Tijd is luxe

Wat heb je liever: een horloge ter waarde van een BMW, of de vrijheid om zelf te kiezen of je vandaag gaat werken of in de zon geniet van een boek?

We associeren luxe vaak met financiële rijkdom. Terwijl de meeste rijke mensen zich een slag in de rondte werken en nauwelijks tijd hebben om te genieten van hun weelde. Geld komt en gaat – tijd gaat alleen. Mensen zeggen weleens dat je iedere euro maar één keer kunt uitgeven. Vreemd, want je kunt een euro prima terugverdienen en hem gewoon nog een keer uitgeven.

Niet zo met tijd – uren vervliegen voor altijd. En wie er veel van heeft is rijk op zijn eigen manier. Rijk aan leven, rijk aan vrijheid. Natuurlijk is een leven met veel vrije tijd en geen inkomen problematisch op zichzelf, maar er is een balans te maken. Een leven met voldoende middelen om tevreden te zijn – en voldoende tijd om ervan te kunnen genieten.

Laten we eens kijken hoe je die balans verschuift.

1. Minder doen

Ik ben dol op minder doen. Het is die instelling die ervoor zorgt dat ik soChicken kan runnen met weinig hulp, dat ik minder uren maak dan de meeste mensen en ondertussen bijna drie maanden per jaar op reis ben.

De meeste dingen doe ik gewoon niet. En de dingen die ik wel doe probeer ik extra goed te doen. Teveel doen, daar hebben we allemaal een houtje van. En we doen teveel dingen die er niet toe doen. Elke bezigheid kost tijd – en al die verloren tijd gaat ten koste van onze vrijheid.

  • Maak eens een overzicht van al je actuele taken en projecten. Van de buitenpui schilderen tot het voorbereiden van die presentatie.
  • Bekijk deze lijst. Welke taken kun je uitbesteden, automatiseren of simpelweg niet doen zonder dat je levensgeluk in het geding komt?

Als je elke dag 15 minuten bespaart dan maak je op jaarbasis ruim 10 werkdagen vrij. Dat zijn 80 vrije uren die je bijvoorbeeld kunt besteden aan het lezen van 10-15 boeken of 40-80 blogsposts.

Door minder te doen kun je meer aandacht schenken aan een paar projecten die echt belangrijk voor je zijn. Hierdoor maak je je leven exponentieel beter. En ook leuker, omdat je tussendoor beter kunt ontspannen.

2. Minder hebben

Bezittingen nemen op vreemde manieren bezit van je tijd.

Bijvoorbeeld: tot vorig jaar was ik eigenaar van een iMac én een MacBook. De oudere iMac stond op mijn kantoor stoffig te worden terwijl ik op mijn splinternieuwe MacBook Air de lokale koffiezaakjes onveilig maakte. Ik gebruikte de iMac weinig, maar hij vroeg méér onderhoud dan mijn geliefde MacBook. Updates, vage probleempjes, opnieuw installeren, bestanden heen en weer kopieëren – irritant.

Ik besloot dat ik beter af zou zijn met één systeem, en verkocht mijn iMac. Nu is mijn MacBook mijn enige computer en heb ik op kantoor een simpel scherm neergezet waar ik mijn MacBook op kan aansluiten als ik ouderwets kantoortje wil spelen.

Eén systeem, één keer updates installeren, al mijn bestanden op één plek – het bespaart me zeker acht uur per jaar aan systeemonderhoud. En als ik besluit dat mijn MacBook te sloom wordt, dan kan ik hem verkopen, een nieuwe bestellen en heb ik na het invullen van een paar wachtwoorden alle bestanden en instellingen weer terug. Fijn – dat is vrijheid.

Bezittingen komen met een abonnement – ze hebben een abonnement op jouw tijd. Alles wat je hebt vraagt iets van je. Schoonmaken, opruimen, doorzoeken, sorteren, verzekeren, verplaatsen, bekijken, gebruiken. De prijs van bezit gaat verder dan de aankoopprijs.

Hoe minder je hebt, des te minder de claim op je tijd.

3. Minder uitgeven

Hoe krijg je meer tijd door minder geld uit te geven? Ja, je bespaart tijd bij het zoeken naar parkeerplekken in de stad en je hoeft niet in de rij te staan bij de H&M pashokjes én de kassa. Maar de echte tijdswinst zit hem op een hele andere plek:

Hoe minder geld je nodig hebt om je levensstijl te ondersteunen, des te minder je hoeft te werken om deze levensstijl te bekostigen.

Wie zijn kosten laag houdt heeft opties. En keuze is vrijheid. Reken maar eens terug hoe lang je voor die broek hebt moeten werken. Die broek die je past, koopt en na twee maanden niet meer draagt omdat hij ‘toch niet echt lekker zit’.

Deel je netto inkomen door het aantal uren dat je werkt. Stel dat je netto 1.600 euro overhoudt voor vier dagen werken. Je jaar telt dan grofweg 180 werkdagen (wat vakantiedagen eraf). Je werkt acht uur per dag, dan verdien je ongeveer € 13,30 per uur.

Die ‘leuke’ broek van 60 euro kost je ruim 4,5 uur werk. Een halve dag. Is dat het je waard? Je zou per maand een paar van dit soort aankopen kunnen doen, of je zou ervoor kunnen kiezen om nog een dag minder te werken. Zodat je meer tijd hebt voor je gezin, familie, vrienden en jezelf.

Zie je bankrekening als een badkuip. Aan de ene kant stroomt er water in (je inkomen). Aan de andere kant stroomt er water weg door het putje (je uitgaven). Als je uitgaven groter zijn dan je inkomen dan loopt het bad leeg en heb je een probleem. Als je inkomen groter is dan je uitgaven dan loopt het bad vol en zit je er warm bij.

Jij kunt spelen met de kraan én met de stop. Een druppelende kraan kan een bad vullen als de stop erin zit.

4. Minder willen

Door minder te willen maak je tijd vrij. Hoe?

  • Je houdt geld over, waardoor je meer opties krijgt (zoals minder werken).
  • Je hoeft minder te doen om je realiteit om te buigen naar de realiteit die je wenst.
  • Je hoeft geen tijd te besteden aan het lezen van de folders, het zoeken naar aanbiedingen, nadenken over je aankopen, producten vergelijken, reviews lezen, prijzen vergelijken etc.
  • Je hoeft niet te shoppen en je hoeft niet te wachten op je aankopen.

Tevredenheid bespaart veel tijd, geld en energie. En het maakt je ook nog eens super gelukkig.

5. Meer vrijheid ontwikkelen

Door systematisch te denken kun je je vrijheid structureel vergroten. Terwijl ik dit schrijf heb ik bijvoorbeeld zicht op mijn zonnepanelen via de reflectie in het raam van de overburen. De zonnepanelen liggen de zonnebaden op het dak dat ieder jaar een stukje meer van ons wordt.

We geven bijna geen geld meer uit aan elektriciteit. En omdat we versneld aflossen wordt ook onze hypotheeklast steeds lager. Ondertussen investeer ik de meeste werktijd in het ontwikkelen van nieuwe artikelen en producten voor soChicken. Werkzaamheden die ervoor zorgen dat er groente, fruit, brood en havermout op de plank komen.

Daarnaast ben ik continu bezig onze lasten te verlagen en onze levenskwaliteit te verhogen. Zo is de tv de deur uit gegaan en lopen we ieder jaar onze bespaar checklist langs.

Soms kun je je tijd en geld zo investeren dat het meer vrijheid oplevert. Bijvoorbeeld door die broek niet te kopen en in plaats daarvan extra af te lossen. Of door je geld opzij te zetten in duurzame beleggingen met een goed rendement.

Door je geld, je tijd en slimme systemen voor je te laten werken kun je jezelf iedere dag een beetje vrijer maken. En zoals met alle investeringen duurt het even voordat je resultaat ziet. Maar zodra ons huis is afgelost, en wij hier kunnen wonen voor een habbekrats, is het resultaat ontzettend bevrijdend.

6. Meer leven in het moment

Hoe sneller je gedachten gaan, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken. Het is fijn om veel tijd te hebben, maar alleen als je er ook van kunt genieten.

Waarom zou je de moeite doen om rijkdom te vergaren als je er niet van kunt genieten? Of je nu een kasteel hebt met 200 kamers of een weelde aan tijd: het vereist aandacht en bewustzijn om er echt van te kunnen genieten.

Meer tijd staat niet gelijk aan een gelukkiger leven. Maar wie echt kan genieten van de vrijgekomen tijd zal zich nooit meer dezelfde zijn.

  • Leef vaker in het moment. Ervaar de tijd bewust. Hoor de vogeltjes fluiten, observeer de zonnestralen op tafel, beleef de stilte.
  • Voel je regelmatig dankbaar voor de goede dingen in je leven. Waaronder je nieuw verworven vrijheid.
  • Breng je tijd door op manieren die je gelukkig maken. Zoals met dierbaren, in de natuur, met een geweldige film, met je partner of lekker alleen.
  • Besef dat je iedere seconde maar één keer kunt ‘spenderen’. En leef naar dit besef.

Kalmeer je brein, kom in het moment en pluk de dag. Iedere dag, ieder moment. Leven is niet vanzelfsprekend – neem je tijd om dat te beseffen en te ervaren hoe wonderlijk je bestaan eigenlijk is.

Precies, je hebt tijd zat

Ben je benieuwd hoe je je leven nog slimmer kunt inrichten zodat je sneller financieel onbezorgd kunt leven? Billy schreef een super praktisch eBoek met tips om meer geld over te houden en hoe je je geldzaken slimmer in kunt richten.

Bekijk het eBoek Bespaargeit op Leukegeit.nl…