om de natuur om je heen niet te zien. Open je ogen, en word blij van dat kleine zingende vogeltje en die schattige sprietjes gras.

Ik zeg: tijd voor de lente!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test