“Everything has its wonders, even darkness and silence,
and I learn, whatever state I may be in,
therein to be content.”
Helen Keller
1. Beperk devices
Ik maak er een punt van om regelmatig alle apparaten weg te leggen, zodat ik gewoon even kan zijn. Dit is altijd verstandig, maar tijdens deze crisis is het extra belangrijk.
Zeker als je veel thuis zit voelen je smartphone, laptop en tablet als een venster naar de buitenwereld – maar het is een venster dat een hoop gedoe toevoegt aan je leven. Onzekerheid, ontevredenheid, angst, allerlei tegenstrijdige meningen – geen voedingsbodem voor blijdschap.
Je leven is hier en nu. Neem elke dag een of meerdere momenten om echt in het moment te zakken. Al is het maar een uurtje – het helpt je weer even beseffen dat het leven zelf simpel is.
Lees ook: Social media distancing – een gids naar rust in onzekere tijden
2. Beperk nieuws
Om dezelfde reden is het waardevol om je nieuwsconsumptie te verlagen. Een groot deel van het nieuws is herkauwen van wat we al wisten. En de dingen die je niet wist hebben vaak helemaal geen impact op je leven.
- We volgen maatregelen zolang ze gelden.
- Als ze niet meer gelden hoeven we ze niet meer te volgen.
- Tot die tijd is het leven verrassend duidelijk.
Ben je in deze periode verslingerd aan het nieuws? Sla de nieuwscyclus dan eens een dagje over, en kijk wat het met je doet. De kans is groot dat je je blijer, lichter en kalmer voelt.
3. Schrijf van je af
Worstel je met oncomfortabele gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet of stress? Schrijf er dan over. Het bijhouden van een dagboek – al doe je het maar een paar keer per week en alleen in deze periode – helpt je je gedachten te ordenen en meer rust te ervaren.
Wat mij betreft werkt een handgeschreven dagboek het meest therapeutisch, maar je kunt natuurlijk ook typen.
Lees ook: Coronacrisis – 5 vragen om jezelf te stellen
4. Maak het klein
Onze zorgen over de wereld smelten vaak samen met de directe zorgen van ons leven, waardoor we in de knoop kunnen komen.
Maar er is hier een duidelijk onderscheid te maken:
- Zaken waar je invloed op hebt.
- Zaken waar je geen invloed op hebt.
Je kunt compassie voelen voor de mensen over de hele wereld, en je tegelijkertijd geen zorgen maken. Deze crisis dwaalt over de wereld als een natuurkracht die we (nog) niet direct kunnen beïnvloeden – dat is niet wat we wensen voor de wereld, maar we hebben het te accepteren.
De dingen waar je wél direct invloed op hebt is je eigen omgeving en je binnenwereld. En jij kunt stappen zetten om die omgeving zo positief, liefdevol en voedend te maken als je kunt – voor jezelf en je omgeving.
Lees ook:
- Omarm de vertraging – 3 positieve gewoontes in coronatijd
- Bescherm je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis – 12 tips
- Goed leven in een recessie – 3 dingen die je kunt doen
5. Investeer in je omgeving
In een leven dat vrijwel volledig naar buiten gekeerd is, hebben veel mensen nooit de moeite genomen om hun buren te leren kennen. En nu we in zelfisolatie zitten zijn onze buren plotseling de mensen geworden die we misschien het meeste zien.
Probeer – terwijl je je dierbare relaties onderhoudt via videochat – eens wat stappen te zetten in je directe omgeving. Als je al contact hebt met je buren, zoek dan eens extra contact. Als je nog geen contact hebt, probeer dan eens een praatje aan te knopen.
Leven in een buurt waarin mensen elkaar kennen en een warm hart toedragen is ontzettend waardevol voor een gevoel van geworteldheid, verbondenheid, veerkracht en blijdschap. Een goede band met je buren maakt je blijer – heel simpel. En in deze tijd telt dat dubbel.
6. Leef als een markeerstift
In tijden waarin alles op losse schroeven lijkt te staan, is het extra waardevol om je aandacht te richten op de dingen die goed gaan. Dingen waarvoor je je blij en dankbaar kunt voelen, hoe simpel ook.
Leef je leven alsof je met een markeerstift door studiemateriaal gaat. Alles wat op een positieve manier je aandacht trekt wordt gemarkeerd.
Merk voor jezelf op wanneer je ergens blij van wordt. Wanneer je je dankbaar en tevreden voelt. Het kan ook zijn dat je je waardering hardop uit naar anderen.
Want een hoop dingen lopen niet zoals we willen, maar als ik kijk naar mijn ochtend lopen een hoop dingen prima:
- De zon is fijn.
- Mijn geïmproviseerde stand-up-desk is fijn.
- Ik geniet van het gezelschap van Billy en Jake.
- Ik vind mijn huisje fijn en de tuin nog fijner.
- Schrijven is fijn.
- Ik ga straks lunchen met een lekkere soep.
Het leven loopt over van dingen die fijn zijn. En de kleine, fijne dingen opmerken levert een hoop blijdschap op. Waardeer de goede dingen, dan verdwijnen de minder fijne dingen vanzelf naar de achtergrond.
Het leven hoeft niet altijd helemaal naar je zin te zijn. Zolang je je aandacht op de fijne dingen richt kun je blijdschap ervaren in allerlei omstandigheden.
Breng je leven in een positieve spiraal
Mijn boek Steeds leuker en de bijbehorende online cursus Opwaarts helpen je gezamenlijk om je leven in een opwaartse positieve spiraal te brengen.
Fijn voor als je er een beetje doorheen zat de afgelopen tijd.
Meer weten?
Reacties
Dag Jelle
Het grappige is dat ik ‘SoChicken’ heb leren kennen dankzij social media. Ik begreep meteen dat jij tot de kern van de zaak weet door te dringen. Vanaf dan ben ik je trouw gaan volgen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.
Stay safe en maak ons blij met jou opbeurende inzichten.
Een goede vriend kwam vrijdag om het leven. Zondag vonden we een andere vriend onder aan de trap, door zijn Parkinson en dementie niet in staat zelf hulp in te roepen. Verdriet en machteloosheid wisselen we elkaar af.
En dan toch dankbaar zijn dat ik dit in ieder geval kan delen met man en andere vrienden. Dat we samen kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen. Man, wat voel je je dan ondanks alles toch goed!
Door de corona wordt je met je neus op de feiten gedrukt : het leven kan zo voorbij zijn !
Dus geniet ik iedere dag op mijn volkstuin : zie mijn roodborstje, mijn meesjes, soms mijn
eekhoorn. Mijn lelietjes van dalen geuren, mijn wilde tuin is mooi !!! Ik geniet en ben blij
en kom ik thuis dan is mijn kater Joris weer gelukkig. Dat alles ondanks de corona !
Milli.
Hoi Jelle,
Met veel plezier lees ik altijd je e-mail met tips en tops. Ook in deze Corona tijd.
Maar toch ben ik verdrietig, er wordt namelijk alleen maar gepraat over hoe je je tijd door komt als je ineens thuis zit, zonder werk En met de kids thuis. Thuis werkt.
Wat een ellende schijnt te zijn voor sommige mensen
Ik werk in de meervoudig gehandicapte kinderzorg. Werkte partime. En mijn chronisch zieke kind zat op een school voor zieke kinderen. Waar standaard een verpleegkundige aan boord is zodat de eerste opvang daar is. Waardoor ik als alleen staande moeder kan werken.
Alles opgelost. Zonder familie en met 1 vriend was ik stabiel.
En toen gebeurde het: heb jij geen klachten monique ? Kom helpen?
We zitten 7 dagen per week om hoog, eigenlijk 24/7
Met een groot zorg hart heb ik me daarop gestort, zeg maar wat je nodig hebt.
Maar toen kwam er toch weer een klap. Ik ging meer dan fulltime werken. Omdat Rutte zei wie werken kan moet. Te letterlijk heb ik dat opgevat. Werken eten slapen(probleem).
Niemand heeft het concreet over de overbelasting in de zorg. Ik werk nu 6 dagen. Omdat ik van die kids hou. En thuis soms niet kan omdat broertjes/zusjes ouders het niet meer kunnen.
En ik dan?. Ik verdien nu 2x zoveel als ik nodig heb. Leef al jaren beneden stand. Straks ja straks ga ik minder werken. Maar heb ik dan een burn-out?
Ik ben ontevreden zei iemand. Misschien. Ik wil rust. Werken wat ik nodig heb. En verder de natuur en liefde thuis.
Hopelijk tot snel
Blijf alsjeblieft ook goed voor jezelf zorgen Monique! 💛
Fijn even opnieuw de bewustwording om naar positieve dingen/situaties in je leven te kijken. Het besef is er wel, maar soms lijkt het “ondergesneeuwd”. Dat het (negatieve/pijndoende gevoel) regelmatig zo hard terug komt, snap ik niet en vind ik vervelend. Ik heb het (oud zeer?) maar geaccepteerd en gebruik m’n energie om steeds weer terug te komen (op steeds een nieuwe manier) om het positieve opnieuw te zien en ervaren. Want dat bestaat ook, in grote hoeveelheden, zeer zeker in mijn leven. Blijf er steeds opnieuw mee bezig. Zoek en vind is nu mijn stiel……………
Ja. Proberen het positieve ervan in te blijven zien. Dat valt niet mee als alleenstaande/weduwe. Ik ben mij ervan bewust dat ik mag werken. Heb vrijheid. Maar ik ben verschrikkelijk eenzaam. Ook zonder corona. Ik doe mijn ding. Blijf aktief. Heb vrienden en familie. Maar die zie ik weken niet. Maar soms denk ik. Laat me maar naar de overkant gaan. Ben er klaar mee.
@ Karin Kramer, je bericht raakte me, ik kan me soms ook zo moedeloos voelen, dat haalde ik uit je bericht. Ik weet niet of je eigenlijk wel peptalk wilt horen van een onbekende, maar je hebt ook Jelle’s artikel gelezen waarin je uitgenodigd wordt tot kijken naar het goede, ook in jezelf, daarom heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken.
Ik kan je meegeven wat mij geholpen heeft uit een dergelijk iets; ik legde de verwachting teveel buiten mezelf, eigenlijk altijd nog een soort vraag die ik levend hield aan mijn ouders: ‘wanneer krijg ik van jullie wat ik nodig heb?’ Anderen leken het allemaal te krijgen, gek genoeg. Die houding droeg ik ongemerkt door in alle facetten van mijn leven. Mijn geluk is dat ik me toch heb laten overhalen uit dit perspectief te kruipen; eigenlijk is het leven heel eerlijk! Iedereen mag nl. de vrijheid nemen zijn eigen gedachten te onderzoeken en kijken of die kloppen. En als niet, ze dan vervangen door heel nieuwe, als experiment. En dan kijken hoe je je voelt. Dat heeft mij echt bevrijd uit de bak ellende die mijn aannames me gaven.
Lieve Karin, je hoeft er niets mee, ik heb het je gegeven uit mijn hart omdat je me raakte. Alle goeds en liefs, Margot.
Alleen al de titel van tip 6 zorgt bij mij voor sterk omhoog krullende mondhoeken.