Artikel opslaan

“The darkness,
the loop of negative thoughts on repeat,
clamours and interferes with
the music I hear in my head.”

Lady Gaga

Vastlopen in negatieve gedachten

Het gebeurt vaak op momenten dat je er absoluut niet op zit te wachten. Terwijl je probeert te slapen, vlak voordat je een presentatie moet geven of wanneer je van plan was om te genieten van een gezellig etentje.

We komen allemaal weleens vast te zitten in onze negatieve gedachten. Onzekerheid, twijfel, spijt, angst – we ervaren negatieve gedachten die vervolgens een neerwaartse spiraal in gang zetten.

We voelen ons gespannen en ongelukkig, maar hoe harder we proberen niet negatief te denken, des te hardnekkiger die negatieve gedachten lijken te worden.

Wat kun je doen om los te komen uit de negatieve gedachtenspiraal? Deze 3 technieken werken bij mij altijd goed.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Koppel los van je negatieve gedachten

Je negatieve gedachten zijn pas een probleem wanneer je ze serieus neemt. Je stressniveau neemt toe omdat je gelooft wat je denkt. Voor veel mensen klinkt dat als een gegeven: ”Tuurlijk geloof ik wat ik denk, ik denk alleen dingen die waar zijn.”

Zodra je beter gaat kijken, kom je al vrij snel tot de conclusie dat je hoofd overloopt van onzin. Dat is niet erg – dat geldt voor ons allemaal. Gedachten zijn gewoon sensaties en ze zijn zeker niet altijd waar.

Vaak stromen onze negatieve gedachten zo vloeiend door ons bewustzijn dat we niet eens beseffen dat we gedachten ervaren. Pas wanneer we gedachten beginnen te herkennen kunnen we ons losmaken van de negatieve inhoud.

Hoe doe je dat? Door het beestje bij de naam te noemen. Ervaar je een negatieve gedachte? Label het dan als ‘gedachte’.

  • Ik zie er niet uit vandaag – gedachte.
  • Dit gaan we nooit op tijd af krijgen – gedachte.
  • Ik had het eerder moeten zeggen – gedachte.

Het is niet voor niets dat ik in mijn boek Leven met wind mee gedachten vergelijk met scheten. Je kunt ze zien voor wat ze zijn: sensaties – meer niet. Wanneer je gedachten herkent als gedachten, dan zul je ze vanzelf minder serieus nemen.

En als je een negatieve gedachte niet serieus neemt is er ook geen probleem meer. Best mooi hoe dat werkt.

2. Geef je negatieve verhalen een naam

We hebben allemaal terugkerende negatieve verhalen over onszelf en ons leven. Verhalen als: ik ben altijd te dik en onaantrekkelijk of niemand vind me goed genoeg, ik moet beter mijn best doen.

In plaats van je mee te laten slepen door dit soort negatieve gedachten, kun je ervoor kiezen om deze verhalen te herkennen en ze een beetje ‘belachelijk’ te maken.

Stel je voor dat je – in jezelf – als een soort nieuwslezer opleest wat er gebeurt.

Vandaag in het nieuws:

  • Jelle vindt zichzelf nog steeds niet goed genoeg!
  • Nog altijd vindt Mieke zichzelf te dik, en opnieuw worstelt ze met schaamte.
  • Exclusief vandaag: Peter vindt zichzelf een loser!

Geef de negatieve verhalen een label zodat je ze beter kunt herkennen en er makkelijker afstand van kunt nemen. Je kunt negatieve verhalen ervaren en toch perfect gelukkig zijn. Zolang je die verhalen niet serieus neemt is er niets aan de hand.

3. Keer terug naar je zintuigen

Negatieve gedachten zijn altijd gebaseerd op het verleden. Je ervaart herinneringen (verleden) of je ervaart verwachtingen over de toekomst die zijn gebaseerd op je ervaringen uit het verleden.

Daarom werkt het zo goed om je aandacht uit je hoofd te halen en te verplaatsen naar je zintuigen. Probeer eens heel bewust te ervaren wat je zintuigen nu beleven.

  • Voel hoe de aarde zich naar je toe trekt. Je rug, je voeten, je billen – ze drukken in de grond.
  • Voel hoe je ademhaling rustig doorgaat. Voel de lucht langs je neusvleugels, voel je buik op en neer gaan.
  • Hoor de geluiden om je heen. De geluiden in de ruimte waar je bent, de vogels en auto’s buiten.
  • Beweeg je tong – wat proef je?

Het is lastig om jezelf uit negatieve gedachten te denken. Maar het is heel eenvoudig om je aandacht terug te brengen naar je zintuigen. Door dit te doen verplaats je je aandacht naar het moment – en ervaar je mindfulness.

Negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens leren loslaten Bundel

Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.

Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test