Artikel opslaan

“Everything has its wonders, even darkness and silence,
and I learn, whatever state I may be in,
therein to be content.”

Helen Keller

1. Beperk devices

Ik maak er een punt van om regelmatig alle apparaten weg te leggen, zodat ik gewoon even kan zijn. Dit is altijd verstandig, maar tijdens deze crisis is het extra belangrijk.

Zeker als je veel thuis zit voelen je smartphone, laptop en tablet als een venster naar de buitenwereld – maar het is een venster dat een hoop gedoe toevoegt aan je leven. Onzekerheid, ontevredenheid, angst, allerlei tegenstrijdige meningen – geen voedingsbodem voor blijdschap.

Je leven is hier en nu. Neem elke dag een of meerdere momenten om echt in het moment te zakken. Al is het maar een uurtje – het helpt je weer even beseffen dat het leven zelf simpel is.

Lees ook: Social media distancing – een gids naar rust in onzekere tijden

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Beperk nieuws

Om dezelfde reden is het waardevol om je nieuwsconsumptie te verlagen. Een groot deel van het nieuws is herkauwen van wat we al wisten. En de dingen die je niet wist hebben vaak helemaal geen impact op je leven.

 • We volgen maatregelen zolang ze gelden.
 • Als ze niet meer gelden hoeven we ze niet meer te volgen.
 • Tot die tijd is het leven verrassend duidelijk.

Ben je in deze periode verslingerd aan het nieuws? Sla de nieuwscyclus dan eens een dagje over, en kijk wat het met je doet. De kans is groot dat je je blijer, lichter en kalmer voelt.

3. Schrijf van je af

Worstel je met oncomfortabele gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet of stress? Schrijf er dan over. Het bijhouden van een dagboek – al doe je het maar een paar keer per week en alleen in deze periode – helpt je je gedachten te ordenen en meer rust te ervaren.

Wat mij betreft werkt een handgeschreven dagboek het meest therapeutisch, maar je kunt natuurlijk ook typen.

Lees ook: Coronacrisis – 5 vragen om jezelf te stellen

4. Maak het klein

Onze zorgen over de wereld smelten vaak samen met de directe zorgen van ons leven, waardoor we in de knoop kunnen komen.

Maar er is hier een duidelijk onderscheid te maken:

 1. Zaken waar je invloed op hebt.
 2. Zaken waar je geen invloed op hebt.

Je kunt compassie voelen voor de mensen over de hele wereld, en je tegelijkertijd geen zorgen maken. Deze crisis dwaalt over de wereld als een natuurkracht die we (nog) niet direct kunnen beïnvloeden – dat is niet wat we wensen voor de wereld, maar we hebben het te accepteren.

De dingen waar je wél direct invloed op hebt is je eigen omgeving en je binnenwereld. En jij kunt stappen zetten om die omgeving zo positief, liefdevol en voedend te maken als je kunt – voor jezelf en je omgeving.

Lees ook:

5. Investeer in je omgeving

In een leven dat vrijwel volledig naar buiten gekeerd is, hebben veel mensen nooit de moeite genomen om hun buren te leren kennen. En nu we in zelfisolatie zitten zijn onze buren plotseling de mensen geworden die we misschien het meeste zien.

Probeer – terwijl je je dierbare relaties onderhoudt via videochat – eens wat stappen te zetten in je directe omgeving. Als je al contact hebt met je buren, zoek dan eens extra contact. Als je nog geen contact hebt, probeer dan eens een praatje aan te knopen.

Leven in een buurt waarin mensen elkaar kennen en een warm hart toedragen is ontzettend waardevol voor een gevoel van geworteldheid, verbondenheid, veerkracht en blijdschap. Een goede band met je buren maakt je blijer – heel simpel. En in deze tijd telt dat dubbel.

6. Leef als een markeerstift

In tijden waarin alles op losse schroeven lijkt te staan, is het extra waardevol om je aandacht te richten op de dingen die goed gaan. Dingen waarvoor je je blij en dankbaar kunt voelen, hoe simpel ook.

Leef je leven alsof je met een markeerstift door studiemateriaal gaat. Alles wat op een positieve manier je aandacht trekt wordt gemarkeerd.

Merk voor jezelf op wanneer je ergens blij van wordt. Wanneer je je dankbaar en tevreden voelt. Het kan ook zijn dat je je waardering hardop uit naar anderen.

Want een hoop dingen lopen niet zoals we willen, maar als ik kijk naar mijn ochtend lopen een hoop dingen prima:

 • De zon is fijn.
 • Mijn geïmproviseerde stand-up-desk is fijn.
 • Ik geniet van het gezelschap van Billy en Jake.
 • Ik vind mijn huisje fijn en de tuin nog fijner.
 • Schrijven is fijn.
 • Ik ga straks lunchen met een lekkere soep.

Het leven loopt over van dingen die fijn zijn. En de kleine, fijne dingen opmerken levert een hoop blijdschap op. Waardeer de goede dingen, dan verdwijnen de minder fijne dingen vanzelf naar de achtergrond.

Het leven hoeft niet altijd helemaal naar je zin te zijn. Zolang je je aandacht op de fijne dingen richt kun je blijdschap ervaren in allerlei omstandigheden.

Breng je leven in een positieve spiraal

Mijn boek Steeds leuker en de bijbehorende online cursus Opwaarts helpen je gezamenlijk om je leven in een opwaartse positieve spiraal te brengen.

Fijn voor als je er een beetje doorheen zat de afgelopen tijd.

Meer weten?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test