Artikel opslaan

“Wanting to be someone else is
a waste of the person you are.”

Marylin Monroe

“You are imperfect, permanently
and inevitably flawed. And you are beautiful.”

Amy Bloom

“Because one believes in oneself,
one doesn’t try to convince others.
Because one is content with oneself,
one doesn’t need others’ approval.
Because one accepts oneself,
the whole world accepts him or her.”

Lao Tzu

Een negatief zelfbeeld maakt alles moeilijk

Ja – met een negatief zelfbeeld wordt je hele leven minder leuk. Als je daadwerkelijk gelooft dat je waardeloos bent, geen liefde verdient, dat niemand je leuk vindt – dan wordt alles stroperig.

Waarom? Simpel: hoe je je voelt over jezelf bepaalt voor een groot deel hoe anderen over jou denken. En de gedachten en overtuigingen die je over jezelf koestert uiten zich in je lichaamstaal, je woordkeuze en je gedrag.

Als jij gelooft dat je geen liefde verdient, dan straal je dat uit. Dan behandel je jezelf bijvoorbeeld slecht – roken, drinken, junk-food, noem maar op. En als je oprecht gelooft dat je niets kunt, dan zul je dit keer op keer aan jezelf bewijzen. Door je dromen uit te stellen en je doelen te saboteren.

Maar goed – allemaal leuk. Maar je zit nu eenmaal met deze situatie. Dus wat kun je doen? Hoe kom je eruit? Hoe verander je je negatieve zelfbeeld in een gezond zelfbeeld?

In dit artikel deel ik een aantal handvatten. Ik heb natuurlijk nog meer artikelen geschreven over dit onderwerp, én ik heb een uitgebreide online cursus ontwikkeld die je helpt je zelfbeeld te veranderen in een paar weken. Maar daarover later meer.

Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Niemand is perfect

Weet je wat het is – we lijken vanbuiten allemaal zo verschillend. Soms lijkt het alsof niemand begrijpt hoe jij je voelt, alsof jij de enige bent die onzeker is of negatief over zichzelf denkt.

Maar het tegenovergestelde is waar.

Vanbinnen lijken we veel meer op elkaar dan we vaak verwachten. En de gevoelens die jij ervaart zijn niet nieuw, niet uniek en zeker niet speciaal voor jou. We ervaren die gevoelens allemaal. Maar we gaan er niet allemaal hetzelfde mee om.

Denk je dat ik altijd zeker ben van mezelf? Mensen vertellen me vaak dat ik altijd zo positief ben. Maar ook ik worstel met negatieve gedachten over mezelf, elke dag opnieuw. Vrijwel na iedere lezing die ik geef besluit ik dat ik een slechte spreker ben. En ook tijdens het schrijven van mijn tweede boek had ik het gevoel dat ik geen idee heb waar ik mee bezig ben.

Eén van de dingen die mij helpt is inzien dat dit soort gedachten niet waar zijn. Ze komen, ik zie ze, en ik laat ze weer gaan. Een negatief zelfbeeld is opgebouwd uit talloze negatieve gedachten.

Ik geloof dat de onderstaande dingen waar zijn. En wanneer ik merk dat ik gedachten koester die hier niet op aansluiten, weet ik dat ik ze niet te serieus hoef te nemen.

  • Alle mensen zijn waardevol, ook als ze niet meerennen in alle verwachtingen van de maatschappij.
  • Alle mensen zijn het waard om liefde te ontvangen.

Jij bent een mens. En hoewel je misschien niet voldoet aan de verwachtingen van jezelf of de mensen om je heen – je bent waardevol en je verdient liefde. Om te beginnen van jezelf. Laten we eens kijken hoe dat zit.

2. Het is oké

Het is oké. Jij bent oké, ik ben oké – het is goed zoals het is. Of beter gezegd: het is zoals het is en niet anders. Of dat goed is of niet, is niet relevant. Het nu zoals het is, en dat is alles wat we erover kunnen zeggen.

Acceptatie – en vooral zelfacceptatie – is de vruchtbare voedingsbodem voor zelfliefde. En wanneer het je lukt om stapje voor stapje in te zien wat een prachtig mens je bent, wordt je zelfbeeld vanzelf positiever.

Acceptatie is de frisse waterval die al die ellende uit je hoofd spoelt. De negativiteit, zelftwijfel en verbale zelfmishandeling die je eindeloos herhaalt in je hoofd.

Probeer het maar eens. Herhaal de zinnen voor jezelf die op jou van toepassing zijn:

  • ”Ook al praat ik negatief tegen mezelf en voel ik me waardeloos – ik accepteer mezelf volledig en heb mezelf lief.”
  • ”Ook al vind ik mezelf onaantrekkelijk, ik accepteer mezelf volledig en heb mezelf lief.”
  • ”Ook al vind ik dat ik geen liefde verdien – ik accepteer mezelf volledig en heb mezelf lief.”

Je kunt jezelf accepteren inclusief de kanten aan jezelf die je niet prettig vindt. En dat is best een bevrijdende gedachte. Want vaak denken we dat we onszelf pas mogen accepteren wanneer we voldoen aan alle onmogelijke verwachtingen die we hebben.

Maar we hoeven nergens aan te voldoen. We hoeven niets te doen om liefde te verdienen, behalve bestaan. En je bestaat – goed gedaan. Dat is op zichzelf al een heel karwei. Eten, slapen, toiletbezoeken, jezelf aankleden en de boel een beetje schoonhouden. Dat is genoeg.

”Ik ben goed zoals ik ben. En ik verdien liefde. Ik ga liever voor mezelf zijn en mezelf de liefde geven die ik verdien. Het zal tijd kosten en ik ben niet perfect, maar dat is oké.”

Herhaal dit eens voor jezelf. Je kunt dit. In kleine stappen, vol imperfectie en terugvallen – precies zoals het bij iedereen gaat. Met geduld, zelfcompassie en een beetje humor.

3. Het zijn maar gedachten

We nemen onze gedachten veel te serieus. Dat is geen probleem, totdat we gaan geloven in negatieve gedachten die ons hele zelfbeeld naar beneden halen.

En er zijn een hoop dingen die je kunt doen. Oefeningen die je kunt uitvoeren en therapiesessies die je kunt volgen. Maar in de basis is het eigenlijk heel simpel: neem die gedachten niet zo serieus, dan los je het probleem bij de wortel op.

Want het is logisch. Er wappert een gedachte voorbij: ik ben niet goed genoeg. Prima, er is niets mis met die gedachte. We ervaren die gedachte allemaal van tijd tot tijd. Het probleem ontstaat wanneer je die gedachte serieus neemt. Wanneer je er diep op ingaat.

Want je weet hoe dat gaat, hoe dieper je op een gedachte ingaat, des te meer gelijkwaardige gedachten erbij komen:

”Ik ben niet goed genoeg. Ik zie er niet uit. Ik heb niet het juiste postuur. En ik ben zo slecht met nieuwe mensen. Zij kan het veel beter. Ik zou meer zoals haar moeten zijn. Hoe ik nu ben is verkeerd. Ik ben waardeloos. Geen wonder dat niemand van me houdt…”

Al deze gedachten zijn herkenbaar – en al deze gedachten zijn onzin. Stuk voor stuk.

Ze zijn gebouwd op allerlei andere overtuigingen (zoals ”er bestaat een correct postuur – en dit is het niet.”) die op zichzelf onwaar zijn. En overtuigingen zijn ook gedachten. Het is een hele toestand.

Er is een reden dat ik mijn tweede boek open met het hoofdstuk Gedachten zijn scheten. Ze zijn vluchtig, er zit een luchtje aan en ze zijn verrassend grappig als je ze goed bekijkt.

Je wilt je gedachten minder serieus nemen, zodat je je niet langer laat meeslepen in dit soort negatieve spiralen. De beste manier die ik heb gevonden om dat voor elkaar te krijgen, is door regelmatig te mediteren. Al is het maar kort.

Meditatie helpt je afstand te scheppen tussen je gedachten en je bewustzijn. Je begint duidelijk te zien dat jij niet je gedachten bent. En dat je ervoor kunt kiezen om ze rustig te observeren, zonder ze te geloven. En dat maakt al het verschil.

Wil je weten hoe je hier beter in kunt worden? Bestel dan mijn tweede boek Leven met wind mee. Daarin laat ik je zien hoe je kunt leven met minder drama en meer rust in je hoofd – best fijn.

Oké – en nu wil ik echt aan de slag!

Goed plan. Mijn populaire online zelfvertrouwen cursus Schijt – loslaten wat mensen van je denken is al door duizenden lezers gevolgd met groot succes.

Deze praktische cursus – vol kleine oefeningen – helpt je in een paar weken je zelfbeeld te verbeteren. Zodat je meer zelfvertrouwen en zelfliefde ontwikkelt – waardoor je hele leven er zonniger uit gaat zien.

Als je je nu inschrijft kun je direct beginnen. Want je bent nu wel lang genoeg onzeker geweest, vind je ook niet?

Kies voor jezelf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test