Artikel opslaan

Vrijer dan dit wordt het bijna niet

Een rugzak van 19 liter en 5 kilo. Met de liefde van m’n leven rondreizen door India. Zonder retourticket, zonder plannen, zonder belemmeringen. De wereld lag aan mijn voeten – en ik besefte heel duidelijk dat ik een heel groot probleem had.

Ik besefte dat ik bijna zo vrij ben als ik kan zijn. En dat ik me toch niet helemaal vrij voel.

Toegegeven – ik zit in een relatie, soChicken loopt op de achtergrond gewoon door, we hebben een huis in Delft en een hond die bij mijn moeder verblijft. Dus het kán vrijer. Maar toch.

De kleinere rugzak, het open ticket, de vage reisplannen. Ik kon doen wat ik wilde. Ik deed wat ik wilde. En toch besefte ik dat dit niet ging brengen wat ik zocht.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Het jaar van vrijheid

Enkele jaren geleden was ‘vrijheid’ mijn jaarthema. Ik schreef er een artikel over. Ik wist toen wel waar de klepel hing. Ik schreef namelijk over praktische vrijheid (zoals automatisch mijn planten bewateren – zowaar). Maar ook over mentale vrijheid. Minder bang zijn, minder neurotisch en minder gestrest.

Maar als ik heel eerlijk ben lag mijn focus altijd op het praktische gedeelte. Een kleinere rugzak, minder verplichtingen, minimalisme, simpeler leven, dat soort dingen.

En het heeft me ver gebracht. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Maar het punt is: ergens geloofde ik dat deze zaken me écht vrij gingen maken. Terwijl ik van binnen wist dat het niet zo was.

Alsof ik de naald binnen ben verloren en er vervolgens buiten naar ga zoeken omdat het binnen te donker is. Het klinkt dom. Maar dit soort struisvogelpolitiek is heerlijk geruststellend.

Totdat het niet meer zo is – uiteraard.

De wereld wordt nooit perfect

Precies. Dat is precies het inzicht dat ik had op die plek in India. Ik kan nog zo vrij zijn, alles kan nog zo perfect zijn. Maar het maakt helemaal geen verschil als ik van binnen niet verander.

En het punt is: als ik van binnen verander hoeft de wereld om me heen helemaal niet perfect meer te zijn.

Dan kan ik me zelfs vrij voelen met een loodzware rugzak van 70 liter. Zoals zoveel van de hippies die ik op mijn reizen tegenkom het lijken te doen. Tuurlijk – het is meer sjouwen. Dus ik geef de voorkeur aan minder.

Maar goed. Sjouwen of niet. Het inzicht is simpel: vrijheid zit van binnen. Door wat er tussen je oren gebeurt. Of beter gezegd: door wat er niet tussen je oren gebeurt.

Want het zijn al die verwachtingen, angsten, neuroses, oordelen en afhankelijkheden die je onvrij maken. En wat dat betreft begin ik steeds meer te leven als zo’n hippie. Met minder fysieke bagage, en net zo weinig mentale bagage.

Gewoon zijn. In het moment. Met minder verwachtingen en oordelen. En meer verwondering, dankbaarheid en tevredenheid. Met minder hechting aan hoe dingen zouden moeten zijn. En dingen meer nemen zoals ze komen.

Niet passief. Maar nieuwsgierig. Meer zoals ik was toen ik kind was. Een versie van mezelf die het leven minder serieus neemt. Die er meer de lol van inziet.

Want het is ten slotte best lollig.

Dus stoppen met reizen?

Nee. Want het reizen helpt me juist aan dit soort inzichten. Juist omdat ik even niet in mijn gebruikelijke omgeving ben komen er allerlei patronen los.

Er ontstaat meer ruimte om anders te denken. Om met frisse ogen tegen mijn hele leven aan te kijken. Reizen betekent doorgaans niet alleen het verplaatsen van mijn lichaam, maar ook reizen in mezelf.

Lekker tuttig. Maar wel waar.

Maar buiten reizen – wat kun je doen om jezelf vrijer te maken aan de binnenkant? Je planten automatisch bewateren is leuk. Maar hoe kom je voorbij dat niveau?

Wat ik doe om vrijer te worden van binnenuit

Dit is wat ik doe:

 • Ik mediteer elke ochtend. Eerst tien minuten, toen vijftien minuten. En nu doe ik het meestal twintig minuten.
 • Dit ritueel wordt steeds fijner. Ik zet de wekker eerder dan Billy. Ga naar beneden, zet een timer, en ga gewoon zitten en mediteren tot de timer af gaat.
 • Ik heb constant het gevoel dat ik faal. En als ik dat denk dan keer ik terug naar mijn ademhaling. Er valt namelijk niets te falen.
 • Vaak heb ik het gevoel dat het nutteloos was. Dan had ik niet het gevoel dat ik ‘lekker’ in de meditatie kwam.
 • En later merk ik toch dat het resultaat heeft. Ik kan mijn gedachten beter observeren, ik kom regelmatig tot grappige inzichten, ik voel me rustiger en kan beter omgaan met tegenslagen. Als ik een dag niet mediteer merk ik dat ik me een beetje minder goed voel.
 • Ik merk dat er minder gedachten zijn. Er heerst een ongekende rust in mijn bovenkamer. Het voelt alsof het geratel met zo’n 40% is afgenomen. En ik merk dat dat percentage steeds verder groeit.
 • Ik merk dat ik vaker mindful ben. Omdat ik m’n gedachten beter kan observeren, kan ik ze makkelijker stop zetten. En daardoor kom ik vaker in het moment.
 • Die mindfulness maakt me gelukkiger. Ik heb me al jaren niet meer zo gelukkig gevoeld. En zeker niet het afgelopen jaar wat vooral draaide om dertigersdilemma en keuzestress. Ik ervaar nu soms hele vreemde ‘magische’ dagen, waarop ik gewoon intens gelukkig ben. Zonder reden.
 • Ik voel me meer als vroeger. Als een kind. Alles lijkt specialer, normale dingen lijken interessanter en mooier.
 • Ik voel meer liefde. Voor dieren, voor vreemden op straat, voor de mensen om me heen.
 • Ik voel minder oordelen. En als ik ergens over oordeel, merk ik hoe ik de onderliggende aannames beter kan observeren. Soms roddel ik, soms voel ik me beter dan anderen. Maar het is anders dan vroeger. En ik merk dat het steeds beter wordt.
 • Ik ben er blij mee. En ik weet niet of het enkel door het mediteren komt. Maar ik weet dat het een groot onderdeel ervan is. En dat is de reden dat ik er zo vaak over praat. Omdat ik denk dat je het ook wilt doen. Elke dag, op z’n minst een paar minuten.

Hoe dan ook – vrijheid zit in je hoofd, niet in je vakantiedagen. Of misschien nog verder – vrijheid zit in je hart.

Kijk maar, ik heb er zelfs een video over gemaakt een tijdje geleden. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test