We hebben een betere economie nodig
Ja, een economie die werkt voor alles dat leeft in plaats van een systeem dat werkt voor zichzelf, ten koste van alles dat leeft (lees ook Getallen en moestuinen â Wanneer economische krimp eigenlijk groei is). Een economie die duurzaam is, die ons echt kan bieden wat we nodig hebben in de 21ste eeuw.
De wereld is in beweging, de eerste contouren van onze nieuwe economie worden zichtbaar. Efficiënter, menselijker, duurzamer. Stap voor stap zullen nieuwe technieken, nieuwe denkbeelden en nieuwe generaties onze maatschappij op zijn kop zetten.
Sta jij al te trappelen om deel te nemen aan deze nieuwe wereld? Er zijn behoorlijk wat dingen die jij vandaag al kunt doen om de ontwikkeling te versnellen. Hieronder vind je zeven tips!
1. Maak jezelf minder afhankelijk van je inkomen
Klinkt raar, is niet raar. Ja, ik weet het: “Money makes the world go ’round”. Maar toch kan het anders. Je kunt minder afhankelijk worden van je inkomen en tegelijkertijd de kwaliteit van je leven verhogen. En nee, je hoeft er niet rijk voor te zijn.
Dit is de oude manier: zoveel mogelijk geld verdienen, het geld uitgeven aan veel dingen die je niet perse gelukkiger maken, omdat het kan. Het gevoel krijgen dat er ‘iets’ mist, maar niet weten wat. Hard moeten blijven werken omdat al die luxe spullen moeten worden onderhouden.
Dit is de manier die past bij onze nieuwe economie: uitzoeken welke levensstijl je gelukkig maakt. Uitzoeken welke spullen en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Aan jezelf werken zodat je gelukkiger kunt zijn met minder. Werk doen dat bij je past en dat je voldoening geeft. Meer tijd overhouden voor zaken die je echt belangrijk vindt. Zoals vrienden, je gezin, familie, gezond eten, natuur en tijd voor jezelf.
Laten we eens kijken.
- Stel je eens voor dat je 300 euro per maand kunt besparen. Dan houd je 300 euro per maand over. Dan lijkt het net alsof je 300 euro meer bent gaan verdienen. I know, it’s magic. Stel je nou eens voor dat je nu een dag minder gaat werken. Dat kost je misschien nog minder dan die 300 euro. Meer vrije tijd Ă©n meer geld over. Gekke wereld.
- Zeg bijvoorbeeld je tv abonnement op. Scheelt je jaarlijks veel geld (zeker als je zo’n HD harddisk plus abonnement hebt met alles erop en eraan), levert je ontzettend veel tijd op, maakt je hoofd rustiger en maakt je minder materialistisch (scheelt veel geld).
- Gooi overbodige meuk uit je huis. Verkoop het bijvoorbeeld. En koop minder overbodige meuk. Scheelt je veel geld. En als je minder tv kijkt zul je automatisch minder willen kopen. Bovendien heb je meer tijd om je huis op te ruimen, dus het gaat eigenlijk vanzelf.
- Oké, en dit is een grote. Stel, je hebt een annuïteiten hypotheek van 200.000 euro tegen 4% rente. Weet je hoeveel je na 30 jaar bruto hebt betaald voor je huis? Precies: 353.880 euro. Huh? Door je hypotheek versneld af te lossen betaal je minder rente. En dat gaat je behoorlijk wat geld schelen op de lange termijn.
- Gooi een paar zonnepanelen op je dak. Kan je al snel 300-500 euro per jaar besparen.
In de onderstaande artikelen vind je nog veel meer tips om minder afhankelijk te worden van je inkomsten, en tegelijkertijd de kwaliteit van je leven te verbeteren.
En ik heb er ook een heel leuk eBoek over geschreven, vol met praktische tips om financieel onbezorgd te leven op een manier die bij jou past. Ja, mooi spul.
- Bekijk dit eBoek voor een financieel onbezorgd leven
- Zo Word je Minder Afhankelijk van je Baan (en Salaris)
- 5 Praktische tips om minder te werken
- Voel je rijker met minder geld â 5 Tips
2. Investeer in je veerkracht
Verandering is altijd turbulent. En als het hard waait zijn het de stijve bomen die als eerst omvallen. Door te werken aan je veerkracht (of je buigzaamheid) maak je jezelf beter bestand tegen problemen en tegenslagen.
Dit doe je op twee manieren: Praktisch en mentaal.
Praktische veerkracht heeft o.a. te maken met de tips in stap 1. Minder consumeren, je eigen energie opwekken, wat eigen voedsel verbouwen in de tuin, een permacultuur tuin aanleggen, je financiën op orde brengen etc.
Mentale veerkracht heeft te maken met leren loslaten, leren genieten van ieder moment, ontdekken hoe je goed in je vel kunt zitten ook al gaan de dingen niet zoals je zou willen.
Het ontwikkelen van veerkracht is ontzettend leuk. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Fijn als je daarnaar op zoek bent.
En ja, ook over veerkracht heb ik meer tips klaarstaan voor je.
- 3 Tips voor meer veerkracht
- Zo Ontwikkel je Virtuele Veerkracht â Praktische Gids
- Doomsday Prepping â Zo Bereid je je Voor op het Einde Der Tijden
3. Omarm ‘pay as you live’
Veel mensen noemen onze nieuwe economie de ‘wij-economie’. En met reden. Niet alleen zullen we ons hyperindividualisme inruilen voor meer contact en menselijkheid. We zullen ook meer gaan delen, mede dankzij innovatie platforms op het internet.
- We hebben geen kasten vol met CD’s meer nodig. Diensten als Spotify en Netflix geven ons wat we willen, waar en wanneer we het willen. Soms zelfs gratis, soms tegen betaling, maar nooit met vaste contracten.
- Via AirBnB slaap je tegen betaling thuis bij gastvrije mensen overal ter wereld die hun huis ter beschikking stellen. Via CouchSurfing slaap je gratis bij alle vrienden die je nog niet ontmoet hebt.
- Diensten als Peerby stellen je in staat om spullen te lenen, uitlenen, huren of verhuren van of aan mensen in de wijk.
- Via Thuisafgehaald voorzien buurtgenoten elkaar van gezond en lekker eten, tegen een kleine vergoeding.
- Via diensten als Greenwheels kun je beschikken over een auto wanneer je het nodig hebt. Als je weinig rijdt is dat een perfect alternatief op het bezitten van een auto.
- Via diensten als SnappCar verhuur je je eigen auto aan buurtgenoten, of huur je zelf een auto vĂĄn buurtgenoten.
En deze trend is pas net begonnen. Nieuwe technieken en innovaties gaan meer mensen bij elkaar brengen, en de efficiĂ«ntie en menselijkheid van onze economie verhogen. Trends als elektrische zelfrijdende auto’s en 3D printen zullen de wereld interessanter, socialer en een stuk duurzamer maken.
4. Steun lokale bedrijven
Veerkracht draait om decentralisatie. Globalisatie met just-in-time-management is ontzettend efficiënt, maar niet veerkrachtig. Het maakt grote groepen mensen kwetsbaar voor kleine onderbrekingen in de productieketen.
Een flinke stijging van de olieprijs zet onze huidige economie bijvoorbeeld helemaal op zijn kop. Niet alleen omdat onze brandstof en elektriciteit duurder wordt, maar ook omdat onze hele voedselketen samenhangt van olieproducten (transport, koeling, verpakking, bestrijdingsmiddelen, kunstmest, brandstof voor de boeren etc.).
In een meer decentrale economie is dit effect minder. De olieprijs stijgt, maar de windmolens blijven draaien. De duurzamere lokale boerderijen, daktuinen en stadsboerderijen kunnen blijven leveren aan de lokale bevolking. Fietsen, OV en elektrische auto’s blijven ons vervoeren. Ja, veel producten worden duurder maar de crisis wordt aanzienlijk minder diep.
Om lokale veerkracht te bevorderen kun je vaker kopen bij lokale bedrijven. Bijna iedere euro die je achterlaat bij een multinational verlaat direct de lokale economie. Ja, de lokale werknemers ontvangen salaris. Maar het grootste gedeelte verdwijnt richting het hoofdkantoor in het buitenland.
Investeer je echter in een lokaal bedrijf, dan blijft je geld langer hangen. En hoe vaker je euro van handen wisselt in jouw regio, des te meer de lokale economie floreert.
Dat is ook het doel van lokale, alternatieve munten die in de toekomst een plaats zullen hebben naast de euro. Door meer geld uit te geven bij lokale ondernemers help je je eigen economische ‘hub’ sterker en veerkrachtiger worden. Dus: terug naar de groenteboer, de bakker en het lokale koffiezaakje.
5. Investeer in een sterke lokale community
Simpel zat: maak eens een praatje met je buren. En dan nog eens, en nog eens. Leer elkaar kennen. En vergroot je lokale sociale netwerk.
Lokale connecties maken een wijk leuker, leefbaarder en gelukkiger. En het blijkt een wijk ook veerkrachtiger te maken. Hoe meer mensen elkaar kunnen helpen, des te sterker het vangnet is wanneer dingen lastig worden.
Leer mensen kennen in de plek waar je woont. Begin klein. Glimlachen en begroeten. En grijp je kans wanneer er een aanleiding is om een praatje te maken. Investeer in menselijk contact.
De toekomst van onze globale economie draait niet om steeds grotere interventies. Het draait om het versterken van alle kleine onderdelen waaruit het grote systeem is opgemaakt. En jouw wijk is zo’n onderdeel. Tijd voor een kopje koffie met de buurvrouw dus.
6. Zet je geld in op de vooruitgang
In onze nieuwe economie zullen we meer gaan inzetten op duurzaamheid. Aan de ene kant zullen we hard aan het werk gaan om onze impact op de wereld te verkleinen. Aan de andere kant zullen we moeten investeren in klimaatadaptatie: het verhogen van de dijken, het opvangen van extreme weersomstandigheden (overstromingen en droogte) en het herstellen van ecosystemen.
Daarnaast zullen we investeren in verrijking. Ofwel: het ongedaan maken van de schade. CO2 uit de lucht halen, groen aanplanten, de oceanen schoonmaken, grondvervuiling opruimen en zelf uitgestorven diersoorten terugbrengen in herstelde ecosystemen
(ja echt, opnieuw, gekke wereld – hoewel het ook gek was om de dieren te laten uitsterven, dus zo gek is het misschien niet).
Met andere woorden: er is genoeg te doen. Als je deze beweging wilt stimuleren, zet je geld dan aan het werk in deze richting. Investeer in duurzame bedrijven, ondersteun innovatie, beleg in duurzame fondsen, stap over op een duurzame bank (zoals Triodos Bank of ASN Bank).
Op deze manier stimuleer je nuttige groei, en zorg je ervoor dat jouw financiële gezondheid toeneemt. Kortom: veerkracht voor jou én de wereld om je heen.
7. Maak je klaar voor een nieuwe wereld
De wereld verandert. Er liggen talloze ontwikkelingen aan de horizon die stuk voor stuk de wereld kunnen veranderen. En ze komen niet Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n. Ze komen allemaal tegelijk.
Het is lastig te voorspellen wat de toekomst precies gaat brengen. Maar Ă©Ă©n ding is zeker: alles wordt anders.
We zijn de mensheid en onze plek in de wereld opnieuw aan het uitvinden. Een spannende en geweldige periode in onze wereldwijde ontwikkeling. Er zullen problemen ontstaan, er zullen conflicten zijn, het zal soms moeilijk zijn. Maar met de juiste stimulatie komen we er aan de andere kant beter uit.
En jij kunt daar vandaag al aan bijdragen. Grote dingen zet je soms in beweging in je eigen voor- en achtertuin. Dus plant de zaadjes voor een betere wereld vandaag nog. En geniet van de mogelijkheden en de vooruitgang.
Er staat een mooie wereld op ons te wachten, we hoeven haar alleen een duwtje in de juiste richting te geven.
Meer inspiratie? 5 Tips voor een betere wereld (+ Video & eBoek)
Reacties
Beste Jullie, bedankt voor dit leuke artikel! Ben zelf een student natuurbeheer en dan ook in voor alles Wat met verduurzaming van de maatschappij te maken heeft…er staat veel op het spel en we hebben gezien de wereldwijde situatie behoorlijk wat te verliezen, maar ook altijd goed te richten op ontwikkelingen in tegengestelde richting die aangeven dat het ook echt anders kan en met de natuur mee te gaan in.p.v er tegenin ;), zeker van plan er wat mee te doen! Groetjes
Voor de mensen die meer eigen eten willen verbouwen, bekijk de methode van permacultuur eens om lokaal, vers en gezond voedsel te verbouwen met respect voor de mens en de aarde.
Op permacultuurnederland.org/wp is onder meer een gratis downloadbare cursus te vinden met een heldere uitleg van de basisprincipes.
Hoi Douwe, goede tip! Ik heb op soChicken ook een artikel geschreven over permacultuur.
En nog een andere tip. http://www.spullendelen.nl is ook een erg leuke site waar mensen alle spullen op kunnen zetten om uit te lenen aan de buren en met je eigen lidmaatschap krijg je opeens ook toegang tot oneindig veel spullen van andere mensen.
Hoewel ze niet de kern van de boodschap van dit betoog zijn behoren Spotify en Netflix absoluut niet in dit artikel thuis horen.
Beide zijn zeer destructief voor de partij die creëert, en ondermijnen een goed en gezond verdienmodel voor zelfstandige muzikant/filmmaker etc.
Wil je echt helpen in de geest van dit artikel, koop dan een CD van de artiest die je waardeert via zijn eigen website of lokale platenzaak (niet via bol). Of ga naar een concert of steun een crwodfunding actie via voordekunst.nl