Artikel opslaan

“If you want others to be happy, practice compassion.
If you want to be happy, practice compassion.”

Dalai Lama

Zelfcompassie kun je trainen

Worstel je met zelfkritiek en een negatief zelfbeeld? Je bent niet alleen. En weet je wat? Zelfcompassie kun je oefenen. Door op kleine manieren zelfcompassie te beoefenen wordt het langzaam maar zeker een vertrouwd onderdeel van jezelf.

Gaandeweg kun je jezelf trainen om éérst met zelfcompassie te reageren wanneer je worstelt, in plaats van met negatieve gedachten.

Zelfcompassie verlaagt stress, onzekerheid en een groot deel van de ellende die daarbij komt kijken. Dus laten we eens kijken, op welke manier kun je zelfcompassie trainen?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Beoefen vriendelijkheid

Als je bent zoals de meeste mensen – en zoals ik regelmatig – dan ben je onnodig hard voor jezelf.

Het is niet vreemd – als we onaardig en onredelijk zijn tegen een vriend dan maken we die vriend ongelukkig en ontstaat er drama en ellende. Wanneer we onredelijk en onaardig tegen onszelf zijn dan gebeurt er helemaal niets. We accepteren onze harde woorden als de waarheid en doen ons best om er mee om te gaan zo goed en zo kwaad als we kunnen.

Zelfcompassie trainen begint bij het beoefenen van vriendelijkheid naar jezelf. Een houding van zachtheid en mildheid, vooral wanneer je worstelt met moeilijke emoties.

Als een vriend bij je komt en je uitlegt dat hij zich ellendig en gespannen voelt, dan reageer je waarschijnlijk met vriendelijkheid: ”Hé joh, logisch toch dat je je zo voelt. Gewoon blijven ademhalen en wat beter voor jezelf zorgen, dan komt het wel goed. Kom hier!”

Als je zelf worstelt met deze gevoelens dan volgt er eerder zoiets: ”Wat een gezeur, je bent waardeloos. Dit hoor je gewoon te kunnen. Andere mensen kunnen dit ook. Je moet harder duwen, want op deze manier ben je zwak en niet goed genoeg.”

Probeer jezelf de mildheid te gunnen die je een goede vriend zou schenken.

  • Observeer negatieve self-talk en draai het om.
  • Vraag jezelf af: ”welk advies zou ik mijn beste vrienden geven in deze situatie?”
  • Doe dit steeds vaker in kleine, simpele momenten. Je zult vaak terugvallen in negativiteit. Maar iedere keer dat het je wél lukt train je je zelfcompassie.

2. Realiseer dat je niet zo uniek bent

Een andere manier om je zelfcompassie te trainen is door je te realiseren dat je worstelingen en problemen niet zo uniek zijn als je denkt.

Vaak als we door een lastige periode gaan voelen we ons eenzaam en geïsoleerd. Het lijkt alsof we de enigen zijn die worstelen, en dat geeft ons het gevoel dat we iets mankeren. Hierdoor wordt het lastiger om zelfcompassie te beoefenen.

In werkelijkheid zijn alle gevoelens, onzekerheden, angsten en problemen die je ervaart volkomen normaal en een gangbaar onderdeel van de menselijke ervaring.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Je worstelingen zijn niet uniek. Je hoeft je niet te schamen. Je kunt ze observeren, aanvaarden en omarmen met liefde en zelfcompassie. Je bent een goed mens en je worstelt – prima. We worstelen allemaal, het leven is voor iedereen een ingewikkelde aangelegenheid.

Dat is geen reden om hard en kritisch naar jezelf te zijn. Het is een reden om naar jezelf te kijken met zelfcompassie, geduld en begrip.

  • Weet dat je niet alleen bent in je zorgen. De hele menselijke familie deelt deze gevoelens van tijd tot tijd. Het is niets bijzonders.
  • Weet dat je je niet hoeft te schamen. Worstelen is normaal. Door het weg te stoppen ontneem je jezelf de kans om het met zelfcompassie te benaderen.
  • Heb geduld met jezelf. Je worsteling van vandaag maakt je sterker. Door er met geduld doorheen te werken kun je groeien en wijzer worden.

3. Beoefen mindfulness

Door mindfulness en meditatie te beoefenen kun je zelfcompassie trainen. Aan de ene kant doordat je steeds beter wordt in het observeren van je (negatieve) gedachten en self-talk.

Aan de andere kant doordat je stress vermindert waardoor je meer geduld kunt opbrengen voor jezelf. Je ervaart een groeiende innerlijke rust, van waaruit je met liefde en zelfcompassie kunt leven.

Meditatie helpt je jezelf beter te leren kennen, waardoor je steeds beter gaat zien dat je niets mankeert maar juist helemaal goed bent zoals je bent. Je doorziet je eigen onschuld en ontwikkelt zelfacceptatie, een geweldige voedingsbodem voor zelfcompassie.

En je hoeft niet eens dagelijks te gaan zitten om je zelfcompassie te trainen. Met kleine mindfulnessoefeningen kun je al een heel eind komen.

  • Haal rustig adem en ontspan je lichaam.
  • Word je bewust van de sensaties om je heen (geluiden, je voeten op de grond, de geur van de kamer).
  • Word je bewust van spanningen in je lichaam. Een nerveus gevoel in je maag, een brok in je keel, een gespannen kaak.
  • Probeer deze zaken te observeren zonder er een oordeel over te hebben.

Doe dit een paar minuten wanneer je wordt geconfronteerd met negatieve gevoelens. Het zal je helpen je zelfcompassie stapje voor stapje te trainen.

Online zelfcompassie training

Ontdek hoe je je zelfcompassie kunt trainen, meer zelfacceptatie ontwikkelt en je zelfvertrouwen een flinke boost geeft.

In mijn online training voor zelfcompassie en zelfvertrouwen deel ik praktische oefeningen die je helpen snel beter in je vel te komen.

Lees de recensies en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test